Головна Новини Суспільство події Про що говорить оптимізм Марченка – як справи в Україні щодо боротьби з корупцією
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить оптимізм Марченка – як справи в Україні щодо боротьби з корупцією

Експерти не поділяють оптимізму голови Мінфіну щодо успішності боротьби з корупцією

9 серпня 2023, 13:38 comments1241
Поділіться публікацією:

Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає, що у нашій країні сьогодні найнижчий рівень корупції. Чи згодні з таким твердженням? А також з тим, що, за словами Марченка, робота НАБУ, НАЗК, громадських організацій та інших служб дає свій ефект, проте з певним запізненням. Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить оптимізм Марченка – як справи в Україні щодо боротьби з корупцією

Корупція в Україні Фото: з відкритих джерел

Про рівень корупції потрібно запитувати не у влади, а тих українців, які виїхали і хочуть виїхати з нашої країни

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич міркує так:

"Гучні заяви Марченка про те, що в Україні зараз найнижчий рівень корупції, нагадують мені український вислів "Хвали мене, моя губенько, бо роздеру до вух". Ну, звісно, хто, як не представники влади, можуть "по-справжньому оцінити" рівень корупції! Яйця по 17 гривень, закупівля нових авто, постійні затримання на тих чи інших хабарах, у тому числі нардепів – представників правлячої партії "Слуга народу" говорять значно більше, ніж заяви Марченка".

За словами експерта, про рівень корупції потрібно запитувати не у влади, а у тих українців, які виїхали чи хочуть виїхати з нашої країни навіть не так через війну, як через створені владою нестерпні умови для ведення підприємницької діяльності, для проживання тут в принципі.

"Той самий Ізраїль живе у війні десятки років. І люди хочуть туди емігрувати, відкрити там свій бізнес. У нашому випадку питання у тому, що українська влада неймовірно нахабніла, – упевнений Сергій Доротич. – І дає подібні інтерв'ю на тлі постійного вказування ззовні на величезний рівень корупції в Україні, на тлі вигуків відчаю всіх активних громадян нашої країни. Зупиніться! Перестаньте красти та дерибанити! Адже ж війна, а ви ніяк не нажеретесь!".

Щодо нібито впливу на ті чи інші процеси громадських організацій, то, на думку експерта, плювала наша влада на них.

"Типовий приклад – ініційована мною петиція, яка набрала потрібні для розгляду президентом 25 тисяч голосів з проханням не підписувати катастрофічний для підприємців законопроект №8401, який скасовує з 1 серпня 2% єдиний податок, частково скасовує мораторій, що діє, на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь тютюн, пальне), грального бізнесу та фінансових послуг, а з 1 жовтня повертається ще й відповідальність (крім прифронтових територій та територій можливих бойових дій) за порушення у сфері застосування касових апаратів (РРО). Зеленського закликали згадати про слово, яке він дав у березні 2022-го, що ті послаблення, які ввелися на ФОПів на тлі широкомасштабної російської агресії (мораторій на перевірки, спецрежим спрощенки – 2%, можливість не платити єдиний податок, єдиний соцвнесок підприємцям, які не можуть зараз цього робити), діятимуть не просто на весь період дії воєнного стану, а й рік – після. Адже нестримані першою особою держави обіцянки, які давалися публічно, – це "зелене світло" брехні та корупції на найвищому рівні. Але президент підписав цей убивчий для українського бізнесу закон, проігнорувавши і свої обіцянки, і нашу петицію. Це маркер того, як нинішня влада ставиться до громадської думки… Саме тому подібні заяви Марченка – це чергове знущання, клоунада, брехня", – наголошує Сергій Доротич.

Він запевняє, що корупція в Україні – шалена. Люди не бачать просвіту. Найстрашніше, що зараз це ще й корупція на крові, на життях патріотів.

"А реальну громадську думку влада підміняє фейковою, створюючи кишенькові громадські організації (у тому числі у сфері підприємництва), які створюють ілюзію діяльності та схвалюють будь-які дії тих, хто править зараз країною", – констатує експерт.

Марченко чомусь не помічає шквалу публікацій про корупцію в держзакупівлях, про крадіжки бюджетних грошей через підставні фірми та фіктивні закупки

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович припускає, що міністр Марченко, схоже, забув свою ж поставнову №1165 про блокування податкових накладних, яка породила безпрецедентну корупцію в податковій службі.

"Міністр, щоправда, заявив, що він не знає, як цю постанову використовують податківці, зате СБУ раз у раз затримує співробітників податкової за вимагання 1,5% від суми заблокованого ПДВ – за те, щоб її розблокувати. У суді понад 40 000 позовів у справах щодо конфіскації ПДВ із рахунків підприємств, – наголошує експерт. – Марченко чомусь не помічає шквалу публікацій про корупцію у державних закупівлях, про крадіжку бюджетних грошей через підставні фірми та фіктивні покупки. Він пропустив корупцію в Міністерстві оборони, хоча саме Мінфін видав довідку про 33 млрд грн, які безвісти зникли з МО".

Із 1 серпня поновлюються перевірки підприємців, нагадує Павло Себастьянович. За його словами, 56000 зголоднілих інспекторів накинуться на бізнес, що вижив — і ми знову побачимо тисячі доларів, розкладені співробітниками СБУ і НАБУ на столах і диванах офісів і будинків працівників контролюючих бізнес органів.

"А корупцію на тарифах на газ та електроенергію міністр також не помічає? А продаж титанової сировини Росії? А як правляча партія відправляє за корупцію своїх депутатів у відставку? Не видно? — Запитує експерт. – Міністру настав час або купити окуляри, або вирушити слідом за мальдівськими депутатами".

Читайте також на порталі "Коментарі" – до чого може призвести ескалація у Чорному морі – чи вдасться перезапустити зернову угоду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

9 серпня 2023, 13:07

Влада дійсно знахабніла, особливо орган реформований діаспорною Яресько. Зараз це юдейський зашморг над Україною, як над Палестиною. Вони впевнені, що схопили і свого юдейського Бога за бороду і Україну, як тушка Кернес Труханов Садовий Філатов Зе з Єрмаком Беня ... Народ це натовп овець під дією пропаганди, куди пастир поведе, туди і підуть. Може повести на зелений луг, а може і на забій. В Україні одна перспектива - Зе-вирок.


Новини