Головна Новини Суспільство події Про що говорить поява Пригожина в Африці – чому Захід лише спостерігає
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить поява Пригожина в Африці – чому Захід лише спостерігає

Кремль не може Пригожина в Африці ніким замінити, тому ватажок "вагнерівців" залишається для нього цінною людиною, якої не можна так просто позбутися

22 серпня 2023, 17:44
Поділіться публікацією:

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, найманці якого після дивного червневого "маршу" на Москву базуються в Білорусі, де навіть зареєстровані як "освітня організація" "Група Вагнер", записав нове відео. Тепер із Африки. Заявив, що його ПВК "робить Африку вільнішою" та "кошмарить бандосів". Про що говорить такого роду звернення? Чому Захід не може вибити вагнерівців з Африки? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить поява Пригожина в Африці – чому Захід лише спостерігає

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Сьогодні лідером впливу на Африку є Китай, на другому місці – Росія

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко пояснює:

"Захід не може вибити вагнерівців з Африки з однієї простої причини: Захід давно втратив свої позиції в Африці. Більшість африканського континенту налаштовані не просто негативно, а й навіть вороже стосовно США та європейських країн".

За словами експерта, США контролюють сьогодні три держави в Африці, Франція – чотири. Це із 55 держав.

"Близько десятка країн Африканського континенту ставляться до Заходу нейтрально. Багато хто пам'ятає про колоніальне минуле і про грабіжницьку політику США та їх союзників. Африканські народи мають що пред'явити Вашингтону. Сьогодні лідером впливу на Африку є Китай, який приніс освітні програми, технології, стабільність та робочі місця. На другому місці – Росія, яка надає не лише дешеве зерно та продовольство, а й сили для боротьби з ісламістами та озброєними бандами (типу ІДІЛ та Боко Харам). Вагнірівці давно присутні в Африці – у Малі, Чаді, ЦАР, Мозамбіку, Мадагаскарі. Це не нова історія. Якби США мали сили "вибити" ПВК "Вагнер" з Африки, вони б це зробили. Але ситуація така, що, на жаль, ми є свідками поступового згасання та занепаду США як сили планетарного масштабу", – констатує Костянтин Бондаренко.

Найближчим часом вагнерівці можуть показати себе, якщо розпочнеться ескалація навколо Нігеру

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса припускає, що перебазування Пригожина та його приватної армії до Африки було очікуваним.

"Після того, як його вигнали з Росії, було зрозуміло, що він займатиметься своєю підпільною імперією в Африці. Кремль не може його там ніким замінити, тому Пригожин залишається для нього цінною людиною, якої не можна так просто позбутися. Думаю, найближчим часом вагнерівці можуть показати себе, якщо розпочнеться ескалація навколо Нігеру, куди деякі країни Західної Африки готові вторгатися, щоб повернути законну владу президентові військовим шляхом", – зазначає Ілля Куса.

А нігерська військова хунта, яка захопила владу, вже запросила допомогу ПВК "Вагнер", якщо таке станеться, нагадує експерт.

Схоже, що Пригожин намагається зберегти свій бізнес в Африці після того, як втратив російські ресурси

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Я до кінця не впевнена, що Пригожин перебуває в Африці, хоч він стверджує саме це. Втім, виключати подібне теж не можна. Є дані, що ПВК "Редут", що належить російському Міноборони, почала віджимати у ПВК "Вагнер" африканські контракти. І Пригожин, можливо, був змушений особисто вирушати до Африки, щоб цим зайнятися. Відомо, що вагнерівці активні там у низці країн: Мозамбік, Лівія, ЦАР, Малі, Нігерія".

За словами Тетяни Попової, офіційно ПВК "Вагнер" не існує. Але є пригожинська фірма "Конкорд", яка має – окремі підструктури, що працюють у тій же Африці на користь різних російських компаній.

"І дуже схоже, що Пригожин зараз намагається зберегти свій бізнес в Африці після того, як втратив російські ресурси. Думаю, його ситуація незавидна. Здавалося б, меседжі, з якими він виступав напередодні та під час заколоту – логічні. Від того, що взагалі не зрозуміло, навіщо треба було розпочинати війну проти України. До меседжу — що верхівка МО і Генштабу — повні м*даки. Проте йому не вдалося проломити військово-політичну мафію, – зазначає експерт. – При цьому, Bloomberg нещодавно запевняв, що, за інформацією п'яти джерел, ФСБ радить Путіну змінити голову МО Шойгу і голову Генштабу Герасимова. Тобто наявність проблем у цих структурах – це не просто заяви Пригожина, а й думка російських еліт загалом. У тому числі – еліт із спецслужб".

Що далі буде з Пригожиним сказати складно, вважає Тетяна Попова. Але, нагадує вона, є натяки, що протягом півроку його або заберуть, або йому потрібно робити новий заколот.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи ризикне Путін вибратися з бункера – чому під питанням візити до Туреччини та Індії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини