Головна Новини Суспільство події Про що говорять заяви КНДР щодо війни в Україні – як слід реагувати демократичному світу
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви КНДР щодо війни в Україні – як слід реагувати демократичному світу

Північнокорейський лідер Кім Чен Ін підкреслював, що Захід – ворог, що з ним він ні про що говорити не буде, інша справа Китай та Росія

28 січня 2023, 14:50 comments1779
Поділіться публікацією:

Сестра північнокорейського диктатора Кім Чен Іна – Кім Е Чжон – заявила, що її країна стоїть на одному полі бою з Росією, яка, за її словами, "бореться за гідність та честь країни". За її словами, будь-яка військова техніка, поставлена Заходом в Україну, "згорить і стане купою заліза перед незламним бойовим духом та потужністю героїчної російської армії". Експерти розповіли виданню "Коментарі", що означає подібна риторика, а також – чи здатний колективний Захід (західна цивілізація, демократичний світ) урезонити авторитарні режими, які дедалі частіше почали скалити зуби.

Про що говорять заяви КНДР щодо війни в Україні – як слід реагувати демократичному світу

Прапори КНДР та Росії. Фото: з відкритих джерел

КНДР залежить від Китаю та Росії, тому намагається озвучувати тези, які зручні їм

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич пояснює:

"Впливати на Корейську народну демократичну республіку (КНДР/Північна Корея) у рамках західних цінностей навряд чи вдасться. Тому що, по-перше, ця держава знаходиться в Азії. По-друге, структура населення КНДР не включає більш-менш помітних діаспор або груп населення, чиї предки були б вихідцями з Європи або відносилися до носіїв європейської культури".

Тому, зазначає експерт, потрібний пошук форматів співіснування, спроб впливати на КНДР через сусідів – той самий Китай. Це, на його думку, єдиний відносно безпечний варіант.

"Урізати КНДР, як показав багаторічний досвід, вкрай складно, враховуючи, що ця держава має ядерну зброю", – наголошує Ігор Тишкевич.

За його словами, із Пхеньяну звучать досить різкі антизахідні, антиукраїнські заяви, оскільки країна залежить економічно як від Китаю, так і від Росії.

"Це два ключові партнери КНДР, яка, природно, намагається бути або "контрабандною хвірткою", або посередником у торгівлі рядом товарів. При цьому максимізувати прибутки від своєї, зокрема, проросійської позиції", – резюмує експерт.

Дії Північної Кореї щодо Південної нагадують дії РФ щодо України

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль акцентує, що на тлі агресії РФ проти України, загострилася ситуація між Північною та Південною Кореями.

"У жовтні 2022 року КНДР здійснила запуски балістичних ракет, проводила інші випробування, у тому числі імітацію використання ядерної зброї проти Південної Кореї. Північнокорейський лідер Кім Чен Ін підкреслював, що Захід – ворог, що з ним він ні про що не говоритиме. І стверджував, що тактичні ядерні сили країни продемонстрували високу здатність діяти необхідним чином в умовах складної геополітичної обстановки. При цьому раз у раз звинувачував Південну Корею в зростанні нестабільності в регіоні, сипав військовими погрозами", – наголошує експерт.

Вона нагадує, що, як і українці, південнокорейці теж прокидалися минулого року від реву сирен, коли північнокорейці порушили їхній повітряний простір, у тому числі за допомогою безпілотників.

"З боку офіційного Пхеньяну неодноразово звучали заяви про підтримку російської політики загалом та агресію проти України – зокрема. Фактично дзеркальні наративи Кремля. Мовляв, наші євроатлантичні, євроінтеграційні устремління "спровокували" РФ на заходи у відповідь "в ім'я власної безпеки". У свою чергу керівництво Південної Кореї чітко давало зрозуміти, що помилковий, несправедливий мир в Україні не тільки не закінчить війну, а й похитне основи глобальної безпеки (і так розхитані російською агресією). Як і в нашому випадку, Південна Корея не готова зазнавати агресії сусідньої держави лише тому, що вона має ядерну зброю. І дасть жорстку відповідь на будь-яку агресію, тим більше що, як і ми, має потужну підтримку Заходу", – зазначає Катерина Коваль.

На її думку, дії Північної Кореї щодо Південної нагадують дії РФ щодо України. Провокації, брехлива пропаганда, брязкання зброєю.

"Єдине – Пхеньян поки що не наважився на відкрите вторгнення. Спостерігаючи, схоже, за тим, чим закінчиться російсько-українська війна. І якби вона закінчилася перемогою агресора (чого не буде), КНДР точно атакувала б Південну Корею. До речі, Китай так само спостерігає за ситуацією, маючи види на Тайвань. Саме тому, – упевнена експерт, – демократичному світу необхідно всіляко допомагати Україні не просто вистояти, а й перемогти. А потім об'єднуватись для створення нової моделі глобальної безпеки. Як уже наголошувалося неодноразово, мова тут не лише про Україну, а й про всю систему міжнародних відносин. Слід раз і назавжди встановити рамки, за які ніхто не зможе вийти, мотивуючи свою агресію пропагандистськими штампами, історичними фантомними болями, імперськими амбіціями, а то й зовсім нічим не мотивуючи. Слід виробити ефективний механізм запобігання війнам".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Росія поспішатиме з новим наступом – де варто чекати на удар.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 січня 2023, 18:59

Чудово! Треба провчити золотий мільярд, щоб не ліз допомогати лояльному але корумпованому і брехливому Злу проти іншого братнього православного Зла. Ми вже мали результати такої допомоги Сталіну. КНДР Китай Росія Україна Іран та подібне тоталітарне Зло, результат тої допомоги.


Новини