Головна Новини Суспільство події Про що говорять дії поляків на кордоні: чому не вдається вирішити проблему
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять дії поляків на кордоні: чому не вдається вирішити проблему

Польські аграрії вимагають від керівництва ЄС збільшення дотацій, а грошей на це немає

12 березня 2024, 12:52
Поділіться публікацією:

Проблеми на українсько-польському кордоні, який з лютого блокують протестувальники, посилюються. І просвіту, на жаль, поки що не видно. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для порталу "Коментарі".

Про що говорять дії поляків на кордоні: чому не вдається вирішити проблему

Блокада кордону. Фото з відкритих джерел

На сьогоднішній день те, що відбувається, виглядає як середньовіччя

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), член Комітету ВР з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук поділився таким коментарем:

"Український уряд повинен мати сильну переговорну позицію, підкріплену українськими імпортерами. І, якщо польські фабрики, експортери не хочуть втрачати (що вже роблять через блокування кордонів) стратегічний ринок – то вони мають спільно зі своїм урядом, зі своїми фермерами зробити так, щоб митні переходи були вільними для спільної торгівлі".

А на сьогоднішній день те, що відбувається, виглядає як середньовіччя, вважає експерт. Втрачає український бізнес, український бюджет – втрачає польський виробник продуктів харчування, машинобудування, хімічної промисловості та інших галузей через неможливість постачання.

"Бізнес має удосконалювати технології, боротися за ринки, конкуруючи – удосконалюватись. А те, що відбувається сьогодні, відкидає виробників двох країн на десятиліття назад", – констатує Дмитро Соломчук.

Проблема б'є як по Україні, так і по Польщі

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко наголошує, що ситуація на українсько-польському кордоні – це насамперед проблема євроспільноти.

"Зараз у ЄС відбуваються масові виступи фермерів. Вони обурені законом про т.зв. відновлення еко-системи. І хоч прописані там заходи мають бути впроваджені до 2050 року, але вже зараз аграріям треба більше витрачати, щоб отримати те, що мали раніше. Вони потребують збільшення дотацій. А грошей на це нема. І в цій ситуації польські фермери нічого іншого не вигадали, як заблокувати кордон з Україною. Знаючи, який це викликає резонанс. Тож ми тут стали заручниками ситуації", – пояснює експерт.

Проблема складна, зазначає він, причому вона б'є як по Україні, так і по Польщі, економіка якої втрачає.

"Щодо України, то ми збільшуємо експорт морем. Обсяги перевезень там у нас зараз вийшли на ті, що ми мали до російського вторгнення, – наголошує Олександр Охріменко. – Ну, а вирішити проблеми з блокуванням кордону може і повинна польська влада. По-хорошому, варто було б показово покарати тих протестувальників, які відверто порушують законодавство. І польське, і загальноєвропейське. А цих порушень назбиралося вже — віз і візок. Якщо ж піти на поступки цим шантажистам, то подібні ситуації повторюватимуться знову і знову".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які наслідки блокади українського кордону: чому Польща затягує вирішення питання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини