Головна Новини Суспільство події Рамштайн-2: чого очікувати від зустрічі антипутінської коаліції – чим ще Захід готовий підтримати Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Рамштайн-2: чого очікувати від зустрічі антипутінської коаліції – чим ще Захід готовий підтримати Україну

Багато про що з того, що обговорюватиметься на зустрічі, публічно сказано не буде - ворог не повинен знати найголовніші нюанси

21 травня 2022, 14:45
Поділіться публікацією:

У понеділок, 23 травня, група країн формату "Рамштайн" в онлайн-режимі проведе зустріч по Україні. У ній візьмуть участь понад 40 держав. Чого очікувати від цієї зустрічі – експерти розповіли виданню "Коментарі".

Рамштайн-2: чого очікувати від зустрічі антипутінської коаліції – чим ще Захід готовий підтримати Україну

Зустріч на базі Рамштайну у Німеччині з приводу військової підтримки України. Фото: Міноборони України

Постачанням озброєння в Україні краще максимально залишатися в тіні. Чим менше інформація про це просочується в громадську сферу, тим краще

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула розмірковує так:

"Інформація про проведення нової зустрічі у форматі міністрів оборони країн НАТО та союзників, де обговорюватимуться питання надання допомоги Україні у протистоянні російській агресії, не стала особливим сюрпризом. Адже 26 квітня за результатами першої зустрічі на авіабазі "Рамштайн" було чітко сказано, що робота у цьому форматі передбачає щомісячні зустрічі".

І це, упевнений експерт, правильний крок. Він демонструє серйозність підходу наших міжнародних партнерів до надання підтримки Україні.

"Проводячи такі зустрічі, щомісяця можна оперативно реагувати на зміни обстановки на фронті російсько-української війни – і приймати відповідні рішення. Послідовність роботи такого формату показує, що він зорієнтований на досягнення якогось практичного результату, а не є просто іміджевим кроком із боку США та їхніх союзників", – пояснює Микола Замікула.

Водночас, акцентує він, навряд чи слід очікувати на якісь гучні рішення за підсумками Рамштайна-2. І так зрозуміло, що обговорюватимуться питання розширення постачання озброєння в Україну. Буде реагувати на останні запити, надіслані з нашого боку.

"З огляду на продовження спроб військ агресора наступати на Сході України, ВСУ має потребу у високоточному озброєнні, в артилерійських установках великого калібру, в системах ППО, в ракетах, здатних вражати цілі в тилу російських позицій (як на тимчасово окупованих територіях України, так і території РФ). Якісь із держав вже проявили себе з кращого боку в ракурсі надання нам озброєнь, якісь під різними приводами затримують постачання. Ймовірно, це буде предметом обговорень", – вважає експерт.

При цьому, зазначає він, важливо розуміти, що постачанням озброєння в Україні краще максимально залишатися в тіні. Чим менше інформація про це просочується в громадську сферу, тим краще. Адже агресор відслідковує всі повідомлення щодо цього – і робить відповідні висновки. Слід також розуміти, що деякі країни, припустимо, готові надавати нам більшу підтримку (у тому числі озброєнням), але з огляду на свою залежність (економічну чи іншу) від РФ не хочуть афішувати подібну допомогу Україні, пояснює Микола Замікула.

Експерт резюмує:

"Подібна зустріч, безумовно, важлива. Чекаємо на збільшення обсягів допомоги. Думаю, важливу роль тут відіграє нещодавно ухвалений у США закон про ленд-ліз і підписаний сьогодні Джо Байденом під час Азіатського турне законопроект про виділення Україні 40 мільярдів доларів. Можливо, США запропонують поставити сучасне озброєння власного виробництва країнам-членам НАТО за умови, що ті негайно передадуть зброю того ж таки радянського зразка (можливо, модернізованої) Україні. Чекаємо на конструктивні переговори у широкому форматі. Сподіваємося, що ухвалений Штатами закон про ленд-ліз сприяє прискоренню постачання озброєння в Україну та розширенню його номенклатури".

Значний момент цих зустрічей – моральна підтримка України

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова з посиланням на представників США, зазначає, що на Рамштайні-2 очікується обговорення планів щодо допомоги Україні в майбутньому – та погодження, яку допомогу треба виділяти вже тут і зараз.

"Ще один значущий момент цих зустрічей – моральна підтримка України. Відчуття, що весь світ за нас — дуже важливо в ситуації, коли довгий час багато держав не чули і не бачили загроз, які несла не тільки для нас, але і для всього світу ", — говорить Тетяна Лупова.

Вона впевнена у необхідності того, щоб увесь світ відчував причетність до боротьби з рашизмом, а росіяни бачили, що весь світ проти них.

"Поки що історики та аналітики сперечаються, чи правильно вважати рашизм перетворенням фашизму, чи це нова форма ненависті до людей, зведена практично в ранг релігії, ми продовжуємо боротьбу за виживання. І дуже добре, що ми маємо підтримку 40-ти потужних держав", – констатує Тетяна Лупова.

Читайте на порталі "Коментарі" — Росія заплатить за вторгнення: що запропонував президент Зеленський.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини