Головна Новини Суспільство події Про що говорять заяви Орбана та його загравання з Трампом: до чого це може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви Орбана та його загравання з Трампом: до чого це може призвести

Віктор Орбан намагається вибудовувати альтернативні зв'язки зі США, щоб показати, що з угорським режимом потрібно рахуватися

16 березня 2024, 14:05 comments4445
Поділіться публікацією:

Керівництво Угорщини поводиться по-хамськи вже не лише по відношенню до України, якій продовжує виставляти претензії нібито щодо недостатнього захисту угорської національної меншини. Прем'єр-міністр Віктор Орбан робить нападки на керівництво ЄС, заявляючи, що західний світ нібито є джерелом руйнування інших держав. Він також відкрито заграє з найімовірнішим кандидатом у президенти США від Республіканської партії Дональдом Трампом. Про що говорять такі дії Орбана? До чого вони можуть призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять заяви Орбана та його загравання з Трампом: до чого це може призвести

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Орбан не досяг жодної зі своїх цілей

Політичний експерт Сергій Таран наголошує, що Орбан займається геополітичним шантажем. І вимагає від ЄС більшого фінансування – в обмін на розблокування тих чи інших ініціатив, спрямованих на підтримку України.

"Раніше Брюссель часто заморожував загальноєвропейські кошти, що виділялися на підтримку угорської економіки. Але робив це виключно через порушення офіційним Будапештом базових засад демократії усередині своєї країни. Саме тому Угорщина постійно використовувала своє право вето, шантажуючи ЄС, у тому числі, "українським питанням". Те саме зараз Орбан робить по відношенню до інших країн Євросоюзу, використовуючи "фактор Трампа". Намагаючись вибудовувати альтернативні зв'язки зі США, щоб показати, що з угорським режимом треба рахуватися", – пояснює експерт.

Така політика, продовжує він, можливо, дає ефект у короткостроковій перспективі. Але стратегічно вона – програшна. Адже демонструє, що Угорщина за Орбана не може нічого запропонувати іншим країнам, окрім шантажу.

На думку Сергія Тарана, про неефективність такої політики говорить те, що по суті Орбан не досяг жодної зі своїх цілей. Так чи інакше, допомога Україні випрацювалася з боку ЄС, незалежно від того, що робила чи чого хотіла Угорщина, наголошує експерт.

"І, звісно, навряд чи Угорщина зможе впливати на політику США щодо України, навіть якщо Трамп повернеться до Білого дому. Його позиція в такому разі точно не залежатиме від побажань Орбана, – упевнений Сергій Таран. – Резюмуючи: політика Угорщини – це демонстрація демократії у дії. Є різні точки зору, зокрема такі екзотичні, як у нинішньої Угорщини. Але такі "особливі думки" не здатні впливати на спільну політику того ж таки ЄС, яка була, є і буде проукраїнською".

До резонансних заяв Орбана вже час звикнути

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова розмірковує так:

"Орбан справді активно заграє з Трампом. Причому не він один із європейських політиків так робить. Роблячи ставку на Трампа як ймовірного нового господаря Білого дому. Намагаючись налагодити з ним контакт заздалегідь, сподіваючись на деякі преференції у майбутньому".

Абсолютно хибна тактика, впевнена аналітик. В українській історії, нагадує вона, ми вже мали неприємний приклад, коли робилася однопартійна чи персональна ставка на якогось політика, а не збалансований, виважений підхід.

"Остання соціологія демонструє, що Байден зараз навіть випереджає Трампа, хоч і на відсоток, що дорівнює статистичній похибці, – зазначає Олександра Решмеділова. — Чи вже вперся Трамп у стелю, чи нарощуватиме рейтинг, поки складно сказати. Не можна виключати, що він повернеться до Білого дому. Але це зовсім не стовідсоткова ймовірність. Якщо Орбан робить ставку виключно на Трампа, що він робитиме у разі його програшу?".

Ті, хто залишає собі вузьке поле для маневру, завжди приречені у політичному світі, пояснює експерт.

"До того ж, – зазначає вона, – навіть якщо Трамп стане президентом, він буде обмежений у своїх діях. І не зможе зробити все те, що зараз заявляє. Зараз йде велика геополітична гра, але не активної фази, а скоріше – підготовчого етапу".

Ну, а до резонансних заяв Орбана вже настав час звикнути, вважає Олександра Решмеділова. За її словами, угорський прем'єр у такий спосіб намагається продемонструвати свою вагу, свою умовну важливість. Десь навіть шантажуючи ЄС і НАТО, вважаючи, що має якусь "золоту акцію", оскільки рішення там затверджуються поки що виключно консенсусом.

"Але з цим уже почали працювати, – наголошує аналітик. – І санкційно, і обмежуючи ті чи інші дії офіційного Будапешта, і демонстративно ставлячи того ж таки Орбана на місце".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський розповів, чим закінчиться загравання Орбана з Трампом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини