Головна Новини Суспільство події Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак
commentss НОВИНИ Всі новини

Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак

Річард, Кенді, Воля та ще 12 службових собак взяли участь у параді

9 серпня 2021, 17:35
Поділіться публікацією:

У рамках проєкту "Календар війни" 9 серпня у Львові пройшов парад собак, що служили у зоні бойових дій. Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства внутрішніх справ.

Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак

Парад службових собак, фото Міністерства внутрішніх справ

Службових собак привели на парад військові, нацгвардійці та прикордонники. На параді всього було 15 чотирилапих. Господарі собак готові розповідати про улюбленців годинами й називають їх ветеранами. Кажуть, вони вірно служили: попереджали про небезпеку, шукали зброю і вибухівку, знаходили під завалами поранених.

"Вірні товариші українських військових – це не лише зброя, яка влучно вистрелить, не лише захист, який допоможе врятувати своє життя. Це і чотирилапі побратими, які не лише можуть попередити про небезпеку та врятувати життя, а й розрадити у скрутну хвилину смутку за домівкою", — йдеться у повідомленні Галицької бригади Нацгвардії на сторінці у Facebook.

На парад привезли шість вівчарок, які служать у лавах Національної гвардії. Деякі собаки навіть мають нагороди. Один з них — Річард, який служив у складі кінологічної групи Нацгвардії. Група собак обшукувала автомобілі в зоні ООС. У 2019 році він виявив значну кількість вибухівки та зброї. Річард знайшов 15 кілограмів вибухівки, понад тисячу набоїв. За свою плідну працю пес отримав медаль "За віддану службу" III ступеня.

Медаль "За віддану службу" II ступеня отримала вівчарка Кенді, що служить у Навчальному центрі Нацгвардії. Вівчарка також працювала на блок-постах в зоні ООС. Кенді два рази протягом місяця виявила в автомобілях, що їхали через контрольно-пропускні пункти, набої, зброю та гранати.

Крім вівчарок, на парад бійці 80-ї десантно-штурмової бригади привели стаффордширського бультер’єра дівчинку Волю. Таке ім'я собаці дали через те, що вона народилася в День Незалежності України.

Два роки вона служила на лінії фронту біля Попасної, Авдіївки, Новгородського, Горлівки. Там день і ніч допомагала військовим. Виховував собаку командир бригади, ветеран АТО та учасник боїв за Донецький аеропорт. У зоні бойових дій Воля травмувалася й отримала контузію, бо підірвалася на розтяжці.  Навіть після поранення вона продовжувала служити військовим. Однак наразі Воля відпочиває від служби.

Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак - фото 2

На фото — пес Рекс, який надихнув на створення муралу, що буде присвячений кінологічній службі України. Створить стінопис солдат строкової служби військової частини 3002 Національної гвардії, дресирувальник Рекса Ярослав Венгловський.

Мурал прикрашатиме стіну на території розплідника для чотирилапих на території частини.

"Буде зображений військовослужбовець кінолог зі службовою собакою на великій стіні у вигляді графіки. Це відповідатиме сучасному мистецтву. Порода собаки біля військового буде однією з тих, які є у нас в частині. Зараз є багато варіантів як це виглядатиме. Ми ще будемо вибирати остаточний. Також будем обирати основну частину кольорів, які матеріали застосовувати. Поверхня вже підготовлена. Практично все готове, щоб приступити до роботи", — говорить Ярослав.

Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак - фото 3
Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак - фото 4
Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак - фото 5
Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак - фото 6
Проєкт «Календар війни»: у Львові відбувся парад службових собак - фото 7

Як писав портал "Коментарі", вчені виявили невідомий коронавірус, який можуть поширювати собаки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини