Головна Новини Суспільство події Президент Угорщини збирається до Києва: з чим це пов'язано – чи може Європа об'єднатися у підтримці України
commentss НОВИНИ Всі новини

Президент Угорщини збирається до Києва: з чим це пов'язано – чи може Європа об'єднатися у підтримці України

Цивілізовані країни допомагають Україні та продовжать допомагати

26 листопада 2022, 13:55
Поділіться публікацією:

Президент Угорщини Каталін Новак має намір незабаром відвідати Україну, повідомляє Index. Це буде перший візит представника найвищої угорської влади до Києва від початку широкомасштабної російської агресії. Які очікування? Чи є шанс, що Києву вдасться налагодити стосунки з Будапештом, який найчастіше (насамперед – стараннями прем'єра Орбана) діє у проросійському ключі? Чи можна через дев'ять місяців з початку російської агресії говорити про те, що Європа прокидається? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Президент Угорщини збирається до Києва: з чим це пов'язано – чи може Європа об'єднатися у підтримці України

Прапори Угорщини та України. Фото: із відкритих джерел

Угорщина висуне свої умови щодо просування її культури в Закарпатській області

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає неправильним відокремлювати Орбана та його політику – від Угорщини, оскільки Орбан – це продукт угорського суспільства та його настроїв.

"Будь-яка прагматична країна та суспільство насамперед дбають про свої інтереси. І Орбан піклується про інтереси угорців та Угорщини. Як щодо суверенної політики, так і щодо економічних вигод, – зазначає експерт. – Угорщина має величезний вплив на стабільність у закарпатському регіоні. Крім того, вона має для нас величезне значення у постачанні нафтопродуктів та забезпеченні біженців".

На думку Михайла Чаплиги, найімовірніше, метою візиту Каталін Новак буде обговорення збільшених потреб України в нафтопродуктах після обстрілів з боку РФ нашої критичної інфраструктури (оскільки Угорщина зберегла імпорт нафти з Росії поза санкціями).

Тобто, за великим рахунком, йдеться про бажання скористатися "бонусами" Угорщини за обхід санкцій проти РФ. У свою чергу, Угорщина висуне свої умови щодо просування її культури в Закарпатській області", – прогнозує експерт.

Зараз вся Європа прокидається

Політичний консультант Олександр Вербицький вважає, що ставлення Угорщини, та інших раніше дуже близьких до РФ країн ЄС змінюється. І сподівається, що візит угорського президента покращить відносини між Києвом та Будапештом.

"Так, поки Угорщина не так явно відсунулася від Росії, як низка країн тієї самої Західної Європи. Але на це потрібен час. Подивіться, наприклад, як змінилася позиція Німеччини, яка ще недавно мала багато спільних бізнес-інтересів з РФ: від нейтрально-вичікуючої в березні – до активно виступаючої за допомогу України в останні місяці. Канцлер ФРН навіть літав до Китаю, де також обговорювали російсько-українську війну. Нині вся Європа прокидається. Насилу, але – прокидається. Багато в чому завдяки мужності, яку демонструють українці та звірствам, що творять росіяни", – наголошує Олександр Вербицький.

За його словами, всі цивілізовані країни нам допомагають і продовжать, бо все більше розуміють – ця війна не Росії проти України, а Росії – проти демократії як такої.

"Угорщина, яка виступала за те, щоб Україна фактично здалася, Німеччина, яка на початку говорила, що Україна протримається від сили три дні, Франція, яка наполягала на переговорах, повільно, болісно прозрівають. І визначаються – де вони і з ким. І їм значно легше постачати нашій країні озброєння, виділяти величезні гроші, воювати самим. А саме це на них чекає, якщо дати Росії перемогти", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що ЗСУ має хороші шанси розвинути наступ узимку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини