Головна Новини Суспільство події Рада планує під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнити Конституційний Суд, - Жернаков
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада планує під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнити Конституційний Суд, - Жернаков

Експерт Михайло Жернаков вважає, що Конституційний Суд може стати повністю залежним від волі політиків

13 грудня 2022, 07:50
Поділіться публікацією:

Сьогодні Верховна Рада планує розглядати законопрооєкт щодо відбору суддів Конституційного Суду, в якому пропонується, щоб троє з шести членів конкурсної комісії призначалися політиками і з’їздом суддів, а рішення приймалося простою більшістю. Разом з тим, країни G7 виступають за те, що вирішальний голос був у комісії, яка відбирає суддів КС, має бути у незалежних експертів. Про це у себе в facebook повідомляє голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, інформує портал "Коментарі".

Рада планує під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнити Конституційний Суд, - Жернаков

Конституційний Суд. Фото: з відкритих джерел

"Парламент планує під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнити Конституційний Суд. Не допомогли ні довгі вмовляння, ні навіть публічна комунікація G7, які прямо кажуть: вирішальний голос у комісії, яка відбирає суддів КСУ, має бути в НЕЗАЛЕЖНИХ експертів, а не в політиків", — заявив експерт.

З його інформацією, до голосування підготували редакцію, в якій троє з шести членів комісії — "призначенці політиків і судової мафії (з'їзду суддів)", а рішення приймається простою більшістю. 

Жернаков уточнив, якщо говорити більше простою, народною мовою, то мантію зможуть надіти лише ті люди, які отримали схвалення у політиків, а також у "судової мафії". Так, на сьогодні політична влада контролює вже 5 суддів КСУ, ще п'ять місць на сьогодні вакантні.

"Якщо цей треш пройде, то вже за пару місяців влада контролюватиме 10 суддів, а це більше, ніж половина з 18. Це означає повний контроль за будь-яким рішенням КСУ. Можна буде все: і провести дочасні вибори, і вбити закон про Антикорупційний суд, і пропхати будь-які зміни до Конституції. Це все, нагадаю, нам подають під соусами "євроінтеграція" і "краще такий конкурс, ніж ніякого". Але ситуація точна до навпаки. Бо найгірше, що може статися — це антиреформа під виглядом реформи. Тоді можливість для будь-яких змін буде заблокована на роки, а то й десятиліття. Бо зараз за цим "дуже європейським" законом п'ятьох суддів КСУ призначать на 9 років. А далі — хоч трава не рости. Механізму їх зняти з посади нема і не буде", — резюмував Михайло Жернаков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — щось пішло не так: міністри Євросоюзу не змогли схвалити дев'ятий пакет санкцій проти РФ.

Також видання "Коментарі" повідомляло — 12 грудня, відзначався День Сухопутних військ України. Як змінився цей рід військ із початку широкомасштабної російської агресії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини