Головна Новини Суспільство події Прогноз для України: чи будуть зміни у війні – що важливо на зовнішньополітичному фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз для України: чи будуть зміни у війні – що важливо на зовнішньополітичному фронті

Наступний тиждень не сильно відрізнятиметься від попереднього - Росія продовжить обстріл громадянської інфраструктури України

23 жовтня 2022, 14:35 comments1896
Поділіться публікацією:

Війна в Україні триває, а отже, настає новий непростий тиждень. Який прогноз на наступний тиждень – чого, швидше за все, очікувати Україні у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Прогноз для України: чи будуть зміни у війні – що важливо на зовнішньополітичному фронті

Російські ракети. Фото: з відкритих джерел

Росіяни намагатимуться й надалі руйнувати громадянську інфраструктуру України, компенсуючи подібними "перемогами" прогресуючі невдачі на фронті

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук прогнозує, що наступного тижня продовжуватимуться проблеми, пов'язані з терористичним форматом ведення війни, який обрало для себе керівництво Росії.

"Очевидно, що росіяни намагатимуться й надалі руйнувати громадянську інфраструктуру України, компенсуючи подібними перемогами прогресуючі невдачі на фронті. У таких умовах першочергове завдання для України – отримати максимально можливу кількість сучасних систем ППО, які могли б допомогти здолати цю загрозу. Таке завдання при кожній нагоді ставить перед усіма причетними до його вирішення президент Володимир Зеленський", – зазначає експерт.

При цьому, продовжує він, уже помітно, що російський державний тероризм не впливає на рішучість громадян України щодо опору агресії, а лише посилює настрої продовжувати опір.

"На цьому фоні набувають актуальності завдання щодо визнання терористичного характеру російської держави, а також про покарання росії (а також держав, які допомагають їй здійснювати терористичні атаки на Україну – зокрема Ірану). Новий пакет санкцій ЄС має бути вже не просто декларацією, а серйозним рішенням, його ухвалення стане темою найближчого періоду", – вважає Петро Олещук.

На його думку, для України критично, щоб санкції били по ключовим позиціям Росії. Зокрема, у сфері експорту вуглеводнів, інакше вони не стануть адекватною відповіддю на чергову ескалацію.

"Звичайно, увага українців буде зосереджена на Херсонщині, де росіяни можуть готувати черговий теракт – руйнування Каховської ГЕС. Про це вже попереджав офіційно Зеленський, – нагадує політолог. – Подібні терористичні загрози з боку Росії – черговий приклад того, чим є путінський режим. Відповідно, слід очікувати від США визнання на офіційному рівні терористичного характеру дій Росії".

Основні зміни для України зараз можуть відбутися лише у зовнішньополітичному процесі

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін припускає, що навряд чи в економічному плані щось серйозно зміниться наступного тижня порівняно з цим.

"Для нас важливим є те, хто стане новим прем’єр-міністром Великобританії. Тому що ця країна є наш потужний партнер у плані фінансово-економічної та військової допомоги. Хотілося б, щоб це тривало й надалі", – зазначає експерт.

Потрібно розуміти, пояснює він, що основні зміни для України зараз можуть відбутися лише у зовнішньополітичному процесі. Усередині країни, за великим рахунком, нічого не змінюється. Все вирішується на полі бою.

"Можна прогнозувати, що знищення нашої критичної інфраструктури, насамперед енергетичної, ударами агресора продовжуватиметься. Як і віялові відключення. Тут навряд чи можливі зміни, – вважає Олег Пензін. – Курс долара, швидше за все, залишиться у тому самому коридорі: від 40 до 40,5 грн на купівлю долара банками – і від 40,5 до 41 на продаж. Також наступного тижня активно обговорюватиметься тема продовження роботи зернового коридору (нинішня угода закінчується 11 листопада). Швидше за все, договір про розблокування українського морського експорту продовольства буде продовжено. Тому що це вигідно Туреччині, а Путін сьогодні проти Ердогана не піде".

Читайте також на порталі "Коментарі" – коли закінчиться енергетичний терор РФ: як може допомогти Захід – що можуть зробити самі українці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 жовтня 2022, 14:20

Тактика пропаганди тоталітарних режимів: ворог десь там програє, тому лютує і наносить нам більшої шкоди. Ну от яка різниця, якою зброєю? Азербайджан переміг у Карабасі Байрактарами. Буря в пустелі в Іраку. Українські червоноармійці рівняли германію бомбами. Путін вже на кілька кроків випереджає Зе-Асада. Щоб перемогти, треба стати на путь виправлення, повністю міняти систему, повна люстрація, кримінальне переслідування пропаганди, ліквідація президенства.


Новини