Головна Новини Суспільство події Прості українці можуть бути внутрішніми інвесторами - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Прості українці можуть бути внутрішніми інвесторами - експерт

В Україні немає фондового ринку, який би міг працювати з інвестиційним ресурсом фізичних осіб, залучаючи їх до приватного бізнесу

14 серпня 2021, 00:35
Поділіться публікацією:

Прості українці можуть бути внутрішніми інвесторами. Так, тільки ці 2,5% вкладників переважно і можуть бути потенційними внутрішніми інвесторами. Про це заявив експерт в області фінансів Дмитро Собол виданню "Коментарі-Україна".

Прості українці можуть бути внутрішніми інвесторами - експерт

Дмитро Собол, фото з відкритих джерел

"Навіть людини з економією в 100 тис. Грн все ж важко розглядати в якості інвестора Якщо ж згадати, що за даними НБУ в червні 2021 середні процентні ставки банків по нових депозитах в гривні для населення становили 7% річних, або на 1% менше ніж вартість грошей для банків (облікова ставка Нацбанку, зараз, 8%), то зацікавленість власників великих заощаджень в конвертації їх в більш дохідні інструменти точно має бути. Але така зацікавленість сама по собі не робить їх інвесторами. Тому інструментів — немає ", — вважає Дмитро Собол.

За його словами, в Україні немає ні фондового ринку, який би міг працювати з інвестиційним ресурсом фізичних осіб, залучаючи їх до приватного бізнесу, ні урядових програм по залученню коштів в розвиток державних підприємств і корпорацій.

"Чи не єдине, що є в наявності, це облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), але вони емітуються не з метою залучення інвестицій, а для подолання бюджетного дефіциту і цим інструментом активно користуються банки, які отримують рефінансування і залучають кошти населення у вигляді депозитів. І потім переважно вкладають гроші не в реальний сектор економіки, а в ОВДП. Необхідно, щоб уряд і парламент почали спільну роботу над програмою по створенню умов і законодавчих підстав для залучення внутрішніх інвестицій з боку приватних осіб. Інакше банки і надалі використовуватимуть кошти населення для того, щоб отримати купонний дохід за державними цінними паперами. А реальний сектор економіки буде і далі страждати від нестачі фінансового ресурсу. Принаймні, на близько 400 млрд грн. або $ 15 млрд в еквіваленті можна було б розраховувати на внутрішньому ринку ", — вважає експерт.

Нагадаємо, завдяки людським потенціалом, власних ресурсів і вдалому географічному положенню Україна є дуже привабливою для інвесторів. Про це заявив виконавчий директор центру економічного відновлення, радник прем'єр-міністра України Кирило Криволап.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 серпня 2021, 16:42

Не інвесторами, а мікровласниками. Тобто, не з цінними паперами гратись, а мати свій малий бізнес. Тільки так всі країни виходили з кризи. В іншому випадку це шлях в нікуди. Але для цього треба повністю змінити податкове законодавство та адміністрування - з "патріотичного" на рівноправне та порядне. На Росії у 1990х почали згадувати, як в Індії, на початку 20 століття, в одному штаті, інвестували у будівництво доріг і допомогли економіці. Так само з дорожнім будівництвом у США. Цей приклад викладали всі економісти. Дуже непорядний товариш Зе повторив цей приклад з "Великим будівництвом". Але заклали 40% відкатів (а щоб їх отримати треба було уникати оподаткування) та надали підряди тільки своїм та використали "чужий" (ковід) фонд. Результат = жалюгідний.


Новини