Головна Новини Суспільство події Повоєнне відновлення України: що потрібно робити вже зараз – які важливі моменти врахувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Повоєнне відновлення України: що потрібно робити вже зараз – які важливі моменти врахувати

Відновлення країни має бути нерозривно пов'язане із низкою реформ в Україні

13 січня 2023, 08:00 comments1003
Поділіться публікацією:

Єврокомісія підтримує ідею Естонії щодо арешту російських активів та подальшої передачі таких коштів для відновлення України. Тим часом у Київській області розпочалися перші проекти відновлення у рамках платформи UNITED24, про що повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів, які важливі моменти слід врахувати, говорячи про повоєнне відновлення України?

Повоєнне відновлення України: що потрібно робити вже зараз – які важливі моменти врахувати

Відновлення України. Фото: з відкритих джерел

Невід'ємною частиною відновлення має стати розвиток національного військово-промислового комплексу

Голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, доктор економічних наук Ігор Бураковський розмірковує так:

"Російська повномасштабна військова агресія серйозно зруйнувала економіку України. І оцінка ще попереду. Остаточне уявлення про масштаб втрат ми отримаємо лише після перемоги. Зрозуміло, що післявоєнне відновлення буде надзвичайно складним та тривалим процесом. Тож вже зараз треба його планувати. Але при цьому дуже важливо реалістично оцінювати характер проблем та способи їх вирішення".

Щодо втрат, то суто з економічної точки зору їх можна поділити на дві групи, вважає експерт.

Втрати ВВП, за його словами, зумовлені розривом економічних зв'язків та частковим чи повним припиненням виробничо-комерційної діяльності.

"Економічну діяльність можна так чи інакше поновити. Водночас відновлення економічної активності потребує відновлення втрачених фізичних активів (приміщення, обладнання, об'єктів енергетичної інфраструктури тощо). І тут слід визначитися, що саме, як і коли має бути відновлено. Очевидно, що обсяг збитків свідчить про те, скільки коштувала війна українській економці, але вони не є тотожними вартості відбудови", – наголошує Ігор Бураковський.

Щодо стратегії відновлення, продовжує він, важливо зрозуміти, що, незважаючи на всі масштаби руйнувань, війна – не єдина причина наших проблем.

"Україна вступила у війну, не оговтавшись, як слід, від негативних економічних наслідків пандемії КОВІД-19. Нікуди не поділися такі хронічні проблеми як трудова міграція, відсутність адекватного планування розвитку територій, низька інституційна здатність держави як менеджера складних та масштабних соціально-економічних проектів на загальнонаціональному та місцевому рівні", – пояснює Ігор Бураковський.

Говорячи про стратегічні питання розвитку, він акцентує, що сьогодні європейський енергетичний ринок зазнає тектонічних змін у зв'язку з санкціями та політикою забезпечення енергонезалежності від РФ. У цьому зв'язку, впевнений експерт, постає питання про перспективи функціонування та розвитку української газо- та нафтотранспортної систем.

"Зрозуміло, що невід'ємною частиною відновлення має стати розвиток національного військово-промислового комплексу як матеріальної основи забезпечення адекватної обороноздатності країни. Адже, на мою думку, РФ була, є і залишатиметься глобальною загрозою для самого існування України", – констатує доктор економічних наук.

Перше, що потрібно зробити – це провести справжні реформи

Засновник "Студії Здорового Смислу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що коли про відновлення України говорить влада – йдеться про суми, які нам має надати Захід.

"А Захід, – пояснює він, – має взяти десь гроші. Чи то забрати у росіян, чи у своїх платників податків – і віддати їх нашому уряду. А далі – розберемося. Але так не буде".

На думку Павла Себастьяновича, перше, що потрібно зробити, – це провести справжні реформи. Судову з виборністю суддів, а також реформу поліції – з виборністю шерифів. Потрібна, упевнений він, податкова реформа та дерегуляція.

"Усі реформи, які було заявлено Зеленським на старті його президентської каденції, потрібно провести. Адже практично нічого з обіцяного не зроблено, – наголошує експерт. – Необхідний закон про соціальну справедливість, який вирівнює доходи чиновників із доходами громадян. На Заході зарплати держапарату прив'язані до середньої заробітної плати по країні. А у нас доходи чиновників більш, ніж у 100 разів вищі за доходи пенсіонера. Захід таке фінансувати не буде".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що свідчить сума на відновлення України після війни – де взяти такі величезні гроші.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 січня 2023, 11:20

В жодному разі не можна давати грошима, в тому числі і Росії. Тільки будматеріалами і робочою силою. Так і власну промисловість піднімуть і людей роботою забезпечать і податки отримають. Інакше буде велике православне відбудовче УПА-розкрадання. Гроші переведуть в готівку для виплати відкатів, а матеріали куплять втричі дорожче у Китаї.


Новини