Головна Новини Суспільство події Путінський план у безвиході: як завдати вирішального удару по армії агресора – коли це може статися
commentss НОВИНИ Всі новини

Путінський план у безвиході: як завдати вирішального удару по армії агресора – коли це може статися

Війна в Україні переходить у затяжну фазу, але експерти прогнозують перелом, коли ЗСУ підуть у наступ

11 травня 2022, 11:22
Поділіться публікацією:

Російські окупанти відстають від того, на що розраховував президент РФ Володимир Путін мінімум на два тижні. Про це повідомляє Міноборони США, пророкуючи також затяжну війну… У якій уже нібито знищено від "восьми — до десяти" російських генералів. Чому зриваються путінські плани? Як їх остаточно зірвати? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Путінський план у безвиході: як завдати вирішального удару по армії агресора – коли це може статися

Танки. Фото: Генштаб ЗСУ

Зірвати остаточно російські плани може лише військова перемога України

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович пояснює:

"Плани Путіна зриваються через силу української армії, помноженої на західну підтримку і неготовність Росії до такого виду опору. До того формату війни, що сьогодні відбувається в Україні".

За словами експерта, вже зрозуміло, що Кремль мав далеку від реальності інформацію щодо здатності України до відображення агресії. І всі розрахунки, які робилися в РФ, були, м'яко кажучи, шапкозакидальні, ілюзорні, фантазійні. Все ставилося на бліцкриг, на те, що українська армія здасться, керівництво країни втече, зустрічатимуть окупантів квітами. Нічого з цього не сталося у перші дні війни. І, звичайно, не відбудеться надалі.

"Оскільки російська військова машина надзвичайно бюрократична, базується на старих, радянських, принципах управління, міняти щось у ході ведення війни окупантам дуже складно. Адже усі стратегії не спрацювали. Доводиться в авральному порядку розробляти нові плани, у тому числі з перекидання військ із північного напрямку на східний, південний. А в авральному та ще й під тотальним пресингом (слава Збройним Силам України!) – вони не звикли. Все стопориться, буксує, даючи можливість ЗСУ завдавати нових ударів. Тотальний контроль, який існує в російській армії, гальмує цю застарілу військову машину. І породжує масу втрат серед найвищого командного складу. Тих самих генералів, про загибель яких повідомляла американська та українська розвідка. У росармії не прийнято давати ініціативу тим, хто безпосередньо перебуває на полі бою. Керівництво змушене виїжджати на передову, все контролювати, роздавати накази – і втрачати життя", – наголошує Ігор Рейтерович.

Він вважає, що зірвати остаточно російські плани може лише військова перемога України. Щонайменше на сході. Плюс – звільнення всіх наших територій, захоплених після 24 лютого.

"В принципі, РФ такий сценарій виходу з війни (повернення до статус-кво станом на початок широкомасштабного вторгнення) вже розглядає. Про це свідчить зміна риторики на телебаченні. Так звані військові експерти та політики, які виступають там, почали просувати тези, що "військова спецоперація" вже досягла основної мети. Мовляв, Україна практично демілітизована (що смішно на тлі збільшення постачання нам сучасних видів озброєння), Донбас майже "звільнили", а решту, мовляв, і не збиралися захоплювати. Тож можна будь-якої миті "згортати" все. Але, швидше за все, війна, як пророкують багато експертів, перейде в затяжну фазу", – прогнозує експерт.

Путіну, наголошує він, потрібні хоч якісь перемоги. І оформити їхній російський диктатор хоче таким чином, щоб Україна не могла повернути захоплені території.

"Станом на сьогодні Росія не має таких перемог. До того ж ситуація на фронті складається явно не на користь країни-агресора. А з кожним днем в Україні все більш потужніше озброєння від союзників. Плюс – ленд-ліз. З огляду на це, не виключено, що РФ кине у результаті всі сили, всі резерви, щоб добитися хоч якогось перелому. І вже з нових позицій, з новими умовами сідати за стіл переговорів. Проте за тією допомогою, яку отримує Україна, саме ми отримуємо шанс переламати протягом кількох місяців ситуацію на свою користь. І виходити на переговори вже з позиції сили, диктуючи Москві свої умови", – резюмує Ігор Рейтерович.

Країна-агресор на третьому місяці відкритого вторгнення не може досягти бажаних для себе результатів

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко акцентує, що коригував плани з початку весни – у зв'язку з тим перший етап стратегії ("Україна впаде максимум за тиждень", бліцкриг) розвалився.

"Для рашистів тригерною датою є 9 травня. На цей момент вони сподівалися продемонструвати якісь масштабні успіхи в Україні. Але нічого подібного не сталося. Навіть Маріуполь повністю захопити вони не змогли. Захисники міста мужньо тримають оборону на "Азовсталі". З Харківщини окупантів видавлюють. Деякі поступи є в Луганській та Донецькій областях – але це точно не вихід на адмінкордон, який анонсували загарбники", – пояснює Максим Степаненко.

За його словами, основна причина невдач окупантів – це героїзм усіх захисників України, які на різних напрямках, на різних постах виконують свій обов'язок, зриваючи плани супротивника, знищуючи його солдатів тисячами, а рахунок генералів уже підходить до десяти. Отже, "друга армія світу" може такою вважатися хіба що з кінця, зазначає політолог.

"Те, що росгенерали мруть тут, як мухи, є заслугою і розвідок, і арти, що накриває супротивника, і цілого ланцюжка взаємопов'язаних подій. Важливо й те, що наші генерали – справді бойові, що головком ВСУ генерал Валерій Залужний користується неймовірною повагою. Тоді як у демотивованої армії агресора зовсім інше ставлення до своїх "паркетних генералів". І навіть ті, хто має бойовий досвід (наприклад, у Сирії), безпосередньо на полі бою практично не бували. Вважаючи за краще командувати з умовних "бункерів", та й то переважно пусками ракет та ударами з літаків", – наголошує експерт.

Він акцентує, що країна-агресор на третьому місяці відкритого вторгнення не може досягти бажаних для себе результатів. А тому військові дії з певним паритетом сторін продовжуватимуться. Швидше за все, до того моменту, поки ми не накопичимо достатньо сил і ресурсів, а противник не витратить практичні всі свої.

"Вже до літа той самий закон про ленд-ліз, запрацювавши на повну міць, дасть нам перевагу, – прогнозує Максим Степаненко. – І ми матимемо можливість перейти у масований контрнаступ, вибиваючи ворога з української землі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ розбили позиції окупантів під Ізюмом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини