Головна Новини Суспільство події Про що говорить мовний скандал із Фаріон: у чому загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить мовний скандал із Фаріон: у чому загроза

Заяви Фаріон не лише шкодять єдності України, а й дискредитують нас на міжнародній арені

7 листопада 2023, 14:47 comments4905
Поділіться публікацією:

Українська мовознавець та екс-нардеп Ірина Фаріон, відома своїми різкими висловлюваннями, потрапила до чергового скандалу. Під час розмови з журналісткою Яніною Соколовою (5 канал) вона заявила, що не вважає українцями солдатів, які захищають нашу країну, але не говорять українською. Особливо пройшлася по російськомовних воїнах. На висловлювання Фаріон досить жорстко відреагував омбусдмен Дмитро Лубинець, звернувшись із цього приводу до СБУ, Нацполіції та Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Про що свідчить цей скандал? Які можуть бути наслідки? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить мовний скандал із Фаріон: у чому загроза

Ірина Фаріон. Фото: із відкритих джерел

Подібними заявами відбувається розпалювання міжнаціональної ворожнечі

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко поділився такою думкою:

"Складно коментувати заяви неадекватної людини, яка по суті є шкідником для українського народу. Такі як Фаріон принесли значно більше шкоди українській мові, українській державі, ніж наші вороги. Подібними заявами відбувається розпалювання міжнаціональної ворожнечі, робиться спроба посіяти у суспільстві протиріччя. У результаті навіть ті, хто спочатку був прихильником м'якої українізації, стають противниками цього процесу. Таких шкідників (і тут я підтримую Дмитра Лубенця) слід ізолювати від суспільства. Можливо, навіть супроводити до психіатричних лікарень. Людина в здоровому глузді говорити про те, що говорить Фаріон – не буде".

Доречно згадати й активне комсомольське минуле Фаріон, вважає експерт. На його думку, очевидно, що вона так само фанатично ходила на партійні збори та кричала: "Ленін – вічно живий!", як зараз до істерики проповідує тотальну українізацію, заперечуючи право вважатися громадянами України тих, хто не знає мови нашої держави.

"Такі неадекватні люди точно не можуть бути мірилом українського суспільства. Більше того – вони дискредитують нас на міжнародній арені, – упевнений Сергій Войченко. – Є питання і до журналістів, які беруть інтерв'ю у таких фріків, що потім розганяється різними ЗМІ. На мою думку, різного роду "фаріонам" місце на інформаційному та історичному звалищі".

Форма подачі у Фаріон — дуже агресивна, нестримна, сповнена негативних емоцій

Засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант у низці телепроектів Олена Рихальська зазначає, що Ірина Фаріон з самого початку відрізнялася радикальними висловлюваннями. І вони часто викликали відторгнення у певної частини українців, які розмовляють різними мовами.

"Форма подачі у Фаріон – дуже агресивна, нестримна, сповнена негативних емоцій. Це простежується практично у кожному її виступі, – наголошує експерт. – На сьогодні, якщо ми говоримо про психологічний стан наших військових та населення загалом (а тією заявою, яку ми зараз обговорюємо, Фаріон зачіпає і військовослужбовців, та їхніх рідних та близьких, які перебувають у тилу), таким висловлюванням точно – не місце. Вони ще більше напружують психологічний стан українців".

Олена Рихальська нагадує, що багато російськомовних громадян України пішли на фронт у перші дні вторгнення. Їм просто ніколи було вчити українську.

"Якщо Фаріон висловлює такі радикальні ідеї – нехай забезпечить, щоб у кожному підрозділі чи частині були присутні вчителі української мови, – вважає експерт. – Сумніваюсь, що вони (через зрозумілі обставини) будуть готові до таких експериментів".

Радикальні висловлювання, які не мають конструктиву, шкодять розвитку мови та держави

Політтехнолог Петро Охотін наголошує, що при виконанні бойового завдання мова не має значення.

"Будь-які спроби посіяти серед представників Сил оборони України розбрат на мовному, політичному чи релігійному ґрунті є злочином", – упевнений експерт.

У той же час, зізнався Петро Охотін, він засмучений реакцією суспільства, яке рефлексує на провокації. А також політикою медіа, які погналися за клікбейтом, розуміючи, кого запрошують.

"Радикальні висловлювання, які не мають конструктиву, шкодять розвитку мови та держави. А нам потрібна згуртованість", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які "за" і "проти" виборів під час війни: до чого готуватися українцям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

7 листопада 2023, 15:01

Саме тому треба радикально міняти країну, навіть назву замість ленінської Україна на Київська Русь. Для того щоб позбутись цього баласту - корупційного мотлоху який Україна утримує. Нехай до України і подають потім позови, а Київська Русь буде жити вільною від паразитів. Зараз у цих істот просто дах зносить від тої кількості грошей Заходу, і вони не знають чим зайнятись від нудьги.


Новини