Головна Новини Суспільство події Починає роботу нацрада з відновлення України: чим вона займеться – які завдання стоять
commentss НОВИНИ Всі новини

Починає роботу нацрада з відновлення України: чим вона займеться – які завдання стоять

Війна в Україні триває, але вже зараз влада розпочинає перший етап об'ємної роботи з відновлення України

22 квітня 2022, 11:53
Поділіться публікацією:

Указом президента Володимира Зеленського створено Національну раду з відновлення України від наслідків війни. Експерти оцінили для видання "Коментарі" це рішення.

Починає роботу нацрада з відновлення України: чим вона займеться – які завдання стоять

Зруйнований будинок. Фото: з відкритих джерел

Ця Нацрада вирішуватиме бюрократичні "терки" між тими чи іншими відомствами

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Зрозуміло, що така рада має бути – це логічно. На перспективу. Відновлення – справа дуже складна, необхідний координаційний орган. Такий, що все робить на попередження, за принципом – "як тільки так одразу". За персональним складом – зрозуміло, що увійшли люди, які ближчі до президента. Йому видніше, кого включати, кого не включати до таких рад. Іноземців тут бути, зрозуміло, не повинно. І це логічно, адже йдеться саме про НАЦІОНАЛЬНУ пораду".

Щодо побоювань щодо корупції, то експерт вважає, що Нацрада не матиме до цього відношення.

"Корупція у нас перебуває в інших місцях. Не в Кабміні, ОП чи топ-персонах ВР, які увійшли до цього органу. Зеленський вибрав правильну логіку. Спустив корупцію на середню ланку. А верхня ланка нею не займається – їй ніколи", – каже Олександр Охріменко.

За його словами, головна функція Нацради – координувати дії різних органів та структур.

"Біда у тому, що різні держструктури у нас періодично конфліктують між собою. А ця Нацрада вирішуватиме бюрократичні "терки" між тими чи іншими відомствами", – резюмує голова УАЦ.

Спочатку потрібно надавати критичну допомогу – людям, які залишилися без житла, без засобів для існування. Потім – відновлення інфраструктури

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає виправданим створення такого органу.

"Про відновлення України треба думати вже на цьому етапі, незважаючи на те, що війна йде, – зазначає експерт. – Рано чи пізно вона припиниться. І доведеться відновлювати зруйноване. Очевидно, що Україна своїми ресурсами не впорається. Не вистачить грошей у бюджеті, не допоможе випуск військових облігацій. Потрібно залучати зарубіжні ресурси. Чи це буде новий "план Маршалла", чи консолідована допомога тих чи інших міжнародних структур, окремих країн – це питання, що обговорюється. Але у будь-якому разі – основні гроші будуть закордонні. І ця Нацрада має розуміти пріоритетність (що потрібно відновлювати насамперед), а також комунікувати із західними партнерами. Тому що вони, швидше за все, орієнтуватимуться на своє бачення тих чи інших моментів відновлення України. А нам потрібно орієнтуватися на своє, зробивши пріоритетні національні інтереси".

А ось із використанням заморожених російських засобів для відновлення України, що стосується репарацій – все не так просто, вважає Олексій Плотніков.

"Поки що Штати запропонували Україні звертатися до американських судів із фактами конкретних наслідків російської агресії (включаючи руйнування). Тоді вони начебто можуть спробувати компенсувати це із заморожених російських коштів, – зазначає експерт. – Є націоналізація російського майна на території України. Це зіграє свою роль. Але, наголошую, я критично ставлюся до можливості використовувати для відновлення нашої країни заморожені за кордоном російські кошти, включаючи золотовалютні резерви Центробанку. Тому що механізму отримання цих коштів Україна поки що не має. Теоретичні все можливе, але дуже складно і не дуже швидко".

Щодо послідовності відновлення, то, впевнений Олексій Плотніков, спочатку потрібно надавати критичну допомогу – людям, які залишилися без житла, без засобів для існування. Згодом – відновлення інфраструктури, галузей. Усі ці моменти, зазначає економіст, мають бути й у компетенції Нацради.

"Корупційні ризики, безперечно, є, – зазначає експерт. — Там, де фігурують сотні мільярдів доларів, звісно, з'являться охочі корумпувати цей процес. Тому слід прийняти традиційні методи боротьби з корупцією – покарання (і в цьому випадку є сенс його посилити), стимулювання відповідальних підрядників. Окрім цього важливим є контроль за великими програмами з боку країн-партнерів, які ці програми, власне, фінансують. Зовнішній контроль, на мою думку, допоможе боротися з корупцією. Але з огляду на наш історичний досвід зробити це буде непросто".

Читайте на порталі "Коментарі" — в Офісі президента розповіли, чому переговори з Росією про припинення війни зайшли в глухий кут і фактично заморожені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини