Головна Новини Суспільство події Путін – військовий злочинець: як світ може змусити Росію відповісти за війну проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін – військовий злочинець: як світ може змусити Росію відповісти за війну проти України

Кількість держав, які називають Путіна військовим злочинцем продовжить стрімко зростати

24 березня 2022, 14:40 comments1405
Поділіться публікацією:

Державний секретар США Ентоні Блінкен звинуватив військовослужбовців Росії у скоєнні військових злочинів на території України . Сейм Польщі визнав президента РФ Путіна військовим злочинцем, а також засудив дії російської армії на території України . Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці заяви та їхні можливі наслідки.

Путін – військовий злочинець: як світ може змусити Росію відповісти за війну проти України

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Чим більше держав назвуть Путіна і нинішню Росію військовими злочинцями – тим швидше світ об'єднатися перед страшною загрозою

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що такі рішення зараз мають важливе символічне значення. Але у короткостроковій перспективі не варто розраховувати на практичні результати.

"Однак такі заяви та засудження – все одно необхідні, – упевнений експерт. – І чим більше держав назвуть Путіна і нинішню Росію тим, хто вони є, – військовими злочинцями – тим швидше світ об'єднатися перед страшною загрозою. Перед терористичним режимом, який чинить злочини проти людяності. Який знищує громадянське населення (дітей, жінок, людей похилого віку) за допомогою килимових бомбардувань, обстрілів із систем залпового вогню, ракетних ударів тощо".

Максим Ялі наголошує, що Росія вже платить за свої злочини. Заморожуються її золотовалютні резерви, запроваджуються санкції. Це все наближає поразку РФ у війні проти України.

"Але повною мірою держава-агресор оплачуватиме всі збитки, у тому числі смерті тисяч українців (хоч не такої ціни, якою це можна виміряти) лише після нашої перемоги. Після того, як військові дії перенесуться на російську територію. Після того, як там спалахне громадянська війна, у чому я не сумніваюся. Це буде, як було після 1905-го, коли Росія спробувала влаштувати "маленьку переможну війну" з Японією, в якій зазнала нищівної поразки. Потім низка революцій – і розвал Російської Імперії. Це буде, як сталося з СРСР після війни в Афганістані. На жаль, тоді злочинці не зазнали покарання. А ось після закінчення війни в Україні, після нашої неминучої перемоги, я не сумніваюся, що станеться денацифікація РФ, а злочинний режим Путіна (та його частина, яка доти доживе) опиниться на лаві підсудних. Буде новий Нюрнберзький трибунал, новий Міжнародний трибунал, аналог Нюрнберзького, – прогнозує політолог. – Сподіваюся, він пройде у низці міст України. Наприклад, у Маріуполі, який окупанти зараз стирають з лиця землі, у Харкові, який пережив страшні обстріли".

Перелік винних вже можна складати, використовуючи всі бази, які викладені в мережі

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко впевнений, що зараз відповідь на питання, як притягнути не лише Путіна та російських вояк, а й усю країну-агресора та її посібників до відповідальності за військові злочини, шукають тисячі юристів.

"Ми розуміємо, що, якщо весь цивілізований світ залишить ці злочини безкарними, як і кожного росіянина або громадянина іншої держави, які під символами агресора стали буквами Z і V, а також триколором перетнули український кордон зі зброєю, всіх, хто так чи інакше підживлював цю війну (політики, пропагандисти, чиновники тощо) – цей самий світ поставить себе на межу знищення. Саме тому слід докласти максимум зусиль, щоб у РФ відбулася зміна режиму. Як, до речі, і у Білорусі, яка також бере участь у цій війні на боці росіяни. Якщо не вдасться зробити це – потрібно постаратися, щоб РФ та РБ опинилися у максимальній міжнародній ізоляції. З непідйомними санкціями. З тотальним ембарго. І з обов'язковим покаранням без терміну давності", – наголошує експерт.

На його думку, відповідати мають усі. І список винних вже можна складати, використовуючи всі бази, які викладені в Мережу. Це списки військовослужбовців, які безпосередньо беруть участь у вторгненні. І ті підрозділи, які завдають по Україні ракетно-бомбових ударів. І вся російська вертикаль влади, що пестить агресію.

"Безумовно, має бути створено Міжнародний військовий трибунал, – зазначає Сергій Войченко. – Крім того, списки тисяч учасників агресії мають бути передані до Інтерполу, Європолу. Ці люди повинні розуміти, що щойно виїдуть за межі РФ чи Білорусі, одразу ж потраплять у кліщі міжнародного правосуддя. Що всі, хто так чи інакше виправдовував агресію чи брав участь у ній, розшукуватимуться – як міжнародними органами, так і українськими. Жоден із тих, хто причетний до цих глобальних військових злочинів, не повинен мати можливості вільно пересуватися світом!".

Важливим є і питання відшкодування збитків. Низка країн уже заморозили, заарештували численні закордонні резерви РФ, її олігархів, політиків, чиновників, нагадує експерт. Він упевнений, що всі ці кошти слід спрямувати на компенсацію Україні, на відшкодування збитків, завданих нам унаслідок російської агресії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — одразу три важливі саміти для України проходять у світі – на що можна розраховувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

АРТУР

25 березня 2022, 18:24

ЦЮ ПОТВОРУ - ТРЕБА НЕГАЙНО ЗНИЩИТИ.


Новини