Головна Новини Суспільство події Підсумки візиту Зеленського на саміт до Молдови – що важливо у відносинах Києва та Кишинева
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки візиту Зеленського на саміт до Молдови – що важливо у відносинах Києва та Кишинева

Не виключено, що у разі офіційного звернення Кишинева до Києва за допомогою щодо Придністров'я військовий союз між двома державами може стати реальністю

2 червня 2023, 13:20 comments4214
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні першого дня літа президент України Володимир Зеленський розповів про зустрічі, які провів у Молдові на саміті Європейського політичного співтовариства. Акцентував, що не було жодних переговорів, на яких не порушувалося б питання ППО для України, посилення нас авіацією. Також дав зрозуміти, що поки Україна не здобуде перемогу у війні, поки всі наші території не будуть деокуповані, про переговори не може бути й мови. Що можна сказати за підсумками зустрічей та заяв, які відбулися у Кишиневі? Чому важливо зміцнювати відносини між Україною та Молдовою? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підсумки візиту Зеленського на саміт до Молдови – що важливо у відносинах Києва та Кишинева

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Україна демонструє лідерство не лише на регіональному, а й на глобальному рівні

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе поділився такою думкою:

"Головні результати чергового закордонного візиту Володимира Зеленського – це підтвердження сильної суб'єктності українського президента, а також сильної суб'єктності України як держави загалом. З нами рахуються, з нами будують плани на майбутнє, обговорюють військово-технічні, військово-стратегічні, військово-політичні проекти розвитку регіону. До українського питання прив'язується і перспектива, наприклад, досягнення територіальної цілісності Молдови, її вступ в ЄС".

Експерт наголошує, що Україна демонструє лідерство не лише на регіональному, а й на глобальному рівні. Цей тренд не просто зберігається, а й розвивається. І подібні форуми за участю найвищого політичного керівництва величезної кількості держав — ще одне тому підтвердження, наголошує Антон Кучухідзе.

"З'явилася конкретика щодо навчання українських пілотів на F-16, надання нам цих літаків. Це ще один конкретний результат візиту Зеленського на цей форум, – зазначає експерт. – Велися переговори щодо посилення військово-технічної підтримки. Також український президент вкотре чітко дав зрозуміти, що жодних переговорів не буде, доки рашистські війська перебувають на нашій території. Це принципова позиція, яку на Заході ніхто, крім винятків, які відверто підіграють Кремлю (як та ж Угорщина), не заперечує. Розуміючи важливість остаточного вирішення проблеми історичної загрози, яка виходить з боку Росії для демократичного та й взагалі – всього – світу. Більше зброї, фінансової та політичної підтримки – Україні, більше санкцій – Росії, саме такі тези успішно продовжує просувати наше найвище військово-політичне керівництво на всіх майданчиках. Так це було й у Кишиневі".

Молдова має таку ж проблему, як і в нас

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що нашу передісторію дипломатичних взаємин із Республікою Молдова не можна назвати безхмарною. Були складні періоди. Але візит президента Володимира Зеленського на топовий саміт на запрошення президента Молдови Майї Санду цілком виправдано назвати перезавантаженням, упевнена вона.

"На початку широкомасштабного вторгнення ми резонно очікували, що демократична влада Молдови підтримає нас санкціями проти РФ. Після цього ми бачили, як Молдова схопилася за нами у вагон майбутнього членства в ЄС, за яке ми сплатили кров'ю та ціною життів українських захисників, які звільняють наші землі від російських окупантів. Але ми завжди пам'ятали, – зазначає експерт, – що Молдова має таку саму проблему, як і в нас. А саме – окупована територія, де правлять розкольники та терористи. У випадку з Україною – це бандформування "ЛНР/ДНР", а у випадку з Молдовою — це "ПМР", так звана Придністровська молдавська республіка. Схожість проблеми – і там, і там контроль за маріонетковою владою перебуває у руках Кремля".

Цей аспект, продовжує Світлана Кушнір, дає можливість продовжувати співпрацю у сфері оборони.

"На території ПМР досі перебуває так званий "миротворчий контингент" російських військ. Їх небагато, але вони створюють напругу у регіоні, у прикордонних областях України та Молдови. Рішення для Молдови щодо повернення контролю над Тирасполем у рамках міжнародної платформи "5+2" політико-дипломатичним шляхом бажане, але не обов'язкове. Та й сам формат буксує на місці вже п'ятий рік, ні на йоту не наблизившись до закінчення конфлікту, – нагадує експерт. – Але не виключено, що у разі офіційного звернення Кишинева до Києва за допомогою щодо Придністров'я військовий союз може стати реальністю. Поки що це лише теорія, проте для України важливо, щоб у той час, поки ЗСУ ведуть запеклу боротьбу по всій лінії бойового зіткнення, у спину не вдарили провокації від "російських миротворців" із ПМР".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на що сподівається Росія, активізувавши ракетний терор – як відповідає Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини