Головна Новини Суспільство події Польща визнала владу РФ – терористичним режимом: чи буде продовження – що це означає для Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща визнала владу РФ – терористичним режимом: чи буде продовження – що це означає для Москви

Після серії подібних рішень у світі влади РФ терористичним режимом на такий крок доведеться йти США

26 жовтня 2022, 18:40 comments3961
Поділіться публікацією:

Польський сенат одноголосно підтримав резолюцію про визнання російської влади – терористичним режимом. Раніше такий крок зробив парламент Естонії, а також ПАРЄ. Яким може бути продовження? Чи вдарять такі рішення по РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Польща визнала владу РФ – терористичним режимом: чи буде продовження – що це означає для Москви

Росія – країна-терорист. Фото: із відкритих джерел

Визнання США Росії — країною-спонсором тероризму поставить хрест на взаєминах будь-якого рівня

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що всі дивляться на те, чи подібне рішення буде з боку США.

"Якби Штати визнали РФ державою-терористом (спонсором тероризму, з терористичним режимом), був би ефект доміно. І завдання української дипломатії – щоб якнайбільше країн наслідували приклад Естонії та Польщі. Кожне подібне рішення підштовхуватиме США до аналогічного. Тому що відмовчуватись стане вже ударом по іміджу", – наголошує експерт.

За його словами, для Росії визнання її у тому чи іншому вигляді терористичною державою означатиме реальну, а не умовну повну ізоляцію.

"Поки що Білий дім каже, що санкцій вже достатньо, що визнання РФ державою-спонсором тероризму відріже можливості для маневрів та переговорів, що спілкуватися з Кремлем тоді стане неможливо. І це справді так. У такому разі навіть приватна компанія, не кажучи вже про державні структури, не зможе мати будь-яких відносин (не кажучи про співпрацю) з Росією. І це означало б, що РФ стане реально ізольованою. Поки що ми говоримо про умовну ізоляцію, – зазначає Віталій Бала. – Але саме визнання її країною спонсором тероризму чи державою із терористичним режимом поставить хрест на взаєминах будь-якого рівня. І навіть ті країни та компанії, які намагаються зараз обходити санкції, говорити про якесь дипломатичне вирішення конфлікту, десять разів подумають – чи слід продовжувати так само".

Санкції можуть вдарити по тих, хто продовжує співпрацювати із РФ

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець наголошує, що подібні рішення несуть спочатку політичні (вигнання з міжнародних інституцій, ізоляція), а потім і економічні наслідки (припинення співпраці або жорсткі обмеження на нього для всіх компаній) для країни, режим, якої називають терористичним.

"Компанії, які так чи інакше співпрацюють з державою-тероризмом (спонсором тероризму, держава з терористичним режимом), з її приватними компаніями, зазнають певних обмежень. Більш ретельного контролю над їх діяльністю. Залежно від держави – обмеженнями на постачання продукції, укладання тих чи інших контрактів. До заборони на співпрацю із приватними особами чи компаніями, які є резидентом країни з терористичним режимом", – розповідає експерт.

Він зазначає, що у перспективі рішення, які вже ухвалили дві європейські країни та загалом ПАРЄ, несе не миттєвий, але накопичувальний ефект.

"До них можуть приєднатися інші, – пояснює Ростислав Кравець. – Санкції можуть вдарити по тих, хто продовжує співпрацювати із РФ. І це розуміють компанії, які за 8 місяців війни не спромоглися залишити ринок країни-агресора. Нині вони почали це робити. Та сама мережа ресторанів KFC, той самий Mercedes, який не просто йде з РФ, а й продає частки в російських "дочках". Якщо тенденція, запущена ПАРЄ, Естонією та Польщею, продовжиться, це може вплинути і на рішення США визнати, нарешті, РФ країною-спонсором тероризму (або в іншому формулюванні). Що також накладатиме обмеження щодо співпраці з приватними компаніями такої держави резидентів США".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський звернувся до Путіна, реагуючи на пропозицію розпочати переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

1

26 жовтня 2022, 22:58

1


Новини