Головна Новини Суспільство події Полювання на зрадників: чому знову в штангу, хто дозволяє їм виїжджати за кордон
commentss НОВИНИ Всі новини

Полювання на зрадників: чому знову в штангу, хто дозволяє їм виїжджати за кордон

Має прийти розуміння, що закон - однаковий для всіх

26 серпня 2024, 12:00 comments2185
Поділіться публікацією:

Екс-радник голови ОП Арестович, екс-учасник "Ліги сміху" Ханумак, нардеп Дмитрук і багато інших впливових та медійно відомих чоловіків призовного віку знаходять можливості виїжджати за кордон, не повертаючись назад, в той час, як більшості чоловіків це заборонено. При цьому вже після того, як ті виїхали влада починає насуплювати брови і говорити про зраду, чомусь відмовляючись діяти на випередження. Ось і зараз президент Зеленський оголосив, що збирає нараду щодо зрадників, які втекли з України. Чи допоможуть дані наради змінити стан справ в країні? Чому зрештою відомі та впливові представники чоловічої статі досі мають змогу залишати межі країни і навіть після цього не соромляться про це заявляти, записуючи відео з-за кордону? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Полювання на зрадників: чому знову в штангу, хто дозволяє їм виїжджати за кордон

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента України

Шоу під час війни виглядає недоречним

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда так прокоментував ситуацію:

"Нарада про те, що робити зі зрадниками – це, я б сказав, імітація бурхливої діяльності. Оскільки в Україні є не один і не два випадки, коли люди у сумнівний спосіб перетинали кордон, а потім проявляли себе, скажімо, як опоненти не так влади, як України в цілому. Тут можна згадувати різні прізвища і різні обставини. Всі вони будуть різними. Але, доки не буде працювати законодавство і не буде розуміння, що закон однаковий для всіх, ми будемо скликати наради, проводити якісь хакатони, організовувати брифінги, селекторні наради, що завгодно… Але має працювати закон". 

Експерт наголошує, доки у нас не буде розуміння, що закон є однаковим для всіх і, відповідно, у кожної відповідної дії є прізвище та ім'я, які санкціонували виїзд тієї чи іншої людини за кордон, ми будемо стикатися з імітацією бурхливої діяльності. 

"Я б цього не хотів. Я вважаю, що це неправильно, тому що ми не боремось в такий спосіб за зміцнення єдності. Не можна сьогодні говорити про міністерство єдності, а завтра говорити про нараду про те, як покарати зрадників. Звичайно, що в суспільстві існує запит на український Мосад і, скажімо, ліквідація того самого Іллі Ківи й інших зрадників, до яких, очевидно, причетні СБУ та інші українські спецслужби, вони цей запит тільки посилюють, але тут теж потрібен критерій, хто може бути ліквідований і в який спосіб, у всякому разі неформально визначений критерій. Тому ми стикаємось з тим, що елементи шоу запроваджуються під час війни, але це вибухи можуть бути під час шоу, а шоу під час війни виглядає, чесно кажучи, недоречним", – підсумував Євген Магда.

Президент у ручному режимі не може весь час все координувати

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначила, що із виїздом певних чиновників за кордон ситуація досить дивна і дійсно в багатьох виникає питання: "А, що так можна було?". Тому є питання із Дмитруком і купою чиновників по яких потім відкрили або кримінальне провадження або їм мали вручити підозру стосовно корупційних злочинів. Все це викликає подив і запитання. 

"І запитання ми маємо адресувати не стільки президенту, хоч він і перейнявся цією проблемо, скільки міграційній службі, прикордонній службі, системі "Шлях", апарату Верховної Ради України. Тому що для того, щоб народний обранець перетнув державний кордон, він має отримати дозвіл, підписаний керівництвом Верховної Ради і завізований з номером вхідним та вихідним апарату Верховної Ради. Тому питань як це відбувається багато. Окрім того нещодавно було повідомлення що скандально відомий псевдопсихолог Спартак Субота теж виїхав за кордон, причому він нагло сказав, що він просто заплатив бабки. Саме не гроші, а бабки. Тому ще більше питань до правоохоронних органів. Як так відбувається, що жінки-депутатки не можуть виїхати за кордон, щоб побачитися зі своїми дітьми. Їм треба пройти 7 кіл пекла для того, щоб зібрати всі довідки для того, щоб перетнути кордон і побачити своїх дітей, які раніше виїхали. В той же час чоловіки призовного віку – народні депутати, чиновники або бізнесмени, близькі до чиновників, як ті ж самі власники фірми, яка нібито виграла тендер на відбудову дитячої лікарні Охматдит, за одну добу перетинають кордон", – зазначила Світлана Кушнір.

Вона продовжує, у нас чомусь вирішують, що всім має займатися президент. Звичайно, погоджується Світлана Кушнір, президент привів цю команду. Звичайно, президент призначав на певні посади своїх скажемо так ставлеників і звичайно він може з них спитати, але, якщо система не працює, то президент у ручному режимі не може весь час все координувати. 

"Десь треба включити лампочку, а десь переключити лампочку, ще десь треба піймати за руку людину, яка втікає за кордон. Безвідносно чи це бізнесмен, чи це чиновник, чи це народний депутат, президент не може всім цим займатися. Якщо президент з цього приводу скликає нараду і буде щось з'ясовувати – це означає, що система не просто не працює, а її як системи немає. Бо на певному етапі кожна система може десь шкутильгати. Ось там, де вона шкутильгає, можна навести лад. Якщо система не працює взагалі або працює в режимі: кого люблю, кого милую, а з кого гроші візьму, тоді це не система, тоді це однозначно корупційна схема по виїзду за кордон певних осіб у кого є статки, можливості або просто хтось домовився з кимось", – підсумувала Світлана Кушнір.

Читайте також на порталі "Коментарі" — фронти України: перемоги, поразки, очікування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини