Головна Новини Суспільство події Польсько-українські проблеми: чи є перспектива врегулювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Польсько-українські проблеми: чи є перспектива врегулювання

Переговори продовжуються, адже Польща є стратегічним партнером України і ми не маємо права його втратити

25 лютого 2024, 13:45
Поділіться публікацією:

Ситуація на українсько-польському кордоні залишається гострою. Почастішали випадки вандалізму, висипання української продукції, яка прямує транзитомУкраїнська делегація приїжджала до кордону туди 23 лютого, намагаючись врегулювати питання блокування польськими фермерами. Але - безрезультатно. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїми думками щодо цього конфлікту та можливими шляхами його врегулювання.

Польсько-українські проблеми: чи є перспектива врегулювання

Польські фермери. Фото: з відкритих джерел

Не можна ставати іграшками в руках московських маніпуляторів

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко розмірковує так:

"Це сумна історія, в якій, як на мене, є дві ключові складові. Перша – внутрішньоекономічна, яка є очевидною. Тут все лежить на поверхні. Українська продукція дешевша за польську, загалом європейську. І обурення з цього приводу прокочується не лише Польщею, а й з тієї ж Франції. Така ситуація демонструє, що наші переговори щодо вступу до ЄС будуть дуже складними. І буквально доведеться вигризати прийнятні для себе умови доступу на європейський ринок. Не секрет, що Україна була, є і буде найпотужнішим аграрним гравцем світового масштабу. Господь дав нам родючу землю, працьовитий народ. І це є об'єктивним фактором".

Друга складова – внутрішньополітична. У Польщі, нагадує експерт, восени відбулися парламентські вибори, навесні відбудуться місцеві. Все це накладає свій відбиток на те, що відбувається.

"Думаю, що слід шукати спосіб порозуміння виключно шляхом переговорів. Польща – це стратегічний партнер України. І ми не маємо права його втратити. В той же час, нашим польським друзям слід, нарешті, зрозуміти, що багато того, що відбувається в Польщі, відбувається, зокрема, з подачі МосковіїІ біографії низки людей, які видають себе за борців за права фермерів, наочно демонструють, що це московські найманці. Тому польському уряду, спецслужбам, суспільству слід звернути на це увагу, – наголошує Володимир Огризко. — Не можна ставати іграшками в руках московських маніпуляторів!".

Те, що відбувається демонструє ступор з боку польського керівництва

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун вважає, що акції, які зараз відбуваються на кордоні України з Польщею (з боку польських фермерів та перевізників), вже перейшли усі межі дозволеного.

"Це явний шантаж, незаконна діяльність, насильство над українською продукцією та народом. Наші перевізники тижнями стоять у чергах, намагаючись провезти продукцію (транзитом!) через Польщу на ринки інших країн. Але склалася ситуація, коли невелика частина польського суспільства нав'язує свій порядок денний. Шантажує не лише Україну, а й польську владу, керівництво ЄС. Враховуючи намічені на весну місцеві вибори, уряд Туска, на жаль, не демонструє активної позиції в ракурсі врегулювання цієї потворної ситуації", – наголошує експерт.

На його думку, люди, відповідальні за блокування кордону, за розсипання українського зернадавно мали понести відповідальність, згідно з польським законодавством (причому не лише адміністративну, а й кримінальну). Але це не відбувається.

"Те, що відбувається, демонструє і ступор з боку польського керівництва, – упевнений політолог. – Тоді як українська сторона демонструє готовність йти на поступки. Той план дій, який 23 лютого запропонував наш прем'єр Денис Шмигальвиглядає цілком адекватним. Ми готові цього року не нарощувати свій експорт, але хочемо мати доступ до європейського ринку в тих обсягах, про які домовимося. Ми також готові надавати додаткові можливості польському ринку, який виявився неконкурентним по відношенню до українських можливостей. Але ми хочемо мати гарантію, що блокування кордону піде в минуле, а наша продукція спокійно надходитиме до Європи, згідно з домовленостями".

Це гарне рішення для ситуації, в якій ми опинилися, вважає Максим Джигун. Але польський уряд, на жаль, не готовий гідно реагувати на наші пропозиції. При цьому сам нічого не пропонує.

"Я сумніваюся, що до квітня, на який намічено місцеві вибори, щось вдасться вирішити. Саме тому польська сторона призначила відповідну зустріч аж на 28 березня, причому у ВаршавіСхоже, зрушень не передбачається. Навіть після місцевих виборів навряд чи вдасться щось радикально змінити з огляду на риторику, яку демонструють польські колеги. Тому що влітку – вибори до Європарламенту, потім вигадають ще якісь моменти", – прогнозує експерт.

Він констатує: у Польщі, як і у багатьох країнах Європи, наразі спостерігається криза політичного лідерства.

"Не можуть справжні лідери йти на поводу у маргіналів, невелика частина суспільства. Справжні лідери приймають складні, неприємні для частини виборців, але необхідні у стратегічному плані рішення, – пояснює політолог. – Поки що риторика офіційної Варшави не демонструє такої готовності".

Читайте також на порталі "Коментарі" - колапс на кордоні: про що говорять дії Польщі та України, як урегулювати розбіжності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

25 лютого 2024, 14:14

Ось так і розумієш що саме на контрасті нацисти приводили до влади Януковича Азарова Порошенко нинішнього Фюрера з Єрмаком і Гетманцевим. Влаштовуючи заколоти або юдейську брехню з гіпнозом. А по факту вони захищають бізнес членів проросійської партії Регіонів. Україні від цього мафіозного сировинного бізнесу тільки шкода. Це з її бюджету висмоктують ПДВ, а кошти не повертаються а лишається в офшорах на рахунках корумпованої влади. А от міжнародним відносинам - це шкодить. Тому, що з Україною ніхто не хоче і все більше зростає до неї ненависть на радість Путіну.


Новини