Головна Новини Суспільство події Польський вояж Байдена: чому це важливо – про що може йтися на зустрічі із Зеленським
commentss НОВИНИ Всі новини

Польський вояж Байдена: чому це важливо – про що може йтися на зустрічі із Зеленським

Не виключено, що Байден здійснить візит не лише до Польщі, а й до України

2 лютого 2023, 10:37
Поділіться публікацією:

Польське видання Dziennik Gazeta Prawna повідомило, що розглядається варіант зустрічі президент США Джо Байдена в Польщі (під час його візиту туди, ймовірно, у лютому) з президентом України Володимиром Зеленським та польським президентом Анджеєм Дудою. При цьому сам Зеленський заявив, що його на подібну зустріч до Польщі не запрошували. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю інформацію та ймовірність, що у лютому, на який припадає річниця російського широкомасштабного вторгнення в Україну, відбудеться закордонний візит Зеленського.

Польський вояж Байдена: чому це важливо – про що може йтися на зустрічі із Зеленським

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Під час перебування Байдена в Європі очікуються гучні заяви про єдність демократичного світу перед новітніми загрозами

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Візит президента США до Європи у дні, коли рік тому почалося широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну, міг би стати символом того, що Штати знову стали лідером Вільного світу. Лідером дієвим, сміливим та системним".

Коли прилетить голова Білого Дому та куди – це, на думку експерта, другорядні питання. Відповіді на них, зазначає він, з огляду на обставини, ми дізнаємося лише у день чи напередодні візиту.

"Наразі вірогідним місцем проведення візиту, називається Польща. Однак це може бути і Україна, адже в такому разі ефект від візиту був би найсильнішим, – пояснює Вадим Трюхан. – І можна припустити, що Байден відвідає не одну країну. Адже останнім часом американські президенти не прилітають до Європи для відвідин лише однієї країни. Як правило, європейське турне американського лідера включає кілька країн, а також багатосторонні саміти, наприклад, НАТО, ЄС тощо. І змістовне наповнення відіграє архіважливу роль".

Експерт не сумнівається, що під час перебування Байдена в Європі, незалежно від того, де саме він побуває, можна очікувати гучних заяв про єдність демократичного світу перед новітніми загрозами. Мова насамперед про тоталітарну путінську росію. Крім того, буде оголошено про якісно нові пакети допомоги США – і Україні, та іншим східноєвропейським союзникам Штатів.

"Можна також припустити, що під візит Байдена буде організовано проведення також саміту, присвяченого обговоренню пост-воєнного майбутнього росії та глобальної системи безпеки, частиною якої має бути європейська система безпеки", – вважає Вадим Трюхан.

Щодо можливих візитів Зеленського за кордон, експерт зазначає, що після грудневого польоту українського президента за океан, у США, жодних табу вже немає.

"Водночас, при ухваленні такого рішення Зеленський має враховувати практичну користь для держави від свого візиту та оперативну обстановку на українсько-російському фронті. Можна припустити, що росіяни обов'язково спробують скористатися відсутністю верховного головнокомандувача країни. Отже, для виключення підготовки до можливих провокацій, ніяких анонсів про візити не слід очікувати", – пояснює екс-дипломат.

Організація зустрічі впирається у питання безпеки та реальної загрози початку нового вторгнення армії Росії на території України

На думку політичного експерта Світлани Кушнір, ідея зустрічі одразу трьох президентів – США, України та Польщі – цікава вже тим, що якщо такий саміт і станеться, то для багатьох у Єврозоні буде максимально зрозуміло, хто відтепер займає лідируючі позиції на Європейському континенті.

"Думаю, що у тих самих ФРН чи Франції таке підвищення рівня Польщі в дипломатичних та публічних табелях про ранги викличе зубний скрегіт. Так, європейські партнери щодо домовленостей Паризького комюніке (зустріч у нормандському форматі у грудні 2019 року), ви і тоді не особливо хотіли перемоги України. А з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну — і зовсім чекали, коли путін переможе, щоб знову можна було торгувати і ручкатися з Росією. На відміну від Республіки Польща, яка одразу стала нашим потужним партнером із опору російській агресії. Ключові партнери проявляють себе саме у такий час, – наголошує експерт. – І Польща, як і США, Великобританія, країни Балтії – найтоповіші з них зараз для України".

Світлана Кушнір вважає, що якщо Зеленського ще не запросили, то саму зустріч не готують за канонами дипломатичного протоколу. І якщо вона і станеться, то буде зустріччю "на ногах", тобто без особливих конкретних рішень.

"Рамково є, що обговорювати – посилення присутності та навчання додаткового військового контингенту з розміщенням постійного штабу 5-го армійського корпусу США саме у Польщі. Думаю, є про що порадитись щодо перших постійних американських сил на східному фланзі НАТО, можливої підтримки безпеки кордонів Альянсу та західної частини України, – зазначає експерт. – Але вся організація зустрічі на сьогодні упирається у питання безпеки та реальної загрози початку нового вторгнення армії Росії на території України. Думаю, що розв'язку з гіпотетичної тристоронньої зустрічі ми побачимо вже в першій декаді лютого".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Інститут вивчення війни: Путін готує умови для ескалації у північно-східних районах України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

vess

2 лютого 2023, 12:36

СТИЛЬНІ ЧОЛОВІЧІ КРОСІВКИ НА ЗИМУ! ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ. Купуй поки акція -------> https://e.vg/keduki


Новини