Головна Новини Суспільство події Пристрасті за Чаусом: кому справа екссудді може завдати найбільшої шкоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Пристрасті за Чаусом: кому справа екссудді може завдати найбільшої шкоди

Наразі колишній суддя перебуває під захистом СБУ

3 серпня 2021, 12:59
Поділіться публікацією:

Вищий антикорупційний суд (ВАС) обере запобіжний захід екссудді Миколі Чаусу 4 серпня. Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, як може далі розвиватися ця справа, яка вбила клин між СБУ і НАБУ, а також кому вона здатна завдати найбільшої шкоди і чому.

Пристрасті за Чаусом: кому справа екссудді може завдати найбільшої шкоди

Микола Чаус - фото з відкритих джерел

Ситуація з Чаусом однозначно працює на погіршення іміджу України

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов вважає, що справа Чауса вже завдала шкоди взаєминам України і Молдови.

"Президент Молдови Майя Санду запевняла, що відновлення стратегічного партнерства з Україною, в тому числі в протистоянні з російською агресією, є її стратегічним завданням. Спершу вона відвідала з візитом Україну, спілкувалася з Зеленським. А після викрадення Чауса, за інформацією інсайдерів, вони навіть телефоном не можуть поговорити, — зазначає експерт. — Нещодавно вони знову змогли побачитися очно під час підписання Батумської декларації (Україна, Молдова, Грузія) про європейські та євроатлантичні прагнення. Ось тільки практично тоді ж правоохоронні органи Молдови назвали прізвища людей, які викрадали Чауса на території суверенної держави. І майже всі вони причетні до силових структур України, є офіційними особами. А викрадення людини на території суверенної держави — це міжнародний злочин".

На думку Валерія Димова, ситуація з Чаусом однозначно працює на погіршення іміджу України, європейська та євроатлантична інтеграції якої резонно ставиться під сумнів нашими партнерами.

"Всі чудово розуміють, що Чауса викрали. І викрали для того, щоб він не був офіційно переданий тій структурі, яка вела його справу — НАБУ. Вже було рішення молдавського суду про його екстрадицію. І тому зацікавлені особи пішли на таку операцію. Щоб справа Чауса опинилася в підконтрольній Офісу президента СБУ. Таким чином передавали справи з НАБУ до СБУ Микитася, Татарова. Де відповідні розслідування ховали. НАБУ залишається чи не єдиним органом, який не контролюється Офісом президента. Як би до Бюро не ставилися, як би його не намагалися дискредитувати, незалежність НАБУ важлива. І розслідування там могли б провести не за політичними мотивами, як роблять зараз. Впевнений, що Чауса обробляють. І наші західні партнери все чудово розуміють. Проводять паралелі зі справою Романа Протасевича, якого обробляли білоруські спецслужби. З Чауса вибивають свідчення, які потрібні тим, хто стоїть за його викраденням. Щоб їхні вузькополітичні цілі були виправдані. Навіть на шкоду всій Україні", — резюмує Валерій Димов.

Серіал "Слуга народу" переходить з екранів у реальність

На думку керівника Фундації "Вища школа професійної політики" Олега Вострих, Чаус став розмінною монетою та інструментом політичної боротьби всередині України.

"Спроба Офісу Зеленського використовувати екс-суддю проти колишнього президента вже призвела до ускладнення дипломатичних відносин з Молдовою і обернулася показовим протистоянням силових структур. Ситуація ускладнює управлінську кризу в країні, — акцентує експерт. — Йде розхитування ситуації перед осіннім політичним сезоном. Відхід Авакова з посади міністра внутрішніх справ, напруженість між силовими структурами всередині країни (НАБУ-СБУ), правова сторона повернення судді з Молдови, а також інформаційний шум навколо всього цього — все це в підсумку призводить до зростання напруженості і нестійкості владних інституцій".

Олег Вострих вважає, що серіал "Слуга народу" переходить з екранів у реальність.

"Адже шоу має тривати і виконувати основну функцію — відволікати від таких неприємних моментів для населення, як підвищення цін на комунальні послуги, погіршення умов для ведення бізнесу. Попутно створювати ілюзію боротьби з корупцією, — пояснює експерт. — Думаю, справа Чауса буде інформаційною дубиною і ні до чого в реальності не призведе. За місяць-другий вона буде забута, а сам екссуддя зможе подати в суд на відновлення і відбілювання своєї "честі".

Раніше портал "Коментарі" писав, що суддю Чауса допитали в СБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини