Головна Новини Суспільство Війна з Росією Фронти України: перемоги, поразки, очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Фронти України: перемоги, поразки, очікування

Станом на зараз можна констатувати, що ситуація в Україні складна, але збалансована

23 серпня 2024, 16:54 comments2861
Поділіться публікацією:

У п’ятницю, 23 серпня, відзначається День державного прапора України. А на суботу, 24 серпня, припадає День Незалежності України. Тим часом минає вже більше, як 2,5 роки від початку широкомасштабного вторгнення РФ в нашу країну. Що можна сказати про ситуацію на всіх фронтах, включаючи зовнішньополітичний та інформаційний? Який прогноз на майбутнє? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Фронти України: перемоги, поразки, очікування

Прапор України. Фото: з відкритих джерел

"Оксамитове розлучення" з Радянським Союзом зіграло злий жарт

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна зазначила, тридцять три роки тому ніхто навіть не міг уявити, де ми опинимось зараз. "Оксамитове розлучення" з Радянським Союзом зіграло злий жарт: українське суспільство повірило в те, що зовнішніх загроз з боку РФ немає, а попереду – тільки робота з розбудови ліберальної демократії. 

"На жаль, сталося не так, як гадалося і сьогодні ми знаходимось в епіцентрі воєнних дій, які Європа не бачила від закінчення другої світової війни. Але попри всі скептичні прогнози Україна вистояла! І хоча кінця і краю цим жахливим подіям поки що не спостерігається, ми довели свою субʼєктність і спроможність бути суверенною державою і політичною нацією", – зазначила експерт. 

Вона зауважила, станом на зараз можна констатувати, що ситуація складна, але збалансована. Такий баланс вдалося досягти безпрецедентною операцією в Курській області, яка планувалась в умовах тотальної секретності, а ефект неочікуваності паралізував центри прийняття рішень в Кремлі. 

"Наслідки цієї операції, хто б там що не казав, дуже важливі. По-перше, це істотно підняло моральний дух українського війська, яке протягом останніх місяців методично вичавлювали на Донеччині. По-друге, це зайвий раз показало, що ніяких "червоних ліній" більше не існує. Замість них російське керівництво продемонструвало позицію страуса і, здається, досі не може оговтатись. І третє, найголовніше, зараз все виглядає так, що сценарій, за яким Україну штовхали на замороження бойових дій по лінії фронту, більше неможливий. Всі "мирні плани" Китаю, Туреччини, Бразилії за серпень 2024 року втратили свою актуальність", – констатувала Анна Малкіна. 

Попереду буде багато сюрпризів

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко поділився таким коментарем:

"У контексті поточних подій, відзначення Дня державного прапора України та Дня Незалежності України цього року набуває особливого значення, оскільки Україна продовжує свою боротьбу за незалежність та суверенітет на тлі російської агресії. Певний час ситуація здавалась песимістично-стійкою, але операція на Курщині дала новий подих, який підігрівають успішні операції СБУ та ГУР по летовищах супротивника".

Експерт зауважив, ЗСУ продовжують активні наступальні операції на різних напрямках, включаючи Курську область. 

"Слабка реакція путіна на ці удари свідчить про серйозні внутрішні проблеми росії, зокрема в управлінні ресурсами та підтримці морального духу своїх військових. Удари по летовищах російської бойової авіації демонструють ефективність українських стратегічних операцій та зниження здатності рф використовувати свою авіацію на повну силу. Успішні операції ЗСУ в Чорному морі, які призвели до фактичного звільнення моря від російського флоту, є ключовим досягненням. Це відкриває нові можливості для контролю морських шляхів та створення більш безпечних умов для українського судноплавства", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

За його словами, Україна продовжує зміцнювати свої позиції на міжнародній арені. Підтримка з боку західних союзників залишається стабільною, хоча й зі зростанням обережності в деяких країнах, що може бути повʼязано з внутрішніми політичними викликами цих країн. Проте, успіхи на фронті, зокрема на Курщині та в Чорному морі, допомагають Україні зберігати міжнародну увагу та підтримку.

"Інформаційний фронт залишається надзвичайно важливим. росія продовжує свої дезінформаційні кампанії, але успіхи ЗСУ дозволяють Україні утримувати ініціативу в інформаційному просторі. Українська сторона ефективно використовує як традиційні медіа, так і соціальні мережі для поширення правдивої інформації та підриву російських наративів", – прокоментував Ігор Петренко.

Він зауважив, що на найближчі місяці можна очікувати продовження активних бойових дій, особливо на тих напрямках, де Україна має стратегічні переваги. 

"Зі свого боку рф теж продовжить тиск, тут можливі тактичні здобутки, але не більше. Також треба розуміти, що будь-який наступ рано чи пізно видихається і ключовим тут буде, що готує Сирський та Зеленський, коли натиск російських військ почне спадати. Існує ймовірність подальших успішних операцій ЗСУ, що ще більше послабить позиції рф. І це можуть бути неочікувані ділянки фронту. Зовнішньополітична підтримка з боку західних партнерів, ймовірно, залишатиметься на високому рівні, хоча можливо, Україна буде стикатися з новими викликами в цьому напрямку, зокрема через зміни політичних пріоритетів у деяких країнах. Інформаційна війна також продовжуватиметься, і важливо, щоб Україна зберігала контроль над наративом, досягаючи ширшого міжнародного розуміння та підтримки", – вважає експерт.

Щодо того, буде далі, то Ігор Петренко наголошує, що поки що сказати складно. 

"Є відчуття, що курська операція – це лише перша складова загального плану. Думаю, по попереду буде багато сюрпризів", – підсумував Ігор Петренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ на Курщині: про що говорить реакція росіян, чи оголосить Путін нову хвилю мобілізації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини