Головна Новини Суспільство події Про що говорять кадрові ротації у РНБО: чому Данілов їде послом до Молдови
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять кадрові ротації у РНБО: чому Данілов їде послом до Молдови

Питання про відставку Данілова останні півроку-рік активно мусувалося і ось зараз знайшлося рішення

30 березня 2024, 12:38
Поділіться публікацією:

Колишній секретар РНБО України Олексій Данілов, про дипломатичний напрямок нової роботи якого раніше говорив президент Володимир Зеленський, вирушить послом до Молдови. Як оцінюєте це призначення? До чого воно може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять кадрові ротації у РНБО: чому Данілов їде послом до Молдови

Олексій Данілов. Фото: з відкритих джерел

Данілов як посол України в Молдові – це хід сильною фігурою

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я), політичний аналітик Віталій Кулик міркує так:

"Призначення Данілова послом до Молдови може здаватися непропорційним його колишній посаді. Не секрет, що у нього не складалися стосунки з головою Офісу президента – Єрмаком. Подейкують, що через це вплив Данілова на прийняття рішень було знижено, а його роль в архітектурі безпеки зводилася більше до підготовки рішень, які РНБО не виробляла. Він просто зводив документи в одне".

За словами експерта, так довго не могло тривати. Із конфлікту шукали вихід. Питання про відставку Данілова останні півроку-рік активно мусувалося. Питання було лише в тому, хто прийде йому на зміну. Прийшов екс-глава Зовнішньої розвідки Литвиненко.

"Він знає цю роботу, бо був заступником секретаря РНБО, та й загалом досить давно у системі безпеки. Очолював не лише Зовнішню розвідку, а й працював у СБУ, проводив стратегічні дослідження. Має добрі стосунки з силовиками, які входять зараз до Ради безпеки. Що посилює його роль координатора у питаннях безпеки. Те, що зараз і потрібне Банковій", – пояснює Віталій Кулик.

Він зазначає, що ходили чутки, начебто Данілова можуть призначити послом до Греції. Але зрештою – Молдова. Багато в чому ключовий для нас зараз напрямок.

"У Молдові зараз відбуваються турбулентні процеси. Триває підготовка до виборів президента та референдуму. Росія вкладає величезні гроші у розгойдування ситуації, намагається протягнути на президентську посаду свою людину. Створює лінії напруги у самій Молдові: це і Гагаузія, і Придністров'я", – наголошує експерт.

За його словами, питання Придністровського врегулювання актуалізувалося, особливо у світлі останніх провокацій як той самий вибух галікоптера на території т.зв. ПМР. Там лишається військовий контингент росіян, нагадує Віталій Кулик. А ФСБ явно посилює там свої позиції, а найбільша бізнес-група "Шериф" (належить місцевому олігарху Віктору Гушану), навпаки, поступово здає їх і йде з регіону.

"Зараз виникає ситуація, за якої Україна не може далі ігнорувати процеси, що відбуваються як у Придністров'ї, так і в Молдові загалом, – упевнений співрозмовник порталу "Коментарі". – Невдовзі після приходу до влади в Молдові проєвропейського президента Майї Санду Україна мала деякі проблеми у відносинах з офіційним Кишинівом (коли ми викрали з молдавської території втікача суддю Чауса). Але потім ситуацію вдалося згладити, стосунки потеплішали. При цьому Київ не педалював низку процесів, які, на мій погляд, слід було б здійснити в цьому регіоні. Ми озиралися на позицію Кишиніва, не проводили проактивних дій. І рішення тут мали прийматися на рівні військово-політичного керівництва України. Як людина, яка півтора десятиліття опікується питаннями Придністров'я, українсько-молдавських, українсько-румунських відносин, я не бачу точки складання політики щодо Молдови в Україні. Рішення приймаються або секторально, або концентруються в руках Банкової без якісного аналізу".

Віталій Кулик припускає, що прихід Данілова на посаду посла в Молдові супроводжуватиметься його громадською діяльністю. Схоже, що йдучи на дипломатичну роботу, він за собою це право залишив.

"Так, звичайно, йому доведеться співвідносити свої дії з директивами, які отримують від МЗС. Але Данілов, перш за все, – політик та публічна людина. І саме публічність стане одним із елементів його діяльності на посаді посла. А значить, точка складання політики України щодо Молдови може бути сконцентрована саме на ньому", – прогнозує експерт.

Як людина, яка раніше керувала РНБО, має розуміння того, як працюють механізми безпеки та прийняття рішень, Данілов буде досить впевнено почуватися в Кишиніві. Стане таким собі важкоатлетом у молдавській політиці, припускає Віталій Кулик.

"Не секрет, – зазначає він, – що дипломати у Молдові відіграють певну роль і мають вагу при формуванні зовнішньої політики офіційного Кишиніва. До їхнього голосу прислухаються. І поява Данілова як посла України в Молдові – це хід сильною фігурою, яка має низку можливостей. Фігурою, з думкою якої доведеться рахуватися. Є ймовірність, що він проводитиме більш наступальну, жорстку політику, не особливо дотримуючись кожної точки та коми дипломатичного протоколу. У нього тут більший люфт для маневру. При цьому слід розуміти, що конфлікт між ним та Єрмаком нікуди не подівся. І, все ж таки, сподіваюся, що призначення Данілова послом у Молдові покращить позиції України на цьому напрямі".

Данілов залишається у команді президента

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов акцентує, що кадрові ротації в РНБО стали частиною великого перезавантаження влади, яке ще триває.

"Усі призначення здійснюються під рішення комплексу викликів, які стоять перед країною у сфері безпеки та економіки. Від апарату РНБО очікують посилення роботи щодо прогнозування сценаріїв розвитку глобальної ситуації, варіантів мирного врегулювання, координації роботи всіх органів влади та спеціальних служб для збирання інформації та проведення комунікації з партнерами. Особливу увагу структури РНБО приділятимуть плануванню активних операцій із протидії дезінформації. Російська Федерація посилює проведення інформаційних кампаній як проти українського населення, так і в країнах Заходу та Глобального Півдня. В Україні ефективно працюють кілька державних та незалежних структур, які відстежують ці кампанії та проводять заходи щодо протидії. Зараз перед РНБО стоять завдання щодо координації всіх подібних активностей", – зазначає експерт.

Він нагадує, що президент Зеленський ставить перед РНБО завдання щодо посилення доктринальної роботи – фактично створення комплексного плану розвитку країни на довгострокову перспективу. Це не лише післявоєнне відновлення, а й побудова нової сучасної економіки, системи гарантій безпеки, інтеграцію у спільний ринок та політичні структури Євросоюзу, пояснює Ігор Попов.

Для виконання цих завдань кандидатура Литвиненка є оптимальною, упевнений він.

"Олександр Валерійович багато років успішно працював над вирішенням подібних масштабних завдань у Національному інституті стратегічних досліджень чи РНБО. Його програмні статті у вітчизняних та зарубіжних медіа завжди викликали великий інтерес серед професіоналів. В апараті РНБО зараз сформовано досвідчену команду фахівців, ймовірно до них буде додано додаткових експертів, які разом зможуть готувати стратегічні документи для розгляду на засіданнях Ради", – наголошує представник Українського інституту майбутнього.

Він зазначає, що Данілов залишається в команді президента, у своїх публічних заявах він дякував усім колегам за спільну роботу. І його призначення на посаду посла у Молдові виглядає логічним кроком.

"У двосторонній співпраці з цією країною питання безпеки є ключовими. 2024 року в Молдові відбудуться президентські вибори, і цей період російські спецслужби можуть використати для спроб дестабілізації ситуації. Досвід Данілова буде потрібний для контактів з владою Молдови та оперативного зв'язку з військово-політичним керівництвом України – для максимально швидкого та ефективного реагування на розвиток ситуації", – прогнозує експерт.

В Україні, за його словами, застосовується американська модель для призначення послів. Частина призначених – кадрові дипломати, інша частина – "політичні" призначенці, як правило, колишні високопосадовці.

"Для багатьох держав статус посла в ієрархії своєї країни також важливий як можливість задіяти особисті неформальні зв'язки для вирішення різних питань двосторонньої співпраці", – констатує Ігор Попов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять нові кадрові рішення Зеленського: кому і чим не догодив Данілов.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини