Головна Новини Суспільство події Пряме авіасполучення та безвіз для Грузії: що задумали у Кремлі
commentss НОВИНИ Всі новини

Пряме авіасполучення та безвіз для Грузії: що задумали у Кремлі

Росіяни хочуть здаватися наддержавою, хоча ні за ресурсами, ні за можливостями не можуть претендувати на цю роль

11 травня 2023, 13:10 comments1433
Поділіться публікацією:

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі вважає ініціативу Кремля скасувати візовий режим для грузинських громадян та відновити авіасполучення між РФ та Грузією "російською провокацією". А підтримка цього рішення проросійським урядом Грузії вже викликала у країні протести. Що відбувається зараз у Грузії та навколо Грузії? Навіщо Кремль саме зараз наважився на такий крок? До чого все це може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Пряме авіасполучення та безвіз для Грузії: що задумали у Кремлі

Росія скасовує візовий режим для громадян Грузії. Фото: з відкритих джерел

Кремль намагається показати світові, що він ще може реалізовувати свої геостратегічні плани

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков поділився таким коментарем:

"Російська окупаційна влада в Грузії реалізовує стратегічний задум Кремля щодо впливу на Грузію. Таким чином Кремль намагається показати світові, що він ще не такий слабкий і може реалізовувати свої геостратегічні плани і намагатися показувати себе уявно рівнею Сполученим Штатам. Рашисти хочуть здаватися наддержавою, хоча ні за ресурсами, ні за можливостіми не можуть претендувати на цю роль".

Навіть Радянський Союз, нагадує експерт, за ресурсами не міг претендувати на роль наддержави. Куди вже Росії тягатись у цій гонці!

"Якщо на роль глобальної наддержави РФ претендувати об'єктивно не може, то намагається здаватися регіональною наддержавою. Це концепція Дугіна-Путіна, що Росія розглядає всі пострадянські країни як зону своїх національних інтересів. Саме з цього ракурсу слід розглядати події у Грузії", – упевнений Сергій Биков.

Росія намагається відвернути увагу від своїх тотальних невдач у війні проти України та демократичного світу

На думку Ігоря Рейтеровича, керівника політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку дуже схоже саме на провокацію з боку РФ.

"Вона ніби робить "жест доброї волі" (улюблений термін з недавнього часу, яким можна прикрити багато чого, в тому числі власні провали), чудово розуміючи, що жесту у відповідь з боку Грузії не отримає. І що навіть цей крок Москви буде вкрай неоднозначно сприйнятий грузинською опозицією, значною частиною суспільства, частиною чинної влади. І ми вже бачили відповідну критику з боку президента Саломі Зурабішвілі. Зрозуміло, що в Грузії – парламентсько-президентська республіка, навіть більше – парламентська, проте офіційна заява з цього приводу прозвучала", – зазначає експерт.

Отже, продовжує він, має місце приціл на дестабілізацію ситуації у Грузії. З пошуком нових важелів впливу тих росіян, які туди поїхали, вивели кошти з РФ.

"А, за деякими даними, у грузинських банках вклади росіян, які рятуються там від мобілізації, санкцій і всього божевілля, яке твориться в їхній країні, становлять близько мільярда доларів. Зрозуміло, що російська влада не хоче остаточно втратити тих, хто виїхав туди, – пояснює Ігор Рейтерович. – А відновлення прямого авіасполучення та скасування візового режиму дозволили б їй жорсткіше контролювати і такого роду переміщення, і полегшило можливості для впровадження своїх агентів впливу".

Все виглядає ще й як спроба Кремля перехопити інформаційний порядок денний у плані "миротворчих" ініціатив, вважає експерт. Мовляв, подивіться, ми з грузинами колись воювали, а зараз налагоджуємо стосунки, готові відновити авіарейси, скасувати візи. Відповідно – Росія-миротворець. І цю ситуацію роспропаганда намагатиметься екстраполювати на відносини з Україною, припускає Ігор Рейтерович.

"Якщо Грузія не прийме такі "жести доброї волі", то Росія зможе все представити як – дивіться, ми такі миролюбні, ми робимо спроби примирення, а з нами ось так погано поступають. І в ситуації з Україною – те саме. І із Заходом. Все не тому, що ми погані, а тому, що проти нас так налаштували певну частину держав. Зрозуміло, що Росія не отримає від цієї ситуації серйозних дивідендів. Але відволікти увагу від своїх тотальних невдач у війні проти України та демократичного світу, можливо, вийде", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить риторика Пригожина після провалу в Бахмуті — що відбувається з російською армією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

vess

11 травня 2023, 12:41

Не хватает секса или отношений? Красивые и не очень, свободные и замужные все они ищут мужчин. Здесь легко найти девушку, любовницу или телку на ночь, не упусти свой шанс----- https://s4.lv/piska


Новини