Головна Новини Суспільство події Права у "Дії" - Рада дозволила показувати поліцейським документи зі смартфону
commentss НОВИНИ Всі новини

Права у "Дії" - Рада дозволила показувати поліцейським документи зі смартфону

Мати при собі паперові оригінали документів тепер не обов'язково, достатньо показати електронні копії затвердженого законом зразку

16 лютого 2021, 20:02 comments1059
Поділіться публікацією:

Сьогодні Верховна Рада прийняла у другому читанні закон про "безпеку дорожнього руху". Окрім посилення відповідальності за окремі правопорушення під час керування автівкою, він також дає дозволи для водіїв на використання електронних документів на тих же підставах, що й паперові.

Права у "Дії" - Рада дозволила показувати поліцейським документи зі смартфону

Водійське посвідчення у застосунку. Фото: відкриті джерела

Відтепер посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію  транспортного засобу та договір обов'язкового страхування можна використовувати через застосунок "Дія", і пред'являти в такому вигляді полісмену на вимогу.

Також представнику служби правопорядку можна продемонструвати в електронному варіанті й посвідчення особи.

Закон передбачає можливість для водіїв, які користуються додатком, не передавати оригінали документів в руки поліцейських. А от для паперових носіїв Закон навпаки встановлює більш жорсткі норми і заміняє слова з чинного законодавства "пред'явити" поліцейському на слова "передати".

"Вимога щодо передачі для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, не поширюється на водіїв, які отримали посвідчення водія після 2013 року або можуть пред’явити електронне посвідчення водія та електронний реєстраційний документ на транспортний засіб", — йдеться у тексті Закону.

Закон набере чинності наступного дня після свого офіційного оприлюднення, а після цього Кабінет міністрів має у шестимісячний термін підготувати необхідні зміни до інших державних нормативно-правових актів.

Також зміни, які впроваджує затверджений Радою документ, передбачає підвищені штрафні санкції водіям за порушення. "Коментарі" повідомляли, що штрафи посилюються за такі правопорушення як керування у нетверезому стані, залишення місця пригоди та перевищення швидкості.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини