Головна Новини Суспільство події Починається нова фаза війни в Україні: про переговори вже можна забути чи є ще шанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Починається нова фаза війни в Україні: про переговори вже можна забути чи є ще шанс

Позиції на переговорах між Україною та Росією будуть визначені після затяжних боїв

19 квітня 2022, 11:52 comments1012
Поділіться публікацією:

Росія розпочала новий масштабний етап битви за Донбас, до якого давно готувалася. Про це увечері 18 квітня заявили і президент Володимир Зеленський, і голова Офісу президента України Андрій Єрмак. Як можуть розвиватися події? Чи залишається ще можливість переговорів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Починається нова фаза війни в Україні: про переговори вже можна забути чи є ще шанс

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

У другому кварталі росіяни намагатимуться закінчити свою самогубну "спецоперацію"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Ми можемо виграти, можемо вимушено відступити, можемо залишитися на тих самих позиціях. Передбачити щось складно, та й навряд чи доречні такі прогнози. Звичайно, хочеться вірити, що у росіян нічого не вийде — і вони будуть відкинуті, зазнавши великих втрат".

Мирні переговори, упевнений експерт, будуть лише тоді, коли або ми зуміємо завдати удару росіянам, відкинувши їх з тимчасово окупованих територій. Або вони зможуть заволодіти ще якоюсь частиною нашої землі. Поки якась із сторін не почувається переможеною, має сили продовжувати війну – та продовжуватиметься.

"При цьому ми бачимо, що президент Зеленський посилює риторику. Він відчуває на це запит суспільства, – наголошує Олексій Голобуцький. – Після звірств окупантів у Бучі та низці інших міст Київської області, після фактичного знищення Маріуполя, переважна більшість українців усвідомили, що ця війна затіяна РФ з метою знищення нашої нації, нашої держави. І про що тоді домовлятися? Принаймні зараз…".

За словами експерта, слід враховувати, що ми знаємо далеко не всю інформацію. І це нормально для воєнного часу.

"До нас йдуть у колосальних обсягах постачання озброєння, грошові вливання. І загальновідомою, гадаю, стає лише частина таких фактів. Крім мужності, консолідації, розуміння (на відміну від росіян), за що воюємо – нам є, що ще протиставити ворогові. Коли за тобою стоять найбільші економіки світу – питання, хто ресурсно програє, вже вирішено. І крах російської економіки, а за нею і всієї військової машини – справа часу, – наголошує Олексій Голобуцький. – Але Путін, безумовно, може прискорити цей крах, якщо настільки збожеволів, що вирішить кинути все, що є заради спроб підкорити, знищити Україну. Вважаю, що він не настільки все ж таки божевільний. Як і його оточення. Глава російського Центробанку — Ельвіра Набіулліна — вже попередила, що другий-третій квартал обернеться для російської фінансово-економічної системи величезними проблемами".

Тож, швидше за все, у другому кварталі росіяни намагатимуться закінчити свою самогубну "спецоперацію", припускає експерт.

"Переговори, гадаю, розпочнуться у травні. Можливо після сакрального для путінського режиму 9 травня. На той час окупанти спробують вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей. Щоб "продати" російському населенню хоч якийсь "успіх" у "спецоперації". Ну, а якщо не вийде (на що ми дуже сподіваємось), то Київ та Москва домовлятимуться, виходячи з тих позицій, які мають, – прогнозує Олексій Голобуцький. – Однозначно можна констатувати, що ідей та стратегій у Кремля після провалу бліцкригу – немає. Встановлювати на окупованих територіях пам'ятники Леніну, вивішувати червоні прапори – це маразм".

Від результатів на полі бою залежить не лише пряме припинення агресії, а й умови РФ щодо диктату своїх вимог у сфері безпеки усієї Європи

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко наголошує, що битва зараз йде не лише за Донецьку та Луганську області, а й за Херсонську, Запорізьку, Миколаївську.

"Ми віримо у ЗСУ, у стійкість усієї України, – зазначає аналітик. – В активну фазу війни складно робити будь-які прогнози. Виходячи з останніх висловлювань російського президента, можна зробити висновок, що у нинішньому стані російське політичне керівництво не готове до переговорів. У Кремлі вказують, що ніби-то стамбульські домовленості, яких, по суті, не існувало, зірвалися. В офіційному дискурсі вони кажуть, що у них спецоперація проходить за планом. Тільки складно сказати, за яким, враховуючи величезну кількість втрат та відсутність виразних стратегій".

Юлія Тищенко припускає, що тактично росіяни намагатимуться захопити якнайбільше українських територій. Щоб потім говорити з позиції сили – не лише про Україну, а й про послаблення санкцій (які РФ, за словами її керівництва, незважаючи на майже дефолтний стан, нібито успішно витримують).

"Отже, – резюмує експерт, – від результатів на полі бою залежить не лише пряме припинення агресії, а й вимоги та умови РФ щодо диктату своїх вимог у сфері безпеки усієї Європи. І зараз саме бойові дії визначають контури цього змісту".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Ердоган розповів, через що переговори між Україною та РФ зайшли в глухий кут.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини