Головна Новини Суспільство події Чергове засідання РНБО: які питання обговорять сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чергове засідання РНБО: які питання обговорять сьогодні

Члени ради планують обговорити питання Донбасу, контрабанди і кібербезпеки України

15 квітня 2021, 14:56
Поділіться публікацією:

Українці завмерли в очікуванні чергової сенсації від Ради нацбезпеки і оборони. Як відомо, чергове засідання цієї організації відбудеться сьогодні, 15 квітня, а не як зазвичай, в п'ятницю. Все через дипломатичну закордонну зустріч президента Зеленського зі своїм французьким колегою. "Коментарі" дізналися, що сьогодні обговорить РНБО, і попросили експертів проаналізувати ці питання.

Чергове засідання РНБО: які питання обговорять сьогодні

15 квітня РНБО обговорить Донбас і контрабандистів. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Коротко про головне

Як повідомили представники президентської команди, на порядку денному в Раді нацбезпеки сьогодні війна на Донбасі і введення санкцій проти конкретних осіб. Повідомляється, що всі військові питання планують обговорювати в режимі суворої секретності.

Також влада продовжить боротися з контрабандою — підготовлений пакет економічних обмежень для осіб, нібито пов'язаних із цим нелегальним "бізнесом".

Крім цього, у РНБО обіцяють звернути увагу на питання кібербезпеки всередині України. Ймовірно, сам глава держави також підніме деякі теми — їх не анонсували.

Варто відзначити, що інфорпростір у нашій країні пару днів "стоїть на вухах". Все через те, що влада нібито займається підготовкою депортації деяких фігурантів "санкційного списку контрабандистів" із президентського Указу. Йдеться про Вадима Альперіна, Олександрі Єрімічука та Араіка Амірханяна. Цю позицію, а також інші моменти стосовно засідання РНБО прокоментували експерти.

"Президенту вкрай необхідні гучні результати для підтримки рейтингу"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак зазначає неприємну тенденцію в рішеннях РНБО.

"Все говорить про те, що кожне нове [рішення РНБО — ред.] стає все більш маргінальним, ніж всі попередні. РНБО із колективного аналітичного органу, який покликаний виробляти ключові рішення в питаннях національної безпеки, перетворився на кувалду, яку використовують з будь-якого приводу", — говорить експерт.

На думку Ступака, якщо інсайдерська інформація про підготовку процедури депортації з України трьох фігурантів списку санкцій контрабандистів виявиться правдою, то це говорить тільки про те, що в країні немає правоохоронних органів — і відбувається банальний переділ тіньового ринку економіки.

"За два роки, що Володимир Зеленський і його монобольшість знаходяться при владі, численні українські силовики виявилися не в змозі (або у них не було такого бажання) нейтралізувати багаторічні протиправні схеми і залучити широко відомих організаторів до суду. У ситуації з катастрофічною пандемією і відсутністю зрушень в Донбаському питанні, президенту вкрай необхідні швидкі і гучні результати, які можна показати громадськості і кинути їх в якості дров для підтримки полум'я свого рейтингу", — пояснює Іван Ступак.

Експерт вважає, що силовикам із близького оточення президента така ситуація і такі рішення тільки на руку. Без особливих фізичних та емоційних затрат, всі існуючі схеми залишаться в роботі, але тільки вже під керівництвом нових ставлеників, підконтрольних силовикам.

"Можу спрогнозувати, що пізніше РНБО візьметься за секторальний переділ таких ринків як: конвертаційні послуги, великі тендера, поставка медикаментів, будівництво, енергетика і так далі. Також не виключаю, що санкції будуть застосовуватися і до значимих політичних персон України, з метою організації на них прямого політичного або економічного тиску, — припускає Іван Ступак. — Крім того, силовики, як варіант, можуть організувати окремий вид бізнесу стосовно "невключення до списку санкцій". Не хочеш потрапити в такий список — будь ласкавий, заплати або поділися частиною свого бізнесу".

Загальної стратегії щодо боротьби із контрабандою немає

Політтехнолог, глава Інституту демократії і розвитку "PolitA" і партії "Національна платформа" Катерина Одарченко нагадує недавню заяву секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данилова. На початку квітня на ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" він заявив, що Україна через діяльність контрабандистів недоотримує 300 млрд грн на рік.

"При цьому топ-контрабандисти являються донорами ряду політичних сил, особливо на заході України, — зазначає Катерина Одарченко. — Вони фінансують роботу політичних партій, купують чиновників. Роблять це як на місцевому, так і на всеукраїнському рівні. А тому боротьба з ними має не тільки економічне, але і політичне значення".

При цьому, підкреслює експерт, вона не бачить загальної стратегії по боротьбі з контрабандою, системних підходів щодо реформування митниці.

"Багато схем відомо. Але з ними не борються. І поки боротьба не набуде не комплексність, поки ставка не буде робити на ефективність, а не ефектність, толку не буде", — прогнозує Катерина Одарченко.

Раніше "Коментарі" повідомляли, хто є головним ініціатором більшості санкцій, що вводяться РНБО. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що готує українцям позачергове засідання Ради.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини