Головна Новини Суспільство події Продовольчі хаби в Африці: про що нова ініціатива Зеленського – чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Продовольчі хаби в Африці: про що нова ініціатива Зеленського – чому це важливо

Для України Африка – стратегічно важливий напрямок, величезний ринок збуту, який повною мірою ще не освоєно

13 січня 2023, 13:00 comments1146
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський виступив за створення продовольчих хабів у Африці. На його думку, це стало б конкретними гарантіями продовольчої стабільності, які стануть однією з нових засад відносин України та держав Африканського континенту. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо перспективи такої ініціативи.

Продовольчі хаби в Африці: про що нова ініціатива Зеленського – чому це важливо

Зерно. Фото: з відкритих джерел

Продовольчі хаби в Африці зможуть дати стабільність країнам континенту

Народний депутат Верховної Ради ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), член Комітету ВР з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук пояснює:

"Війна показала реальний вплив України у світі, зокрема в Африці, де від нашої пшениці залежить життя мільйонів людей. Раніше дипломатично Україна практично не працювала з країнами Африки і цим вдало скористалася росія. Зараз надолужимо, і дедалі більше африканських країн розуміють, хто є хтось".

Це, наголошує нардеп, можна побачити, наприклад, щодо голосування в ООН.

Продовольчі хаби в Африці, на думку Дмитра Соломчука, матимуть змогу дати стабільність країнам континенту, додати продовольчу безпеку. До того ж, зазначає він, ця ініціатива закріпить статус України як житниці та годувальниці світу.

Періодичне спілкування української влади з африканськими лідерами створює додатковий механізм для глобальної співпраці

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук запевняє, що для нас Африка – стратегічно важливий напрямок. За його словами, до повномасштабної війни близько 13,5% експорту української аграрної продукції йшло саме на цей густонаселений (близько 1,4 млрд. осіб) континент.

"Величезний ринок збуту. На жаль, свого часу українська дипломатія недопрацювала з африканським напрямком. Але зараз починають вибудовуватись серйозні партнерські відносини. І це вкрай важливо для нас як для держави, якій потрібне нормальне функціонування зернових коридорів. І в цьому плані країни Африки, безперечно, мають бути нашими союзниками. Щоб експорт продовольства з України не просто не зупинявся, а й – не затримувався (а РФ постійно намагається вставити палиці в колеса). Необхідно, щоб африканські країни тиснули на державу-агресора, яка штучно затягує перевірки, замість 40 суден на добу перевіряючи 6-8. На початковому етапі міцнішого співробітництва між Україною та Африкою – це був би чудовий крок", – вважає експерт.

Він нагадує, що наша країна в рамках проекту Grain From Ukraine (Зерно з України), який ініціював президент Зеленський, забезпечує Африку значною кількістю зернових. Західні партнери закуповують їх у нас та перенаправляють на африканський континент. Той отримує безкоштовне продовольство, а Україна – валютні кошти на економіку, що дуже важливо за умов війни.

У перспективі, створюючи в Африці продовольчі хаби, ми могли б не лише збільшити експорт зернових та посилити продовольчу безпеку, а й почати формувати продукцію із додатковою вартістю, упевнений експерт. У повоєнний час цей контекст економіки нам слід серйозно нарощувати, наголошує Денис Марчук.

Тож, констатує він, періодичне спілкування українського президента, представників міністерств (і аграрної політики та закордонних справ) з африканськими лідерами створює додатковий механізм для глобального співробітництва. Таким чином вишиковується місток політичних, економічних, дипломатичних – взаємовигідних – відносин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Інституті вивчення війни розповіли, чим закінчилася битва за Соледар: хто контролює місто.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини