Головна Новини Суспільство події Прогноз для України: чого очікувати в найближчому майбутньому – на що владі потрібно звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз для України: чого очікувати в найближчому майбутньому – на що владі потрібно звернути увагу

Політика на внутрішньому та зовнішньому фронті в Україні визначатиметься успіхами у полі бою

16 жовтня 2022, 15:35 comments1704
Поділіться публікацією:

Осінь перевалила за середину. Експерти спеціально для видання "Коментарі" розповіли, чого Україні очікувати у найближчій перспективі – у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі.

Прогноз для України: чого очікувати в найближчому майбутньому – на що владі потрібно звернути увагу

ЗСУ. Фото з відкритих джерел

Росія може сподіватися на постачання іранських дронів або на посилення антизахідної політики Китаю

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов упевнений, що наступного тижня головні новини будуть надходити з лінії фронту.

"Українська армія продовжує наступальну операцію з метою звільнення захоплених росіянами територій. Погода сприяє просуванню. Російське угруповання може бути оточене у Херсоні. У разі відступу за Дніпро, росіяни будуть змушені кидати військову техніку та запас боєкомплекту, тому що евакуація з усім цим через річку буде проблематичною", – пояснює експерт.

На його думку, прибуття російських резервів із мобілізованих не зможе зупинити український наступ, тож країна-агресор може відновити обстріл цивільних об'єктів. І це, впевнений Ігор Попов, прискорить надання Україні сучасних систем ППО з їхньою інтеграцією в єдину систему.

"Росія може сподіватися на постачання іранських дронів або на посилення антизахідної політики Китаю, – вважає експерт. – Китай після з'їзду Компартії може змінити свою риторику, проте навряд чи погодиться постачати росіянам зброю та мікрочіпи".

Загалом ініціатива, констатує Ігор Попов, перебуває на боці України, а політика визначатиметься успіхами в полі бою.

Слід перестати працювати у тому режимі, який передбачає формальне виконання показників

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує так:

"Мене бентежить, що Україна досі не має базового рівня координації дій органів влади, які відповідають за економічну політику. Так, міністр фінансів Марченко заявляє, що наступного року щомісяця нам не вистачатиме 3,5 млрд доларів, тобто – 42 млрд доларів на рік. А голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцев каже, що 2023-го нам не вистачатиме 38 млрд доларів. Різниця у 4 млрд доларів – досить суттєва. Очевидно, що в рамках певного узгодження бюджетного процесу, економічної політики такого роду "ляпи" не повинні виходити в публічне поле. Все це слід промовляти заздалегідь, щоб не було таких серйозних розбіжностей".

Затягнулася, на думку експерта, і координація дій нового глави НБУ із Кабміном.

"Слід щільно зайнятися зниженням інфляції, формуванням очікувань у бізнесу щодо того, в якому середовищі працюватиме Україна і найближчими тижнями-місяцями, у новому році. Ми чуємо запевнення про резерви, які становлять 24 млрд доларів. Але витрачання резервів триває, а негатив накопичується. У тому числі – економічний. І те, що в бюджетному процесі уряд на 2023 рік відтворив навіть не економіку воєнного часу, а якісь довоєнні монетарні та фіскальні практики, не вселяє оптимізму, – зізнався Ярослав Романчук. – Як не вселяє оптимізму імітація приватизації (передача активів деяким держорганам) замість реального продажу того чи іншого об'єкта частій особі".

Засмучує експерта і те, якими колосальними темпами нарощується держборг. Цього року він складе 85-90% ВВП, у майбутньому може перевищити 100%, а це – показник, що не віддається.

"Слід перестати працювати в тому режимі, який передбачає формальне виконання показників. Коли з'ясовує, що лише у середині жовтня ухвалено бюджет Пенсійного фонду на поточний рік – це неприйнятно, – упевнений Ярослав Романчук. – Виправлення всіх цих негативів і має стати основою дій уряду в найближчому майбутньому. Тому що цей – тиловий – фронт не менш важливий, аніж перемоги на полях битв".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ще один непростий тиждень війни позаду: головні підсумки та успіхи для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини