Головна Новини Суспільство події Підсумки візиту Зеленського до Польщі: що стало найважливішим
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки візиту Зеленського до Польщі: що стало найважливішим

Візит президента України Зеленського до Польщі може бути першим кроком на шляху укладення нового політичного договору між двома державами

6 квітня 2023, 11:42 comments1682
Поділіться публікацією:

Під час офіційного візиту президента України Володимира Зеленського до Варшави президент Польщі Анджей Дуда нагородив його найвищою польською державною нагородою – орденом Білого Орла. Були зроблені справді братні заяви, нам пообіцяли передати чергові МІГ-29. Які можна зробити висновки щодо цього візиту та загалом українсько-польських відносин? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки візиту Зеленського до Польщі: що стало найважливішим

Володимир Зеленський та Анджей Дуда. Фото - сайт Офісу президента України

Склалося враження, що двосторонні відносини між Україною та Польщею переживають найвищу точку в історії

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Багато хто може закинути – мовляв, навіщо їхати, є ось WhatsApp, Viber і т.д. І так само можна спілкуватися! Однак є, як мінімум, три причини, які спонукали президента Зеленського здійснити, нехай і короткий, але повноцінний офіційний візит з усіма відповідними атрибутами. А саме – з дружиною, з насиченою програмою, за якою передбачені зустрічі з керівництвом держави, участь у бізнес-форумі та спілкування з українцями, які постійно або тимчасово перебувають у Польщі".

Перша причина. Не все можна проговорити телефоном або месенджером. А напередодні прогнозованого весняно-літнього контрнаступу звірити годинник тет-а-тет з одним із найвідданіших союзників de facto вкрай важливо, пояснює експерт.

Друга причина – у Польщі утворилася численна українська "колонія". Це серйозна сила насамперед лобістська. Отже, настав час віддати шану українцям, які фактично служать ефективними провідниками інтересів нашої країни за кордоном.

Третя причина (за значимістю така ж важлива, як дві попередні) – глава української держави після завершення року широкомасштабної війни має подякувати польському керівництву за безпрецедентну підтримку та лідерство у консолідації зусиль наших європейських партнерів, спрямоване на протидію рашистській агресії.

"А висновків із побаченого із прямих репортажів із Варшави, а також із прочитаного між рядків сухих прес-релізів, можна зробити два, – вважає Вадим Трюхан. – Перший. Візит був своєчасний, добре організований з протокольної точки зору з непоганим змістовним наповненням. У той же час, історичним (як деякі його поспішили назвати) він ще не став. Це був, швидше, серйозний крок у напрямку історичних домовленостей про союзницькі відносини de jure, які готуються повним ходом. Принаймні президент Польщі Анджей Дуда проговорився про це, відповідаючи на запитання журналістів щодо перспектив укладання нового політичного договору між двома державами. Другий висновок – Польща не лише збереже досягнуті обсяги підтримки України, а й значно збільшить їх. При цьому йдеться не лише про постачання зброї та її спільне виробництво, і закупівлю, а й про широкомасштабну участь польського бізнесу у відновленні, а багато в чому будівництві з нуля, зруйнованої рашистами української інфраструктури".

Загалом, констатує експерт, склалося враження, що двосторонні відносини між Україною та Польщею переживають найвищу точку в історії. І це, наголошує він, дуже важливо для обох держав та народів.

"За підтримки поляків ми швидше подолаємо тернистий шлях до повноправного членства в ЄС та НАТО, після чого Польща матиме вдячного і відданого союзника в обох цих організаціях, – пояснює Вадим Трюхан. – Польща відіграє дуже велику роль у підвищенні оборонних, а тепер і наступальних здібностей збройних сил України. Залишається сподіватися, що поляки наважаться, не чекаючи на завершення війни та/або вступу України в ЄС та НАТО, піти на закріплення союзницьких відносин з Україною амбітним політичним договором. Це пішло б на користь обом державам та обом народам".

Нам слід думати зараз про ті види діяльності, про ту промислову кооперацію, яку ми можемо налагодити з Польщею

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук зазначає, що вручення різноманітних нагород – це формальна процедура. Такі приємні реверанси робляться за державних візитів, пояснює він, нагадуючи, що Зеленський вже отримав масу державних нагород різних країн.

"Що стосується українсько-польських відносин, то у нас, звичайно, непросте минуле, натомість – через багато причин – дуже хороше сьогодення і, сподіваюся, майбутнє. Відбувається справжній ренесанс відносин між Україною та Польщею. Ми отримуємо від поляків допомогу у всіх вимірах: військовому, гуманітарному, політичному, економічному, дипломатичному. І вже зараз слід думати про те, як такі тісні зв'язки розвивати максимально у післявоєнний час", – упевнений Борис Кушнірук.

Він нагадує, що під час виступів Зеленського та Дуди звучали заяви про те, що не буде кордонів між Україною та Польщею. Але це, наголошує експерт, швидше красива фраза. Кордон, звісно, збережеться. Але при цьому залишиться безвіз, перетин українсько-польського кордону буде максимально спрощений.

"Нам слід думати зараз про ті види діяльності, про ту промислову кооперацію, яку ми можемо налагодити з Польщею, – вважає експерт. – Деякі виробництва доведеться створювати спільно якнайшвидше. Наприклад, виробництво снарядів. Розміщувати їх на території України наразі небезпечно. Отже – Польща. Але разом. Крім того, слід налагодити спільне виробництво транспортних засобів – тих самих електромобілів, літаків. Ми маємо потужні напрацювання, але нам потрібен партнер. І одним із таких, безумовно, може бути Польща. У плані кооперації створення спільних виробництв – частина може бути в Україні, частина – у Польщі. Це, серед іншого, питання розширення внутрішнього ринку між двома країнами (що сприяє надходженню інвестицій)".

Тож, констатує Борис Кушнірук, можливості є. Питання в тому – якою мірою ми будемо готові їх ефективно використовувати.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Китай відхрестився від "безмежної дружби" з Росією: подробиці від ISW.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини