Головна Новини Суспільство події Про що говорить заочна перепалка НАТО і Китаю: чому гра в нейтральність більше не пройде
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить заочна перепалка НАТО і Китаю: чому гра в нейтральність більше не пройде

Китаю вигідна війна в Україні, як постійно діюча рана, яка послаблює Росію, а заразом і Захід

19 червня 2024, 16:25 comments1825
Поділіться публікацією:

В ЗМІ все частіше з’являються матеріали про те, що Китаю не вдасться постійно грати в нейтральність і врешті доведеться визначитися щодо своєї позиції у війні Росії та України. Цікаво, що ці матеріали з’явилися на фоні заочної перепалки між генсеком НАТО та офіційними представниками МЗС Китаю. Перший фактично звинуватив офіційний Пекін у підігруванні РФ у війні. А Пекін в притаманній собі манері натякнув, що це НАТО підливає масла у вогонь. Відтак російсько-українська війна ще більше розгорається. Про що говорять всі ці заяви? Чи може бути так, що Захід таким чином чинить тиск на Китай, підштовхуючи того до відвертої розмови з Путіним про закінченні війни? Чи можна очікувати, що позиція Китаю врешті решт зміниться? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить заочна перепалка НАТО і Китаю: чому гра в нейтральність більше не пройде

Китай та НАТО. Фото: з відкритих джерел

Китаю натякнули на жорстку реакцію

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян нагадав, що Китай неодноразово заявляв, що в російсько-українській війні не може бути ні переможців, ні переможених. 

"Таким чином фактично підтверджується, що Китай не зацікавлений в реальному, справедливому врегулюванні російсько-української війни. Ба більше, за неможливості досягнення саме такої заморозки для Китаю навіть вигідніше триматися трішки осторонь, допомагаючи Росії і використовуючи цей конфлікт, як постійно діючу рану, яка послаблює і Росію, штовхаючи до всебічної залежності від Китаю, і Україну та Європу, власне в цілому західну коаліцію, розв'язуючи додатково Китаю руки в Тихоокеанському регіоні і створюючи можливість використовувати інтенсивність російських провокацій на європейському напрямку, чи то в Україні, чи то з приводу країн НАТО, Балкан тощо. Як таран і димову завісу відвернення уваги від китайських агресивних задумів щодо Тайваню", – зазначив експерт.

Щодо заяви Єнса Столтенберга, то на думку Олега Саакяна, вони направлені на те, щоб продемонструвати, що відсиджуватися Китаю не вдасться. Йому доведеться визначатися. 

"І пасивна позиція а-ля відстороненості від російської агресії, але при цьому допомоги в живучості російської економіки, а саме її промисловості, вже вважається підігрування Росії і буде викликати спротив Заходу і посилення санкційного тиску щодо Китаю. Тобто це направлено на те, щоб надіслати меседж, що ситуація в такому статусі тривати довго не зможе. Це буде мати реакцію. Для цього ж були й візити з боку високопосадовців США до Пекіну, ціли низка гострих заяв. І власне останній пакет санкцій вдарив не лише по РФ, а по китайському фінансовому сектору – по тій частині, яка допомагає Росії виходити з ізоляції", – прокоментував політолог. 

Також експерт звернув увагу, що на підході в Сполучених Штатах фінішна пряма виборів, за результатами яких до Білого дому може повернутися Дональд Трамп, який займає жорстку антикитайську позицію, але при цьому є жорстко скептично налаштованим з приводу НАТО. 

"Тому жорсткі заяви офіційних представників НАТО відносно Китаю можуть бути елементом розбудови комунікації з Трампом і зняття частини його скепсису, пошук точок дотику з потенційною майбутньою адміністрацією. І точно така риторика зараз не зашкодить відносинам із Адміністрацією Джо Байдена, тому є безпечною. На тлі саботажу Китаєм саміту миру низка європейських столиць переконалися і утвердилися в думці щодо загроз з боку Китаю. Частина столиць виступала за збереження ширше, ніж просто торгівельних відносин з Китаєм і власне не збільшення асоційованості європейських держав з американською політикою в Тихоокеанському регіоні. Після активного саботажу Китаєм саміту миру і допомоги Росії у відкриту такі думки стали менш популярними в Європі. Тому це розв'язує руки зокрема для Єнса Столтенберга, для офіційної європейської дипломатії в більш жорстких оцінках і додатковому тиску на Китай", – резюмував співрозмовник порталу "Коментарі".

Жодна країна тепер не може бути нейтральною

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль зазначила, що коментувати ситуацію потрібно починати з того, що китайська делегація не була представлена на саміті миру, котрий відбувся в Швейцарії на цих вихідних.

"Також ми можемо проаналізувати та зробити висновок, що Китай наразі є лідером щодо виробництва товарів мас-маркету і така лідерська позиція зокрема в торгівельно-економічному секторі надає можливості цій країні таким чином підкреслювати свою позицію в цьому світі. Але, все ж, ми розуміємо, що війна в Україні – це не лише про напад Росії на Україну. Це також спроба підриву глобальної безпеки. Йдеться про глобальну безпеку, адже РФ вже не приховує своєї співпраці, наприклад, з тією ж Північною Кореєю. Все це говорить також про протистояння тоталітарного світу демократичному. Тому, враховуючи все це, більше не буде можливості в жодної країни підкреслювати свою позицію нейтралітету, знаходячись осторонь", – зауважила експерт.

Катерина Коваль відзначила потужну роботу Офісу президента України, фахівці якого прикладають всіх зусиль для побудови двосторонніх міжнародних відносин з тим же Китаєм.

За словами експерта, незважаючи на те, що Китай історично давній партнер Росії, в першу чергу в економічній сфері, Пекіну складно буде продовжувати грати в нейтральність.

"До завершення повномасштабної війни в Україні жодній країні не вдасться бути нейтральною. Віримо в те, що з нашого боку продовжиться потужна дипломатична робота і кожен на своєму місці робимо все для наближення перемоги", – підсумувала Катерина Коваль.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи почули Зеленського в Німеччині: про що говорять його заяви.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини