Головна Новини Суспільство події Поспіх РФ та пілотний проект у Запорізькій області: про що говорить підготовка псевдо-«референдумів»
commentss НОВИНИ Всі новини

Поспіх РФ та пілотний проект у Запорізькій області: про що говорить підготовка псевдо-«референдумів»

Після псевдореферендумами окупанти можуть розпочати видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях

20 квітня 2022, 12:37 comments1409
Поділіться публікацією:

У селищі Розівка Запорізької області, яке з 2 березня перебуває під контролем Росії, відбувся певний збір людей, "народний сход", які проголосували за... тимчасове включення їх Розівського району до складу "ДНР". Тим часом, Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що російські військові готують низку псевдо-референдумів на захоплених територіях України. У тому числі у Херсонській області. Що можна сказати про такі "заходи", у тому числі в ракурсі української Конституції, світового права? Про що говорять такі дії РФ, яка раніше запевняла, що не має на меті захоплення тих чи інших територій України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Поспіх РФ та пілотний проект у Запорізькій області: про що говорить підготовка псевдо-«референдумів»

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Всі ці опитування, "народні збори", фальсифікації референдуму, підтасовування волевиявлення громадян, які перебувають під окупацією, є абсолютною фікцією

Експерт із конституційного права, політичний експерт Богдан Бондаренко акцентує, що навіть у лапках писати слово "референдум" щодо того, що проводила і намагається проводити Росія на тимчасово окупованих українських територіях – це неправильно. На його думку, можна говорити про псевдореферендум, недореферендум, фальсифікацію референдуму. Це буде, мабуть, найбільш вірним визначенням для опису, зокрема тих процесів, які запускали і запускають окупанти.

"Конституція України каже – українська територія може видозмінюватися лише за результатами всеукраїнського референдуму. Отже, всі ці опитування, "народні збори", фальсифікації референдуму, підтасовування волевиявлення громадян, які перебувають під окупацією, є абсолютною фікцією. Вони не є легітимними і не є легальними. Оскільки все це заборонено і законом про референдум, і Конституцією, – пояснює експерт. – Це щодо юридичних моментів. Тепер щодо політичних, дипломатичних. Заяви росіян про те, що вони не мають наміру окупувати українські території, не мають жодного значення. Не лише Україна, а й увесь світ уже усвідомив, що вірити словам росіян, включаючи найвище керівництво, не можна".

Можна розглядати те, що відбувається, і у військовому ракурсі, вважає Богдан Бондаренко. Він нагадує, що агресору вдалося захопити лише один облцентр – Херсон. Відповідно, навколо нього, в частині інших регіонів, росіяни намагаються створити свідчення якихось фіктивних успіхів своєї "військової спецоперації", яка є війною проти України.

"Для цього за допомогою представників служби зовнішньої розвідки, ФСБ окупанти намагаються створити або чергову псевдореспубліку, або приєднати тимчасово підконтрольні їм території до раніше створених квазіутворень РФ. Зрозуміло, що жодної легітимності в очах українського суспільства, світової спільноти це не матиме. Але такі "успіхи" спрямовані насамперед на "продаж" російському суспільству. Тому окупанти цим і займаються", – пояснює експерт.

Він наголошує – щоб там не проводили росіяни, нам важливо розуміти, що звільнити свої території ми зможемо лише силою. І рано чи пізно зробимо це.

"Нашим правоохоронним органам уже зараз слід детально аналізувати, фіксувати – хто і яким чином брав і бере участь у незаконних процесах. Ідентифікувати українців, які стали посібниками агресора та допомагали влаштовувати фальсифікацію референдумів. Щоб вони понесли згодом кримінальну відповідальність, – зазначає Богдан Бондаренко. – Формальна ж участь громадян України у подібних шабашах не повинна каратися. Враховуючи, що проводяться ті під дулом автомата, а паспортні дані українців могли бути зібрані агресором або під час пересування людей евакуаційними коридорами, або під час роздачі гуманітарки, або просто вкрадені".

Те, що відбувається у Розівці – це пілотний проект

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк називає очевидним, що всі дії росіян в Україні не мають жодного стосунку до законності. На його думку, відбувається неприкрита анексія територій.

"Чому вони це роблять, хоч запевняли, що не стануть? Спочатку план був взяти Київ, встановити контроль над Україною за допомогою маріонеткового режиму. Ця мета провалилася. Тоді РФ скоригувала свої плани, сконцентрувавшись на захопленні частини південного сходу. І принагідно запустила ідею фейкових референдумів. На Херсонщині вже намагалися це зробити, але не склалося. Співпрацювати з окупантами переважно мери, депутати відмовляються. Ідея провалилася. Немає відповідного колобраційного ресурсу, ані навіть мінімальної підтримки серед звичайних громадян. До того ж, щоб організувати навіть фейковий референдум – треба багато організаційних та пропагандистських зусиль. А окупантам трохи не до того, особливо за умов бойових дій. І вони пішли третім шляхом. На рівні окремої громади почали опрацьовувати населення. Шукають колаборантів (як правило, партійців з-поміж ОПЗЖ), "зачищають" українських активістів (когось убивають, когось вивозять у невідомому напрямку). І починають "качати" тему про приєднання до так званої ДНР. Квазіосвіти, яка, можливо, стане частиною Росії", – аналізує експерт.

Він не виключає, що надалі всі тимчасово окуповані території Запорізької, Херсонської областей під дулом автоматів заганятиму в ДНРію. Створюючи якийсь конструкт, який потім спробують залучити до складу Росії.

"Якби у окупантів були можливості та підтримка, вони б уже проводили фейкові референдуми та вибори – як у ЛДНР та Криму. Але цього нема. І доводиться йти шляхом терору (знищуючи активістів) та "народних зборів", вибудовуючи містки до подальших псевдореферендумів. Думаю, що відбувається у Розівці – це пілотний проект. Якщо вийде – росіяни поширюватимуть його на всю тимчасово окуповану територію Приазов'я, Причорномор'я тощо. Щоб у майбутньому весь цей квазіконструкт анексувати. Це не що інше як загарбницька війна за територію, подібної до якої не було в Європі з часів Другої світової", – резюмує Анатолій Октисюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні повідомили, що сьогодні авіапарк України значно збільшився, він у два рази більший, ніж був ще два тижні тому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини