Головна Новини Суспільство події Підсумки засідання РНБО: до чого призведе боротьба влади з олігархами
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки засідання РНБО: до чого призведе боротьба влади з олігархами

Експерти не надто високо оцінюють анонсований Зеленським на засіданні РНБО законопроєкт про статус олігархів в Україні

16 квітня 2021, 13:34
Поділіться публікацією:

На останньому засіданні Ради нацбезпеки і оборони України було розглянуто чимало важливих питань. Серед них — і загострення ситуації на Донбасі (обговорювалося в режимі суворої секретності без оголошення результатів), і черговий пакет санкцій проти контрабандистів. Однією із головних сенсацій, звичайно, стала пропозиція президента Зеленського про розробку законопроєкту, у якому б прописувався статус олігархів. Усі ці моменти для порталу "Коментарі" детально проаналізували експерти. Фахівці пояснили, що для України означають такі кроки і чи будуть вони результативними.

Підсумки засідання РНБО: до чого призведе боротьба влади з олігархами

РНБО збирається боротися із олігархами. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Олігархи при Зеленському гірше жити не стали

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова підкреслює, що не вірить у декларовану владою боротьбу з олігархами.

"Швидше за все відбувається імітація процесу в зручному для влади і наближених до неї олігархів вигляді. І в незручному — для "незручних" олігархів. За принципом "усі рівні, але хтось рівніший",  пояснює аналітик. — З огляду на те, що процес деолігархізації багато в чому нав'язується Україні ззовні, удари будуть спрямовані, перш за все, на Коломойського. У нього проблеми із США, а Зеленський явно постарається підіграти Байдену. Але одночасно на всіх полювати точно не будуть. Зате не перестануть декларувати боротьбу саме з усіма олігархами. Тема ж  "вогонь", людям подобається".

Олександра Решмеділова звертає увагу, що згідно з рейтингами "Форбс" і власне деклараціям, олігархи наші при Зеленському жити гірше не стали.

"Як можна боротися з тими, з ким знайшов порозуміння? Це ж бій з тінню",  підкреслює експерт.

Решмеділова побоюється, що мова може йти про банальний перерозподіл сфер впливу. Скинути старих, щоб поставити нових. Такий собі новий олігархічний лад.

Не заперечує вона і варіанту, що навіть часткова зачистка українського олігархічного поля може відбуватися в інтересах транснаціональних компаній. Щоб на ринок АПК, землі, енергетики зайшли в тому чи іншому вигляді серйозні зарубіжні гравці.

"Що стосується боротьби з контрабандою, з корупцією  то тема теж не нова. Були у нас вже і "Стоп Контрабанда", і в травні 2017-го вертольотами звозили до Києва з усіх кінців України понад два десятки колишніх високопоставлених податківців часів президента Віктора Януковича, які протягом 2011-2014 років нібито допомогли йому і його наближеним вивести в тінь близько 96 млрд грн. Помпи і пафосу було багато. А сенс? Боротьба з контрабандою, з корупцією дасть ефект не коли приберуть гвинтик зі схеми, а коли поламають самі схеми. А так... На місце викручених винятково дуже швидко вкрутити нові",  прогнозує Олександра Решмеділова.

Повністю викорінити вплив олігархату на політику не вдасться

Адвокат, експерт Українського інституту майбутнього з питань правоохоронної і судової діяльності Мирослава Чорноусько впевнена, що реалізація кроків, які вчора були прийняті на засіданні РНБО, вимагає не тільки часу і належного нормативного врегулювання, а й наявності політичної волі.

"Разом із тим не можна заперечувати ймовірність усунення таким чином політичних конкурентів. Так, наприклад, обіцяний "антиолігархічний закон", навіть при його розробці та прийнятті, навряд чи буде виписаний таким чином, що дозволить застосувати його до олігархів, близьких до влади на сьогодні. Більш того, навіть якщо припустити, що документ буде якісним, визначальним у цьому контексті буде правозастосування",  підкреслює експерт.

На думку Мирослави Чорноусько, простим прикладом, який демонструє глибину популізму щодо прагнення до боротьби з олігархами, є сьогоднішня діяльність українських антикорупційних органів. Вони, зазначає адвокат, "цікавляться" далеко не всіма корупціонерами, тим більше впливовими. А якщо і доходить до гучних затримань або взяття на гарячому, то справи в результаті вдало розвалюються в процесі. З огляду на специфіку пропонованої ініціативи, можна очікувати чогось подібного. Застосовувати ж можуть до певного кола осіб, яких владі потрібно буде "знешкодити".

Експерт вважає, що навряд чи можна говорити про можливість повного викорінення впливу олігархату на функціонування політичної складової України, в тому числі на фінансування окремих політичних партій. Принаймні  в нинішніх умовах, з огляду на вже вказаний ризик вибірковості.

"Що стосується боротьби з контрабандою, то слід розуміти, що персональні санкції щодо "топ-контрабандистів" не є панацеєю,  зазначає Мирослава Чорноусько.  Проблема є системною, а тому вимагає системної роботи і комплексного подолання причин та умов, що сприяють функціональності "схем". З паралельним належним законодавчим і організаційним врегулюванням наявних прогалин, які дозволяють контрабанді процвітати".

Резюмуючи, експерт відзначає, що вся подібна активність влади скоріше спрямована на заробляння політичних балів, ніж на реальне вирішення зазначених проблем.

Раніше "Коментарі" повідомляли, хто є головним ініціатором більшості санкцій, що вводяться РНБО. Подробиці — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини