Головна Новини Суспільство події Прогноз на травень для України: головні сподівання та загрози
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз на травень для України: головні сподівання та загрози

Усі прогнозовані події впираються в анонсований український контрнаступ

30 квітня 2023, 15:57
Поділіться публікацією:

Україна прощається з квітнем і входить у травень, повний сподівань (у тому числі в ракурсі майбутнього контрнаступу ЗСУ), а також традиційних загроз, пов'язаних із російською агресією. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого, ймовірно, очікувати Україні на різних фронтах – власне військовому, фінансово-економічному, внутрішньо- та зовнішньополітичному.

Прогноз на травень для України: головні сподівання та загрози

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Все буде пов'язано з тим, що відбуватиметься на фронті

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Зрозуміло, що все впирається в анонсований український контрнаступ. Але, коли, де і як – повинні вирішувати наш Генштаб, а також найпотужніші міжнародні партнери. Будь-який контрнаступ – це завжди великі жертви. І ніхто не дасть гарантій, що він буде успішним. Тут неможливо нічого прорахувати та передбачити. Тож ризики величезні".

Але й нагнітання ситуації в стилі "ось-ось", але "поки що рано", призводить до виникнення внутрішніх заворушень, зазначає експерт. Починають ставити запитання. Навіть незручні. Починають з'являтися чутки. Про ті самі вибори.

"Це свідчить про те, що тримати у відносно вільній країні з певною політичною культурою (яка в Україні є), всіх може "не на часі", довго не вийде. Проблеми, які були до війни, нікуди не поділися. Навіть посилилися. На цьому тлі влада має бажання закрутити гайки. І бажання інших гравців, щоб ці гайки зірвалися", – наголошує Олексій Голобуцький.

На його думку, навряд чи у травні відбудеться щось глобальне у внутрішньополітичному сенсі (політичне життя в нас зараз фактично завмерло). Так чи інакше, все буде пов'язано з тим, що відбуватиметься на фронті.

"Якщо буде вдалий контрнаступ, то політичне життя, яке трохи відтало, знову затихне. Всі чекатимуть на результати, знову будуть підняті прапори влади, вона зміцниться. Якщо наступальні дії будуть відтягуватися, це погіршуватиме всі проблеми та бродіння. А якщо, не дай Боже, контрнаступ виявиться невдалим, внутрішня ситуація може й вибухнути", – прогнозує експерт.

Він наголошує, що зовнішньополітична обстановка теж підв'язана під те, що відбуватиметься у нас на полі бою.

"Ми бачимо активізацію КитаюКрен у китайську сторону частини європейцівТе, як зміняться ті чи інші погляди, – наголошує політтехнолог, – безпосередньо залежить від результатів контрнаступу ЗСУ. Є чітка прив'язка до цього".

Олексій Голобуцький наголошує, що Китай, частина Європи, Туреччина, Латинська Америка, Африка дають сигнали, що затяжна війна не потрібна нікому. Постійно йдуть меседжі, що має бути якийсь тимчасовий Рубікон, після якого слід шукати рішення не на полі бою.

"У свою чергу, США поки що виходять з того, що принаймні протягом цього року Україна має вікно можливостей, щоб посилити свої переговорні позиції за рахунок успіхів на полі бою, – зазначає експерт. – Однак якогось переломного моменту саме у травні я не чекаю. Тим більше, що погодний фактор (дощі, мокра земля) поки що не настає. Може, наш Генштаб взагалі має такі плани, які ніхто з прогнозистів прорахувати не зміг. У будь-якому випадку – це буде реактивна реакція, що наздоганяє".

Завдяки допомозі союзників, фіскальна ситуація в цілому контрольована та прогнозована

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин припускає, що травень не стане місяцем ні добрих, ні поганих економічних новин.

"Ми досягли дна, але відштовхнутися і почати динамічний підйом сил не вистачає", — пояснює він.

Однак, зазначає аналітик, допомога союзників (макрофін від ЄС), поспішне вилучення коштів (виплата дивідендів під 100 млрд грн) у НБУ та ПриватБанку роблять фіскальну ситуацію в цілому контрольованою та прогнозованою.

"Баланс тендітний, але він є", — констатує В'ячеслав Черкашин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США виділяють черговий транш на підтримку бізнесу в Україні: чи це допоможе підприємцям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини