Головна Новини Суспільство події Путіна закликають не допустити голод у всьому світі: як можна розблокувати українські порти
commentss НОВИНИ Всі новини

Путіна закликають не допустити голод у всьому світі: як можна розблокувати українські порти

Путін продовжує ігнорувати заклики світової спільноти, надія лише на ЗСУ та НАТО

13 травня 2022, 10:45
Поділіться публікацією:

Глава Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі звернувся до президента РФ Володимира Путіна з проханням розблокувати українські чорноморські порти, запобігши тим самим глобальному лиху (світова продовольча криза). Експерти розповіли виданню "Коментарі", як вирішити проблеми.

Путіна закликають не допустити голод у всьому світі: як можна розблокувати українські порти

Українські порти. Фото: з відкритих джерел

В ООН можуть скільки завгодно говорити про голод, закликати Путіна – йому все одно

Голова Українського аналітичного центру економіст Олександр Охріменко впевнений, що порти треба обов'язково розблокувати. Адже саме через них Україна експортує левову частку товарів. Через залізницю все це робити дуже складно.

"Путін це розуміє. І спеціально не розблокує українські парти. Ціль РФ – економічно знищити Україну. А тому, доки ми не знищимо російську армію, порти будуть заблоковані", – вважає експерт.

За його словами, представники ООН та інших структур можуть скільки завгодно говорити про голод, закликати Путіна – йому все одно.

"Він створюватиме максимум проблем Україні. Не тільки блокуючи порти, заважаючи продати вже зібране, але й не даючи до пуття виростити новий урожай. Саме тому, наголошую, єдиний варіант – перемога над агресором. І в цьому має бути зацікавлений увесь світ", – наголошує Олександр Охріменко.

Війна в Україні стає глобальною проблемою для всього світу. І її потрібно терміново вирішувати

Політолог Віктор Таран зазначає, що коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, він попереджав про те, що це зачепить увесь світ. Прогноз починає збуватися.

"Росія так налякала всіх своєю уявною силою, своєю впевненістю, що захопить Україну максимум за кілька тижнів, що реакція на цю агресію виявилася спочатку недостатньо жорсткою з боку світу. На відміну від України, яка дала жорстку відсіч агресору. В результаті "військова спецоперація" переросла у затяжну війну. І зараз усі розуміють, що на нас очікує глобальна криза, у тому числі продуктова. Яка може перерости в міграційну кризу, тому що в Європу ринуть біженці з голодуючих країн Африки. Що спричинить уже політичну кризу. Тобто війна в Україні стає глобальною проблемою для всього світу. І її треба терміново вирішувати", – зазначає політолог.

Поки що, на жаль, вирішувати намагаються лайтовим сценарієм, вважає він. Санкціями проти Росії, фінансовою та військовою підтримкою України, спрощенням митних процедур, зниженням або зняттям мит. Але постачання зерна через залізницю, а також фурами – це крапля у морі. Це не вирішення проблеми, упевнений Віктор Таран.

"Реальним виходом може стати лише формування могутньої міжнародної коаліції під егідою НАТО. Щоб ця коаліція завела кораблі в Чорне море, деблокувавши та розмінувавши його. Створивши там демілітаризаційну зону. Зону розблокування. Забезпечивши постачання, у тому числі зерна, іншого продовольства, з України та в Україну. Під міжнародними конвоями, – пояснює Віктор Таран. – Більше того – така коаліція має діяти не лише на морі, а й на суші – в Україні. Забезпечуючи роботу наших фермерів, допомагаючи розмінувати території, спокійно висаджувати та збирати врожай. Забезпечити збирання, безпеку, транспортування – це правильна історія. Яка допоможе не лише Україні, а й усьому світу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ доведеться відмовитися від створення "котла" Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини