Головна Новини Суспільство події Підтримка ЄС, дефіцит пального, визнання РФ країною-терористом: що прогнозують наступного тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Підтримка ЄС, дефіцит пального, визнання РФ країною-терористом: що прогнозують наступного тижня

В Україні триває запекла війна, тому ключовим питанням залишатиметься посилення санкційної політики проти Росії та збільшення постачання зброї Україні

11 грудня 2022, 14:40
Поділіться публікацією:

Наступного тижня Україна перейде до середини воєнного грудня. Чого і чому чекати на всіх фронтах російсько-української війни – експерти спрогнозували спеціально для видання "Коментарі".

Підтримка ЄС, дефіцит пального, визнання РФ країною-терористом: що прогнозують наступного тижня

Україна. Фото: з відкритих джерел

Наступного тижня у ЗМІ обговорюватимуть питання, як ЄС вдалося обійти вето Угорщини щодо надання фінансової допомоги Україні

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що на фронті військові дії не вщухнуть, наша армія продовжить бити ворога.

"На порядку денному традиційно залишатиметься посилення санкційної політики проти Росії та збільшення постачання зброї Україні. Важливим є збільшення наших військово-технічних можливостей. Можливо, з'явиться наступного тижня інформація щодо систем ППО. З нашого боку триває активна робота щодо укладання відповідних контрактів, поставок", – зазначає експерт.

Він звертає увагу на повідомлення голови Офісу президента України Андрія Єрмака про те, що Євросоюз погодив виділення Україні на 2023 рік 18 млрд євро фінансової підтримки. Попри вето Угорщини.

"Думаю, наступного тижня у західних та українських ЗМІ обговорюватимуть це питання, як вдалося обійти вето. Моє пояснення просте. Усі в ЄС уже зрозуміли тактику Угорщини. Коли там включають проросійську риторику – це робиться з метою отримати більше грошей із бюджету ЄС від Брюсселя. Нещодавно вже пройшла інформація від представника Єврокомісії, що Угорщина не отримає доступу до фінансів ЄС, оскільки не виконує багато вимог, наприклад, у рамках антикорупційної політики. Трюки угорців перестали працювати, а їхня проросійська риторика приносить не дивіденди, а проблеми", – наголошує Антон Кучухидзе.

Крім того, продовжує він, наступного тижня продовжиться дискурс щодо граничної ціни на російську нафту .

"Українська сторона однозначно працюватиме над зменшенням нинішньої "стелі" у 60 доларів за барель. Ціни на нафту постійно змінюються, тому цей режим має бути гнучким. Важливо створити механізм, що включає цінові коливання, щоб зробити дохід Росії мінімальним", – вважає експерт.

Політично на глобальному рівні цікаво, на його думку, подивитися на наслідки відмови індійського прем'єра проводити саміт разом з рашистською державою.

Протягом останніх двох років російсько-індійський саміт проводився постійно. Лише раз його скасували у розпал пандемії ковіда. Проте заяви лідера рашистів — Путіна — про можливість перегляду доктрини на користь превентивного використання ядерної зброї призвели до того, що Індія відхрещується від публічного діалогу з РФ. Тенденція того, що рашисти своїми руками себе закопують, продовжується і посилюватиметься", – упевнений Антон Кучухіддзе.

Він також вважає, що продовжуватиме розвиватися ситуація навколо рашистсько-іранського військового співробітництва. Колективний Захід, наголошує експерт, докладає максимум зусиль, щоб обмежити взаємовигідність цієї співпраці. Серед іншого, це буде однією з топ-тем майбутнього тижня, прогнозує Антон Кучухідзе.

Черги на АЗС зростатимуть, ціни ще трохи підростуть

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні, учасник територіальної оборони Андрій Кривонос розмірковує так:

"Зима поки що тепла, що добре для цивільних, але не зовсім – для наступальних дій наших військовослужбовців. Втім, просування на фронті відбудуться (віримо у ЗСУ!), але їх обсяги та напрямки будуть вкрай малими".

Економічні зміни також будуть непомітними, вважає експерт, зазначаючи, що активність парламенту та уряду на кінець року сповільнилася.

"Але є велике очікування, що нещодавно націоналізовані та передані під державне управління компанії до кінця поточного року затвердять плани діяльності на наступний – та поділяться першими результатами, – зазначає Андрій Кривонос. – У ракурсі атак агресора на нашу енергосистему важливою буде діяльність як державних енергокомпаній, так і приватних на міжнародному ринку. Для нас стає необхідністю вже не лише залучення коштів, а й наявність необхідного нам обладнання. І ДТЕК, і низка інших уже заявляли, що відчувають дефіцит відповідних запчастин".

Дефіцитом, на думку експерта, стане наступного тижня та пальне.

"За місяць бензин та дизель уже подорожчали приблизно на 8%. Але нових споживачів пального із генераторами стає більше. Внаслідок черги на АЗС зростатимуть, ціни ще трохи підростуть, але й бензовозів на дорогах буде більше", – прогнозує Андрій Кривоніс.

Крім того, він очікує, що на світовій арені ми побачимо чергові приниження русі.

"Демарш на Раді безпеки ООН постпреда країни-агресора (Небензі) дозволяє на будь-яких заходах ігнорувати думки росіян, – вважає експерт. – І можемо робити ставки, що наступного тижня з'являться нові країни, які визнають РФ країною-терористом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки тижня воєнної зими: найбільш значущі події – як вони позначаться на житті українців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sssss

11 грудня 2022, 15:56

Компактный и мощный портативный обогреватель с керамическим нагревом (900 Вт), подключается прямо к розетке в стене, очень экономный и бесшумный, есть таймер и пульт! Цена по Акции: 449 грн. ----- https://rip.to/obigriv


Новини