Головна Новини Суспільство події Причина нового загострення між Вірменією та Азербайджаном – кому це найбільше вигідно
commentss НОВИНИ Всі новини

Причина нового загострення між Вірменією та Азербайджаном – кому це найбільше вигідно

Азербайджан не бачить у Росії, яка раніше підтримувала Вірменію, жодного потенціалу якось завадити повертати йому Карабах у «рідну гавань»

19 вересня 2023, 17:37
Поділіться публікацією:

Азербайджан розпочав військову операцію в районі Нагірного Карабаху, звинувативши Вірменію в обстрілах своїх військовослужбовців. Росія, яка раніше виступала як союзниця Вірменії, фактично "кинула" ту, відповівши на її заклик задіяти миротворців нагадуванням, що офіційний Єреван сам визнав, що Нагірний Карабах – це частина Азербайджану. Що відбувається зараз (і чому саме зараз) у тому регіоні? Хто виграє, хто програє через ситуацію, що склалася? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Причина нового загострення між Вірменією та Азербайджаном – кому це найбільше вигідно

Азербайджан розпочав військову операцію в районі Нагірного Карабаху

Найбільше виграє Азербайджан

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький упевнений, що військове загострення між Вірменією та Азербайджаном відбувається саме зараз невипадково.

"У Нагірному Карабаху нещодавно відбулися нелегітимні вибори. Це була очевидна провокація із боку сепаратистів. Азербайджан відреагував. Плюс — схоже, настає момент, коли сторони вже розуміють, що настав час раз і назавжди закрити питання. Для вірменського прем'єра Пашиняна вирішення ситуації з Нагірним Карабахом таким – силовим – шляхом з боку азербайджанців певною мірою навіть вигідне. Він як політичний лідер розуміє, що ця історія має бути закінчена якнайшвидше. Вірменське суспільство, яке зараз виходить на протести, цього до кінця зрозуміти-прийняти, звичайно, не може. Але логіка подій підказує, що такий вихід зараз – найвірніший. Йти на відкриту війну Вірменія не може (Азербайджан набагато сильніший, до того ж його буде відкрито підтримувати Туреччина). Вдавати, що нічого не відбувається – теж. Доводиться відбуватися закликами. На більше зараз Єреван не здатний", – пояснює експерт.

Ну, а Азербайджан, продовжує він, не бачить у Росії (яка раніше підтримувала Вірменію) жодного потенціалу якось завадити повертати йому Карабах у "рідну гавань". З'явилося вікно можливостей – офіційний Баку ним скористався.

"Можливість вирішити проблему Карабаха більш-менш прийнятно для вірменів було втрачено років десять тому. З того часу Вірменія та Росія послабшали, а Азербайджан за підтримки Туреччини набрав сили. І все питання зараз у тому, наскільки жорстко він має намір вирішувати ситуацію з вірменами в Карабаху", – зазначає Олексій Голобуцький.

На його думку, якщо не буде серйозної війни, то виграють усі сторони, окрім Росії, яка традиційно грає на дестабілізацію.

"Вірменія нарешті отримує можливість вибратися з клубку історичних проблем. Карабах перестане висіти на ній каменем, бути приводом для постійних чвар, для воєнних дій. Зрозуміло, що виграє Азербайджан. Повертає свої території, набуває відносної стабільності. Обидві країни менше витрачатимуть на військові витрати, більше – на розвиток економіки. Будуватимуть якісь далекосяжні плани. Чого не можна робити, перебуваючи, як Вірменії так і Азербайджану, у стані перманентної війни три десятки років. Загалом регіон отримує можливість вийти з проблем та почати нормально розвиватися, – наголошує експерт. – Чого не хотіла Росія. Адже їй – що гірша ситуація у сусідів, то краще. Саме так вона зміцнює свій вплив, просуває свій гнилий "русский мир". А тепер їй у цій частині Кавказу практично нічого не світить".

Баку погодив свої дії з Анкарою

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Нічого дивного у тому, що відбувається, немає. Азербайджан хоче повністю відновити свою територіальну цілісність згідно з нормами міжнародного права. І зараз для цього — найкращий момент. Азербайджан чітко розуміє, що Вірменія не має союзників. Її ставка на РФ як на гаранта, у тому числі карабахських домагань Єревана, провалилася. Зараз Пашинян та його уряд спорадично намагаються позбутися зайвих впливів Росії. І заручитись підтримкою інших держав. Насамперед – США, Франції, де є потужне вірменське лобі. Але швидко союзників не знаходять, швидко вектор зовнішньої політики не змінюється. На це потрібен час. Розуміючи це, Баку поспішає".

Найімовірніше, вважає експерт, нинішнє протистояння завершиться тим, що Азербайджан остаточно відновить територіальну цілісність. Після чого почнеться болісний, але необхідний діалог між Єреваном та Баку. Звісно, за участю міжнародних посередників.

"Упевнений, сторони зможуть поновити нормальні відносини. Спочатку торгово-економічні, а потім і політичні", – зазначає Вадим Трюхан.

Він також звертає увагу, що Туреччина моментально підтримала чергові силові дії Азербайджану. За словами екс-дипломата, це означає, що Баку, перш ніж піти на них, погодив свої дії з Анкарою.

"Ну, а ЄС вкотре обмежився закликом до припинення вогню. І зрозуміло, що цього замало", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Вірменська церква назвала дії Азербайджану "геноцидними".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини