Головна Новини Суспільство події Покарання для Росії збільшуватиметься: чим закінчилася зустріч Байдена зі світовими лідерами
commentss НОВИНИ Всі новини

Покарання для Росії збільшуватиметься: чим закінчилася зустріч Байдена зі світовими лідерами

Цивілізований світ готовий і надалі постачати озброєння в Україну. При цьому щодо гарантій для України поки що йдуть дискусії

20 квітня 2022, 11:00 comments1275
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден провів зустріч зі світовими лідерами, під час якої засудив військові злочини та жорстокість Росії в Україні. Крім того, США та інші союзники обговорили, як надати гарантії безпеки Україні під час та після війни з Росією. Як оцінюєте заяви, зроблені за підсумками зустрічі? Видання "Коментарі" із цим непростим питанням звернулося до експертів.

Покарання для Росії збільшуватиметься: чим закінчилася зустріч Байдена зі світовими лідерами

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

США надають допомогу Україні вже на масивні суми, показуючи приклад іншим країнам

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик розмірковує так:

"Думаю, що такі зустрічі стануть постійними для координації позицій Заходу в ситуації війни Росії проти України, що тривала. Стало ясно, що реакція Заходу має бути постійною, але при цьому динамічною, яка змінюється залежно від ситуації на фронтах, потреб України".

За словами експерта, Вашингтон, як і раніше, бачить для себе роль координатора колективної реакції.

"Така координація справді необхідна, хоча найчастіше ключові рішення ухвалюють окремі країни залежно від своєї внутрішньополітичної ситуації. Акцент у допомозі України зараз змістився у бік танків, артилерії, хоч і ті види зброї, які надавалися раніше, теж не втратили своєї актуальності. Іншими словами, йдеться про помітне розширення спектру озброєнь, що надається, – пояснює Володимир Дубовик. – Важливе питання тут, звісно, щоб зброя надавалася оперативно. Але тут різні країни стикаються з різними проблемами оборонного характеру, а також бюрократичного".

Продовжує надаватися, зазначає експерт, допомога невоєнного характеру. Насамперед – для підтримки української економіки у поточному режимі. Але вже розробляються більш масштабні плани допомоги у відновленні економіки України у повоєнний період.

"І, звісно, критично важлива допомога у питанні біженців. Тут є, як і загальні підходи, так і індивідуальні підходи окремих країн. Хотілося б також, щоб країни Заходу активніше допомагали у фінансуванні зусиль за допомогою внутрішньо переміщених осіб", – наголошує Володимир Дубовик.

Він нагадує, що якраз на момент віртуальної зустрічі західних лідерів Вашингтон оголосив про черговий транш військової допомоги на 800 млн доларів. Це – крім траншу такого ж розміру, який був ініційований США минулого тижня. Тобто тут США надають допомогу вже на масивні суми, показуючи приклад іншим країнам.

"Що стосується гарантій безпеки, то тут поки що не видно серйозного прогресу, – вважає експерт. – Це питання стратегічне, довгострокове. Але якісь відповіді потрібні вже сьогодні, оскільки ці гарантії, за ідеєю, мають стати частиною пакету домовленостей щодо завершення війни. Однак, враховуючи, що контури цього завершення поки що не зрозумілі, гарантії не можуть бути сформульовані. Вже ясно, що чіткі і глибокі гарантії, що зобов'язують, швидко не з'являться. Питання про такі гарантії постало на порядок денний досить несподівано. Він потребує фундаментального осмислення країнами Заходу, як індивідуально, і колективно. Чи зможуть вони запропонувати Україні справді ефективні гарантії безпеки? Чіткої відповіді поки що не маємо".

Потрібні додаткові стримуючі фактори, які не дозволять РФ у майбутньому намагатися повторити спроби захоплення України

Політичний експерт Денис Гороховський наголошує, що сьогодні ми бачимо глобальну підтримку України з боку цивілізованого світу.

"Якщо в перший місяць війни низка держав була дуже стримана в підтримці України і, по суті, не вірила, що ми зможемо вистояти під натиском Росії, то сьогодні ситуація зовсім інша. Україна довела, що може перемогти у цій війні. Але для цього потрібна повномасштабна, а не формальна як фінансова, так і технічна підтримка з боку наших партнерів. І Україна отримує таку підтримку", – наголошує Денис Гороховський.

Щодо гарантій безпеки, то, за його словами, очевидно, що чекати від російської влади дотримання будь-яких домовленостей у майбутньому не доводиться. А тому потрібні додаткові фактори, що стримують, які не дозволять РФ у майбутньому намагатися повторити спроби захоплення України. Ними, упевнений Денис Гороховський, можуть стати відповідні гарантії найбільших світових держав, про які раніше говорили представники української влади.

"І той факт, що низка країн уже озвучила бажання виступити гарантами безпеки України (які ще треба чітко сформувати) – безперечно, добрий знак", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні повідомили, що сьогодні авіапарк України значно збільшився, він у два рази більший, ніж був ще два тижні тому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини