Головна Новини Суспільство події «Погляд з Банкової з Юлією Мендель»: гідне шоу чи незграбна пропаганда
commentss НОВИНИ Всі новини

«Погляд з Банкової з Юлією Мендель»: гідне шоу чи незграбна пропаганда

Експерти вважають, що початково хороша задумка ризикує перетворитися в яскраву, але порожню картинку

16 березня 2021, 14:48
Поділіться публікацією:

На Телеканал Будинок і UATV стартувало щотижневе російськомовне ТБ-шоу "Погляд з Банкової". Автором і ведучою програми стала прес-секретар президента Володимира Зеленського Юлія Мендель. Пілотний випуск передачі вийшов у понеділок, 15 березня на YouTube — о 19:30. А в неділю, 21 березня, відбудеться телевізійна прем'єра першого епізоду. "Коментарі" вирішили запитати у експертів, наскільки правильним є рішення запустити подібне шоу і які наслідки за собою може спричинити програма на чолі з Мендель.

«Погляд з Банкової з Юлією Мендель»: гідне шоу чи незграбна пропаганда

Мендель запустила своє телешоу. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Альтернативна позиція бачення ситуації на Донбасі

Керівник аналітичного відділу в Центрі контент-аналізу, медіаексперт Сергій Стуканов звертає увагу, що перший випуск програми Юлії Мендель "Погляд з Банкової" був присвячений комунікації з жителями окупованих територій.

"Вибрані теми  протидія дезінформації, інфраструктурний розвиток територій, прилеглих до лінії розмежування,  є, безсумнівно, актуальними для ОРДЛО. Якщо акцент на спілкуванні з жителями окупованих територій збережеться, то ідею програми можна вважати корисною",  зазначає експерт.

І пояснює, чому.

По-перше, каже Стуканов, із жителями ОРДЛО дійсно треба налагоджувати комунікацію. На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проживають громадяни України. Зараз Україна має дуже обмежені можливості контактувати з ними, доносити інформацію, впливати на їхню свідомість. На відміну від окупантів, які промивають їм мізки. Тому звертатися до наших громадян треба, демонструючи, що про них не забули.

По-друге, потрібно їм розповідати про зусилля, які докладає Україна для їх комфорту: будівництво моста в Станиці Луганській, Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) на лінії розмежування, дороги і т.п.

"Якщо медіа окупантів цілодобово ллють бруд на Україну і зображують мало не апокаліптичні картини занепаду, то кому, як не нам, показувати альтернативну позицію?"  додає Стуканов.

По-третє, важливими експерт вважає і спроби розповісти про певні принципи протистояння інформаційної агресії, про те, як розрізняти правду та брехню.

"Втім, станом на зараз поставити програмі Мендель позитивну оцінку я не можу,  зізнався Сергій Стуканов.  І на те є низка причин".

Якість програми не витримує критики

Багато відповідей, що пролунали в ефірі пілотного випуску програми, на думку Стуканова, є досить поверхневими. При цьому прес-секретар мала можливість підготувати фактологічну базу.

"Та частина, в якій Мендель розповідала про протидію дезінформації, виглядає дуже непрофесійно — як в теорії, так і в практичних моментах. Наприклад, на конкретне запитання глядача про способи покарання за фейки, які буде застосовувати Центр протидії дезінформації, ведуча відповіла в дусі "буде видно". Такою же дивною була відповідь на питання іншого глядача з ОРДЛО про те, як потрапити в ЦНАП у Щасті. Мендель відповіла, що українські прикордонники всіх без проблем пропускають; але "ми чули, що людей зупиняють на іншій стороні лінії розмежування". І все, кінець відповіді. Мовляв, проблема є, але нічим допомогти не можу. І це, зауважимо, були підготовлені відповіді на раніше відомі питання. Можна тільки уявити якість відповіді, якби питання прозвучало в прямому ефірі",  зазначає Сергій Стуканов.

За його словами, є і значно принциповіші речі.

"Програма в цілому була дуже доброзичливою і обтічної щодо ворога. Мендель ні разу не згадувала ні росіян, ні бойовиків, ні фейкові адміністрації окупантів. Навіть говорячи про дезінформацію, не розповідала, що зазвичай створенням і поширенням фейків займаються росіяни. І ось на цьому добродушному тлі... раптово згадала про Петра Порошенка,  акцентує експерт.  Роблячи підводку до обговорення теми фейків, Мендель фактично розпочала програму зі згадки про п'ятого президента, а саме про те, що він назвав вакцину "г**ном". Цим фактом Мендель проілюструвала, що таке маніпуляції: мовляв, вакцина-то хороша, її Канада і Великобританія замовляють, а Петру Олексійовичу, бачиш, не подобається".

Сергій Стуканов щиро дивується, для чого в програму, адресовану жителям ОРДЛО (які явно не голосуватимуть найближчим часом на виборах, а, отже, не будуть вибирати між Зеленським і Порошенком), привносити закиди на адресу політичного опонента.

"Навіщо в програмі, яка є демонстративно миролюбною (ні словом не згадано ні про Росію, ні про ватажка: все дуже обтічно і обережно  і в цьому є певна логіка) було вводити мову ненависті по відношенню до політичного опонента? Причому з прозорим натяком, хто у нас є автором фейків",  дивується експерт.

Вельми дискусійним, на думку аналітика, є і питання ведення програми саме прес-секретарем президента.

"Під певним кутом зору в цьому можна побачити сенс, якщо програма спрямована на жителів ОРДЛО. Це підвищує статус і авторитет сказаного: у глядача не залишається сумніву, що до нього звертаються влада. Це важливо як з точки зору розуміння місцевих жителів (влада не забула про регіон), так і через особливості ментальності краю, яка характеризується повагою до влади. Перебуваючи під окупацією, жителі ОРДЛО звикли, що до них з позиції влади звертаються або ватажки "бандустанов", або російські куратори. Тепер Україна може означати і себе як центр влади... Проте ряд ознак (зокрема, і згадка про Петра Порошенка) дають підстави вважати, що насправді програма адресована не тільки до мешканців окупованих територій",  підкреслює Сергій Стуканов.

А якщо так, то всі перераховані плюси в один момент перетворюються в свою протилежність, впевнений він.

"Тому що виходить, що насправді під прикриттям програми для ОРДЛО ми отримуємо незграбну пропаганду влади на державному телеканалі за гроші платників податків,  роз'яснює експерт.  Наступні випуски програми дадуть більше матеріалу для аналізу і висновків. Хто знає, чи не відійде чи надалі пані Мендель від актуальних для Донбасу тем  і чи не зосередиться на порядку денному, цікавому для пересічних українців? І чи не перетвориться таким чином ця програма у звичайну пропаганду, покликану розповісти українцям, якими очима дивитися на поточні події? Підсумуємо: журналістикою цю програму неможливо назвати ні за формальними ознаками, ні за змістом. Це  пропаганда. І якщо вона адресуватиметься ОРДЛО, то певний резон у цьому є. Якщо ж під прикриттям ОРДЛО насправді адресуватися буде всім (а поки виглядає саме так), то такої внутрішньої пропаганди нам, безумовно, не треба".

Не більше, ніж незграбна пропаганда

Політолог, комунікатор Українського інституту політики Олена Броницька також вважає, що замість інформативної подачі і конструктивного спілкування з жителями ОРДЛО, Офіс президента зайнявся пропагандою в стилі "чудовий Зеленський" із вуст прес-секретаря глави держави.

"Такого непрофесійного прес-секретаря глави держави я не пригадаю. Втім, як і такого непрофесійного президента,  зізналася Олена Броницька. — І раніше у пані Мендель вистачало "ляпів". Але зараз вона просто зайнялася явними профанацією і пропагандою. Таке враження, що Зеленський і Ко закрили телеканали Козака-Медведчука, щоб зайняти їхню нішу  і вести свою пропаганду. До речі, російською, що досить дивно виглядає в той час, коли у нас всю сферу послуг змусили перейти на українську, та ще й стежать за цим, скаржачись "мовному омбудсмену". Виглядає все це досить цинічно".

За словами експерта, з ролика Мендель, як і з першого ефіру, виходить, що все у нас добре  просто чудово.

"Президент  молодець-молодець, команда його  молодці-молодці. Проблем майже немає. У такому ключі виступ. Але ж жителі Донбасу не відрізані від світу в інформаційному сенсі,  зазначає Олена Броницька.  Вони прекрасно знають (благо, є сайти, соцмережі) про підвищення тарифів, цін, безробіття, проблеми з вакцинацією. І така картинка-вітринка, яку намагаються "продати" через Мендель, викликає скоріше роздратування, ніж бажання повернутися. Це  явна пропаганда, причому досить незграбно  виконана. Вихваляння президента замість реальних, зрозумілих меседжів для жителів тимчасово непідконтрольною території ".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що Мендель поділилася секретом успіху. Детальніше про те, як стати прес-секретарем президента  в нашому матеріалі.

Також на порталі знайдеться інформація про те, яку роль Юлія Мендель грає в житті Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини