Головна Новини Суспільство події Путін підганяє з «референдумами» на окупованих територіях: чого бояться у Кремлі – чому поспішають
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін підганяє з «референдумами» на окупованих територіях: чого бояться у Кремлі – чому поспішають

У Москві розуміють, що стратегічно програли, тому, відкусивши хоча б частину окупованих територій, хочуть подати це як перемогу

28 квітня 2022, 12:10 comments1659
Поділіться публікацією:

Росія, схоже, вирішила офіційно розпочати окупацію України. Є дані, що Маріуполь хочуть приєднати до Ростовської області. Що на Херсонщині намітили псевдореферендум. І що в середині травня в так званих "Л/ДНР" можуть також пройти "референдуми" щодо приєднання самопроголошених республік до РФ. Чи може Кремль піти на такі кроки? Що це означатиме? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Путін підганяє з «референдумами» на окупованих територіях: чого бояться у Кремлі – чому поспішають

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Розраховуючи швидко взяти все, що можна, і пред'являти всьому світу ультиматуми, Росія прорахувалася

Експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM", політтехнолог Олександр Курбан наголошує, що путінська Росія претендує на роль одного з ключових полюсів сучасного багатополярного світу. Однак, на відміну від інших країн, реальних геополітичних лідерів, керівництво РФ та російське суспільство живуть категоріями та поняттями середини минулого століття.

"Будуючи свої плани по лекалам Сталіна, Хрущова та Брежнєва, керівництво Кремля свято впевнене в тому, що успіх у сучасному геополітичному конфлікті полягає у захопленні та приєднанні нових територій, прямому фізичному контролі над джерелами сировини та ринками збуту. Це пахне класичним марксизмом-ленінізмом, який вже давно застарів і цікавий хіба що для істориків, – пояснює експерт. — Сучасний світ давно не живе лінійними схемами. Гібридність та поліваріантність управлінських політичних рішень є головними засадами сучасної міжнародної політики. Керівництво Кремля добре засвоїло (на жаль) лише один (а це радує) сучасний геополітичний інструмент – гібридну війну. Але така війна не вирішує всього комплексу завдань, що виникають у рамках міжнародних конфліктів. І не дає гарантії стратегічних перемог. Ця обставина найяскравіше розкривається у рамках російської агресії проти України".

За словами Олександра Курбана, той, хто уважно стежив за подіями, що передували початку широкомасштабної російської агресії проти України, яка розпочалася 24 лютого, пам'ятає застереження Сергія Наришкіна – директора Служби зовнішньої розвідки РФ. Виступаючи на Раді безпеки Ради федерації, присвяченому визнанню фейкових "ЛНР" і "ДНР" та підписання з ними союзницького договору, Наришкін обмовився і вніс пропозицію про... приєднання цих квазі-республік до РФ.

"Застереження, так би мовити за Фрейдом, – вважає експерт. – Путін тоді його обсмикнув, заявивши, що про приєднання не йдеться. Але все чудово все зрозуміли… Військове вторгнення, яке розпочалося 24 лютого, планувалося російською стороною за шаблонами блискавичної війни, у стилі гітлерівського бліцкригу. Результат, схоже, буде таким самим. Спочатку швидке захоплення деяких територій, та був – перехід війни у затяжну стадію з наступним повним поразкою агресора".

Олександр Курбан упевнений, що, перейшовши від гібридної війни до відкритого військового конфлікту, керівництво РФ стратегічно програло війну за Україну та навіть за її окремі території.

"Захопити Крим і частину Донбасу шляхом бунтівництва і формально спробувати легітимізувати своє право на них можна тільки в рамках гібридного конфлікту, коли немає офіційного оголошення війни, коли не набирають чинності всі принципи та правила міжнародної політики. Керівництво Кремля цього так і не зрозуміло. Розраховуючи якнайшвидше, як у п'ятиденній війні з Грузією або як у Придністровському конфлікті, взяти все, що можна, і пред'являти всьому світу ультиматуми, Росія прорахувалася. Дуже жорстко прорахувалась. Тепер, після початку відкритої війни (хоч поки і не оголошеної), Україна має хороший шанс повернути раніше втрачені території, у тому числі Крим та ОРДЛО", – вважає експерт.

На його думку, після того, як ЗСУ знекровить підрозділи ЗС РФ в оборонних боях на сході та півдні і перейде в контрнаступ, шансів утримати раніше вкрадені українські території у Кремля не буде.

"Путін це розуміє. Саме тому так поспішає з референдумом Херсонської області, з приєднанням Маріуполя до Ростовської області та включенням фейкових "Л/ДНР" до складу РФ. Йому потрібен формальний привід для того, щоб після поразки його армії на полі бою кричати на весь світ про захоплення своїх територій і загрожувати застосуванням ядерної зброї. Але це вже агонія. Стратегічно Третю світову війну РФ вже програла", – резюмує Олександр Курбан.

Він акцентує, що повідомлення про "приєднання", "референдуми" та іншу кремлівську риторику щодо українських територій може викликати дуже негативні емоції у широкої аудиторії. Однак якщо звернутися до конкретних фактів, то блеф Кремля стає очевидним.

"Про яке включення Маріуполя до складу Ростовської області може йтися, коли четверта частина ("Азовсталь", де мужньо тримають оборону наші воїни, займає саме стільки), як і раніше, в руках української армії!? Про яке створення "ХНР" можна говорити, доки у Херсоні люди виходять на проукраїнські мітинги!? Про яке приєднання квазіутворень "ЛНР" та "ДНР" до Росії може йтися, коли ЗСУ утилізує на Донбасі "другу армію світу"!? Думаю, час все розставить на місця. І дуже скоро", – прогнозує Олександр Курбан.

Проведення чергових псевдореферендумів лише посилить ситуацію для Кремля

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт із комунікацій Дмитро Громаков розмірковує так:

"Кремль може піти на все, що завгодно. Питання в тому, чи Україна і цивілізований світ готові відмовитися від базового принципу міжнародного права та основи сучасної архітектури безпеки – "Непорушності кордонів". Думаю, навряд чи світ піде на це.

Та й загалом, війна не передбачає політичних рішень, зазначає експерт. Тому, вважає він, проведення чергових псевдореферендумів лише посилить ситуацію для Кремля – і він почне втрачати своїх нечисленних союзників.

"Навіть сьогодні члени ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди зараз входять РФ, Казахстан, Білорусь, Вірменія, Таджикистан, Киргизія) не підтримують росію в її агресивній війні проти України. Вони з побоюванням поглядають у своє майбутнє, намагаючись максимально уникнути прямої участі в цій війні", – наголошує Дмитро Громаков.

Читайте також на порталі "Коментарі" – після зустрічі з Путіним генсек ООН назвав умову закінчення війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини