Головна Новини Суспільство події План Маршалла: як ЄС зібрався відновлювати Україну – які вимоги для Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

План Маршалла: як ЄС зібрався відновлювати Україну – які вимоги для Києва

Євросоюз готовий брати активну участь у відновленні України, але лише в обмін на реформи

18 травня 2022, 12:45
Поділіться публікацією:

Європейський Союз розробив план повоєнної відбудови України на сотні мільярдів євро. Як пише німецьке видання Sueddeutsche Zeitung, яке отримало у розпорядження восьмисторінковий проект рішення, ЄС вимагатиме від Києва боротися з корупцією та проводити реформи для наближення та майбутнього вступу країни до Євросоюзу. Експерти оцінили для видання "Коментарі" сам факт появи подібного плану та вимоги, що висуваються Україні.

План Маршалла: як ЄС зібрався відновлювати Україну – які вимоги для Києва

Зруйновані міста. Фото: з відкритих джерел

Реалізація Плану відновлення стане новим випробуванням нації на зрілість і здатність виживати та розвиватися

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин називає новий план Маршалла для України потужним і позитивним сигналом від Європейського Союзу.

"Однак, треба розуміти, що це лише рамкова конструкція. Успіх відновлення країни багато в чому буде обумовлений як внутрішнім наповненням цього плану (куди і для чого витрачатимуться гроші), так і якістю його виконання (як гроші витрачатимуться). Останнє бачиться найбільшою проблемою, оскільки прозорість та підзвітність влади не досягли необхідного рівня", – вважає аналітик.

За його словами, це підтверджує ситуація з аудитом видатків бюджету з ковід-фонду та програма Великого будівництва.

Не менші побоювання, продовжує В'ячеслав Черкашин, викликає здатність чинної влади проводити непопулярні реформи – скорочувати розмір держави, рівень її втручання в економіку. Наприклад, він наводить ситуацію з головою Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетьманцевим, відставки якого вимагає українська бізнес-спільнота. Поки що безуспішно.

"Але, повторюся, загалом, План відновлення нам життєво необхідний. А його реалізація стане новим випробуванням нації на зрілість та здатність виживати та розвиватися, незважаючи ні на що", – резюмує В'ячеслав Черкашин.

Вкрай важливо, щоб після цієї війни, після оновлення України заробляли ми, а не на нас

Голова Національної Ради економічного розвитку, член виконкому м. Бровари Олексій Дорошенко розмірковує так:

"Якщо ми говоримо про те, що ЄС, виділяючи гроші Україні, висуває якісь умови, треба розуміти, що це звичайна практика. Так робить будь-яка міжнародна організація. Ми, звичайно, маємо прислухатися. Але висувати на ті чи інші вимоги – контраргументи.

Так, за словами експерта, його й раніше напружувало слово "корупція" стосовно України. А зараз напружує ще більше.

"Справа в тому, що розміри щодо нашої країни перебільшені, гіперболізовані. І говорячи про "корупцію в Україні", європейці якось "забувають", що таке поняття є й у них. І що корупційні скандали в країнах ЄС раз у раз вилазять на поверхню, причому на найвищому рівні – прем'єри, президенти тощо. У ряді європейських країн рівень "сірого ринку" (який, в принципі, можна порівняти з рівнем корупції) становить від 10% (у скандинавських країнах) до 30% (у тій же Італії). В Україні – до 40%. Різниця не така велика", – зазначає Олексій Дорошенко.

До того ж, наголошує він, в Україні, особливо в період війни, стало ясно, що розміри корупції були точно перебільшені.

"Якби вона була такою всепоглинаючою, як про це розповідають ті, хто на цьому заробляє (умовні антикорупційні органи, які багато говорять, але мало роблять), ми побачили б небажання людей захищати реально корумповану державу. Багато йшлося, наприклад, про те, що наші збройні сили нібито пронизані корупцією. І де ви її побачили? З моменту настання широкомасштабних військових дій виявилося, що в Україні є все, що було на папері. На відміну від Россі, де всі вважали, що тієї ж військової техніки куди більше, а стан її набагато кращий, ніж у реальності, – наголошує експерт. – Тож вимоги європейські я розумію, але не завжди поділяю. Наголошую, будь-яка країна заробляє на всіх, хто перебуває навколо неї. У тому числі сусіди та союзники. Питання – скільки і яким чином. І дуже важливо, щоб після цієї війни, після оновлення України, як можна заробляли ми, а не на нас".

Також Олексій Дорошенко зазначає, що коли ми говоримо про дорогі плани відновлення України, слід усвідомлювати, що значну частину прибутку від цього отримають саме європейські компанії, які підуть за грошима.

"Та сама Німеччина, виділяючи, наприклад, 1 млрд євро на якийсь регіон, природно, заведе туди свій бізнес (архітектурні, будівельні компанії, постачання матеріалів тощо)", – пояснює експерт.

Немає сумніву, що Україна стане кандидатом у члени ЄС вже у червні поточного року

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда вважає, що для ЄС якнайшвидше відновлення економіки України має досить прагматичний характер. По низці причин.

"По-перше, я не маю сумніву, що Україна стане кандидатом у члени ЄС вже в червні поточного року. Як не сумніваюся і в тому, що цього року ми не будемо членами Євросоюзу. Процедура, швидше за все, триватиме кілька років. Хоча б тому, що перед нами у черзі стоять ще інші країни, які мають не менш потужних лобістів всередині ЄС. Друга причина полягає в наступному: обсяг заподіяних російською агресією Україні руйнувань такий, що відновлення нашої країни після цієї війни стане найбільшим будівництвом у Європі після Другої світової. І, звичайно, для ЄС цей процес буде важливим. Він братиме в ньому найактивнішу участь. У тому числі через те, що процес відновлення України може дати економічний імпульс самому Євросоюзу. Адже необхідність відновлення та розвитку відчуватиметься практично у всіх галузях", – пояснює Євген Магда.

Відповідно, резюмує він, вимоги щодо боротьби з корупцією та забезпечення прозорого судочинства в Україні – цілком обґрунтовані. Без них робити серйозні інвестиції до нашої країни ні ЄС, ні інші світові центри впливу не будуть, упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — думка екс-глави МЗС Павла Клімкіна – Путін потрапив у ту пастку, яку сам і поставив.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини