Головна Новини Суспільство події Прихована мобілізація в окупації: чим цей фінт РФ може закінчитися – про що свідчить те, що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Прихована мобілізація в окупації: чим цей фінт РФ може закінчитися – про що свідчить те, що відбувається

Масовий наступ російських військ на Донбасі призводить до величезних втрат у лавах російської армії. У результаті росіяни вирішують проводити приховану мобілізацію на окупованих територіях

16 травня 2022, 12:40
Поділіться публікацією:

Росія проводить на тимчасово окупованих українських територіях приховану мобілізацію, до лав збройних сил Росії планують закликати навіть жінок. Для цього на підприємствах вже звіряють дані робітниць окремих професій. Про це повідомила українська омбудсменка Людмила Денісова. У Донецьку та Луганську вже навіть проходять акції протесту. Про що говорить те, що відбувається? До чого це може призвести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Прихована мобілізація в окупації: чим цей фінт РФ може закінчитися – про що свідчить те, що відбувається

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Після звільнення Донбасу українській владі доведеться вирішувати, що робити з місцевим населенням, який ступінь вини тих чи інших громадян

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній нагадує, що незаконна мобілізація у терористичних "Л-ДНР" провадиться з січня цього року.

"За цей час надходять повідомлення про те, що так звана влада почала розсилати повістки та отримала у значній частині бойкот від місцевого населення. Саме тому терористи вдаються до таких примусових заходів, як відловлення потенційних призовників на вулицях, ринках, магазинах за місцем роботи, – зазначає експерт. – Працівники місцевих військ стали постійними гостями у навчальних закладах та підприємствах. Я особисто спілкувався з молодою людиною, яка чотири місяці живе у родичів і не виходить на вулицю лише тому, що її можуть забрати на війну. Крім того, росіяни разом із представниками терористичних "Л-ДНР" перекрили кордон із росією. І, звісно, не випускають людей із ОРДЛО в Україну".

Саботаж призову та значні втрати противника на фронті призводять до того, що у "Л-ДНР" починають закликати жінок та інвалідів. А це є ознакою напруженості та небажання захищати терористичні організації, наголошує Юрій Подорожній.

Саме тому, продовжує він, українська влада має розробити відповідний порядок – і оголосити для місцевих жителів умови складання зброї та здавання в український полон.

"Для тих військовослужбовців супротивника, хто готовий перейти на бік української армії, потрібно ухвалити відповідний закон. У ньому чітко розписати план дій. І оголосити амністію військовослужбовцям, які не мають на руках крові. А також тим, хто не обіймав відповідних посад і не віддавав злочинні накази", – пояснює експерт.

На його думку, багатьох з боку незаконних військових формувань це підштовхнуло б до добровільної здачі в полон. І цей процес наростав би кількісно настільки, наскільки українська армія мала б успіхи на фронті.

"Такий самий порядок необхідно розробити і для місцевого населення так званих "Л-ДНР", які могли б саботувати рішення фейкових "органів державного управління". Упевнений, що подібні заходи додатково зберегли б життя українським військовим і тим, хто часто не бажає протистояти їм, – каже Юрій Подорожній. – Зрештою, після звільнення Донбасу українській владі доведеться вирішувати, що робити з місцевим населенням, який ступінь провини тих чи інших громадян, як швидше реінтегрувати їх до України? Чому вже зараз не розпочати цей процес?".

Твердячи з усіх конфорок, що "спецоперація йде за планом", російське керівництво гарячково шукає "гарматне м'ясо"

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук наголошує, що мобілізація відбувається не лише на територіях ОРДЛО, окреслених у рамках Мінських угод, а й на всіх українських територіях, захоплених росіянами з 24 лютого 2022-го.

"У ЗМІ, у соцмережах можна знайти історії, як навіть до людей, які сидять у підвалах під обстрілами, приходять військкоми, – зазначає експерт. — Все це говорить про брак у агресора живої сили. Щоб вести загарбницьку війну (а вже всім зрозуміло, що це ніяка не військова спецоперація), та ще й за такого опору, який чинять українці, РФ потрібна мобілізація. Але у Кремлі піти на неї не можуть. Інакше доведеться розписуватися у мнимій силі своїх збройних сил, мнимій стабільності. Тому, твердячи з усіх конфорок, що "спецоперація йде за планом", російське керівництво гарячково шукає "гарматне м'ясо". Насамперед – на тимчасово окупованих територіях. З "аргументацією" типу — вас "звільнили", тепер йдіть ви "звільняйте". Незрозуміло від кого та навіщо. Мабуть, від нормального життя".

Відбувається, наголошує Микита Трачук, тупо закидання позицій ЗСУ тілами мобілізованих студентів, роботяг і так далі.

"Все це демонструє не тільки те, що ситуація на фронті у РФ далеко не така хороша, як запевняє пропаганда, а й істиною показує ставлення Кремля до жителів того ж Донбасу. Які потрібні Путіну та його оточенню виключно як важіль тиску на офіційний Київ, як стримуючий фактор євроінтеграції України. І, гадаю, зараз багатьох "накрило" прозріння. Звідси ці акції протесту, чисельна здача у полон тощо. Усвідомлення того, що прийшли зовсім не "визволителі", а цинічні завойовники", – резюмує експерт.

Він упевнений, що ті, кого ще не встигли загребти, максимально ухилятимуться, ховаються, уникатимуть мобілізації. Ну, а хто потрапив на фронт – постараються за першої нагоди дезертувати або здатися в полон.

"Зрозуміло, що деяким доведеться воювати (навіть за покликом серця – пропаганда працює, але таких, гадаю, небагато). І гинути за російські інтереси", – констатує Микита Трачук.

Протести дружин мобілізованих чоловіків у так званих "ДНР" та "ЛНР" можуть стати лише початком масових заворушень на всій окупованій території Донбасу

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук розмірковує так:

"Насильницька мобілізація на окупованій частині Донецької та Луганської області вказує на те, що РФ дуже важко з кадрами, які можна відправляти в м'ясорубку російсько-української війни. Населення тимчасово окупованого ОРДЛО чудово обізнане, які величезні втрати зазнали російські окупаційні війська на території України. І тому з кожним днем все менше охочих стати вантажем "200", воюючи за ефемерне бажання диктатора Путіна знищити українську державність".

При цьому, продовжує експерт, у Москві зовсім не враховують той факт, що населення, яке проживає на окупованій частині Донецької та Луганської області, ментально відрізняється від тих, кого Кремль мобілізує на території Росії.

"Незважаючи на понад 8 років російської окупації, мешканці цих областей все одно пам'ятають досвід проживання у вільній частині України. І цей досвід може зіграти злий жарт із окупаційним режимом в ОРДЛО", – вважає Віктор Каспрук.

За його словами, Путін заганяє мешканців цих територій у таку ситуацію, що їм уже нічого буде втрачати.

"Протести дружин мобілізованих чоловіків у так званих "ДНР" та "ЛНР" можуть стати лише початком масових заворушень на всій окупованій території Донбасу. Путін, випустивши "протестного джину" на окупованому Донбасі, дуже ризикує. Адже лояльність до московського окупаційного режиму з боку тих, хто на цій війні вбив примусово мобілізованого чоловіка, брата чи сина, може знизитися до нуля", – пояснює експерт.

Відторгнення росіян, впевнений він, може тільки збільшитися, коли в ОРДЛО почнуть мобілізувати ще й жінок, як це, за деякими даними, планується окупаційною владою.

"І, якщо у Москві думають, що можуть легко придушити ці протести, вони дуже помиляються, – вважає Віктор Каспрук. – У них просто не вистачить сил, щоби вести війну в Україні та одночасно придушувати протестний рух на окупованих східних українських землях. А коли в самій РФ вже багато потенційних призовників відмовляються або ухиляються від війни в Україні, протестний приклад населення Донбасу здатний здетонувати і по всій Росії. Путін грає з вогнем на окупованій частині Донбасу. Немов не розуміючи, що перегнувши ціпок у мобілізаційному питанні, отримає на виході протилежний результат. Коли Росією прокотиться хвиля антивоєнних протестів, мітингів і заворушень, які придушити кремлівцям силою не вдасться. Але в Кремлі, схоже, про це вже нема кому думати. Вони так захопилися ідеєю фікс – знищенням України, – що протверезити їх може лише повна та остаточна поразка на всіх фронтах російсько-української війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий експерт розповів, чому росіянам не захопити Лисичанськ та Сєверодонецьк.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини