Головна Новини Суспільство події Попалася екс-нардеп: викрили на схемі фіктивних довідок про інвалідність
commentss НОВИНИ Всі новини

Попалася екс-нардеп: викрили на схемі фіктивних довідок про інвалідність

Служба безпеки України ліквідувала ще одну масштабну схему ухилення від мобілізації

7 червня 2024, 15:40
Поділіться публікацією:

До справи причетна колишня народна депутатка, яка зараз входить до керівного складу столичного інституту з питань профілактичної медицини. Як повідомляє портал "Коментарі", про це інформує прес-служба відомства.

Попалася екс-нардеп: викрили на схемі фіктивних довідок про інвалідність

Затримання екс-нардепа. Фото: прес-служба Київської міської прокуратури

За даними слідства, колишня народний депутат, яка зараз входить до керівного складу столичного інституту з питань профілактичної медицини, організувала виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання.

До схеми було залучено також працівників медустанови, лікарів та посередників зі Львівщини. Двоє посередників підшукували шахтарів, які через шкідливі умови праці мали право оформити групу інвалідності, однак, не могли цього зробити через бюрократію. Щоб спростити процедуру, з них вимагали по 3-4 тисячі доларів США.

За гроші фіктивне проходження медичного огляду займало лише 1-2 дні, хоча за документами цей процес тривав два тижні. Залучені до схеми медустанови оформляли необхідну документацію без обстеження пацієнтів, одержуючи у своїй свою частину грошей.

Після цього медичні документи пацієнтів відправлялися до Києва, до державного медичного закладу, працівники якого за попередньо отриманими списками підтверджували наявність хронічного професійного захворювання та направляли таких осіб на МСЕК для ухвалення рішення про присвоєння відповідної групи інвалідності.

У свою чергу, зібрані з пацієнтів гроші щомісяця разом із списками осіб, від яких вони отримані, надавалися керівництву медустанови та надалі розподілялися між учасниками схеми.

У ході досудового розслідування задокументовано факт неодноразової передачі грошей посередником організатору, який працює заступником директора медустанови.

Правоохоронці у Києві затримали "на гарячому" організатора схеми та її спільника зі Львівщини, який передавав їй "відкат" у розмірі 32 тис. доларів США. Під час обшуків на роботі та вдома у фігурантів було виявлено понад 40 млн грн, меддокументи та чернові записи з урахуванням клієнтів.

Організатору злочинного угруповання та чотирьом його учасникам повідомили про підозру (відповідно до скоєних злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3, 4 ст.368, ч.3 ст.369-2. Наразі триває розслідування, встановлюються всі обставини злочину. Підозрюваним загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

При цьому варто зазначити, що, як стало відомо журналістам "Суспільного", підозрювана – колишня народний депутат Ірина Сисоєнко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – голова СБУ розкрив таємницю, завдяки чому дрони "Sea baby" надзвичайно потужні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини