Головна Новини Суспільство події Про що говорить спільна заява США та Індії – чи може Нью-Делі стати на бік України
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить спільна заява США та Індії – чи може Нью-Делі стати на бік України

Вашингтон намагається поступово вбудувати цю країну в свою систему стримування КНР і РФ, але Делі не прагне стати в фарватер американської політики з усіх питань

24 червня 2023, 11:50 comments1331
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді виступили на підтримку територіальної цілісності України, висловивши глибоке занепокоєння військовим конфліктом та його "жахливими та трагічними гуманітарними наслідками". Обидва політики "закликали до поваги міжнародного права, принципів Статуту ООН, а також територіальної цілісності та суверенітету", йдеться у спільній заяві, прийнятій за підсумками зустрічі Байдена та Моді у Вашингтоні. Чи можна розраховувати, що Індія, яка ще раніше підігрувала РФ у цьому конфлікті (скуповуючи активно росыйську нафту й так далі), явно стане на бік України? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Про що говорить спільна заява США та Індії – чи може Нью-Делі стати на бік України

Президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Фото: із відкритих джерел

Позиція Індії гранично нейтральна та прагматична

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, у США, поділився такою думкою:

"Формальні заяви з критикою війни та підтримки територіальної цілісності, на жаль, не означають підтримки України. Керівництво Китайської Народної Республіки (КНР), наприклад, також постійно про це говорить, але при цьому схиляється до підтримки Росії. Тож потрібно в цьому випадку звертати більше уваги на справи, а не на слова".

Що стосується справ, то Індія, нагадує експерт, багато років прив'язана до військових поставок із СРСР/Росії.

"На тлі масштабної війни РФ проти України, у Делі замислилися про необхідність переорієнтування своїх військових закупівель. Але швидко це не станеться. Як не буде й відмови Індії від купівлі російської нафти", – прогнозує Володимир Дубовик.

Позиція Індії, продовжує він, гранично нейтральна та прагматична. Вашингтон намагається поступово вбудувати цю країну у свою систему стримування КНР та РФ. Але Делі не прагне ставати в фарватер американської політики з усіх питань.

"Отже, на даному етапі слід більше фокусувати увагу на тому, що Індія не надає активної підтримки Росії, що вже добре для нас, і Вашингтона. Найближчим часом стане зрозумілим, чи буде подальша еволюція позиції Делі", – констатує Володимир Дубовик.

Що Індія, що та сама Туреччина висловлюються за підтримку територіальної цілісності нашої країни, при цьому активно торгуючи з Росією

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук наголошує, що між деклараціями та виконанням зобов'язань можуть пройти роки. А часом декларації не виконуються у принципі.

"Тут важливий культурний контекст, – пояснює експерт. – І те, хто та що промовляє. Якби заяви подібні до тих, що зробив індійський прем'єр, зробили керівники Німеччини, Ірландії, будь-якої іншої країни, де все гаразд із верховенством права, а культура передбачає жорстко тримати слово, був би привід для оптимізму. Індія ж – своєрідна країна. І доти, доки ми не побачимо обнулення рекордних закупівель Індією нафти у Росії, а також припинення використання цієї країни для паралельного імпорту до РФ, я жодним словам не повірю".

Що Індія, що та сама Туреччина, продовжує Ярослав Романчук, висловлюються за підтримку територіальної цілісності нашої країни. При цьому активно торгуючи з Росією, допомагаючи їй обходити санкції (у прагматичних інтересах, покращуючи власне економічне становище), дають агресору можливість продовжувати війну.

"І навряд чи індійський бізнес прислухається до якихось закликів Моді, навіть якщо він їх зробить у ракурсі "з Росією більше не торгуємо!". Тож поки не бачу головного, що могло б зупинити російсько-індійську кооперацію. А саме – ціннісного вибору, – пояснює експерт. – Індія має чітко заявити – ми з Україною, а тому припиняємо усі контакти з Росією. Тоді це був би правильний та зрозумілий крок. Як і візит індійського прем'єра до України. Ось якщо Моді прибуде до Києва і буде укладена якась угода, зроблено якісь публічні заяви – ймовірність відходу Індії від РФ буде вищою. А поки що все на рівні слів, дипломатичного, хоч і важливого, але – струсу повітря".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Індія обурилася на обіцянку Борреля прикрити лазівку для обходу антиросійських санкцій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини