Головна Новини Суспільство події Підсумки локдауна: що дав карантин українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки локдауна: що дав карантин українцям

Українські експерти піддали критиці січневий локдаун

22 січня 2021, 12:26
Поділіться публікацією:

У ці вихідні, 24 січня, в Україні завершується введений з 8 січня жорсткий карантин (напівлокдаун). Які висновки (політичні, економічні, епідемологічні, соціальні) можна зробити за його підсумками та як себе показали за цей час бізнес, влада і суспільство проаналізували українські експерти.

Підсумки локдауна: що дав карантин українцям

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Карантин зрикошетить на весь квартал"

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко запевняє, що завжди виступав проти будь-яких локдаунів і карантинів. У нас же ситуація ускладнилася ще й їх вибірковістю, коли одні і ті ж заборони поширювалися далеко не на всіх.

"Минулого року ми отримали падіння ВВП в 4,5%. Так ось, якби Шмигаль не був прем'єром, якби цей уряд не вводив дурні карантинні норми, якби влада не душила підприємців, у нас було б не падіння, а зростання економіки приблизно на 2%", — зазначає Олександр Охріменко.

За його словами, навіть попри те, що січневе посилення карантину прийшлося на економічно "млявий" січень, воно все одно негативно вплинуло і на економіку, і на загальні настрої українців.

"ВВП втратить тільки за січень близько 0,5%. А за перший квартал — приблизно 1,5%. Тому що карантинні заходи зрикошетять на весь квартал. Навіть із закінченням цього напівлокдауна, негативні наслідки будуть відчуватися, — прогнозує Олександр Охрименко. — Політика, яку проводить уряд Шмигаль, призводить до страху інвестувати гроші. У стані негативних очікувань, невизначеності (що там вони ще придумають, в цьому Кабміні?) Ніхто не може планувати, розвивати бізнес. Це прем'єр повністю провалив боротьбу з коронакризою у 2020-му і продовжує діяти в тому ж дусі в новому році. Вихід один — якомога швидше відправити у відставку Шмигаля, поставивши нового прем'єра на чолі нового — професійного — уряду".

"Січневий локдаун став самим дивним явищем"

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку, кандидат філософських наук Юрій Подорожний зазначає: "Звичайно, цей напів-локдаун не схожий на той реальний локдаун, який ми пережили навесні 2020 року. Тоді він пройшов під знаком суцільного переляку і питань один одному: "А в тебе є знайомі, хворіють?". І найголовніше — потужної підтримки карантинних заходів людьми. Що стосується січневого посилення карантину, то 56% тих, кого опитували соціологи, категорично не підтримували цю ідею. І це було прогнозовано. Стільки помилок, скільки зробив уряд Шмигаля в рамках "боротьби з коронавірусом", повинні були привести до подібного результату".

За словами експерта, громадяни готові дотримуватися санітарних та карантинні норми без нагляду або примусу. Але за умови адекватності цих норм.

"У владі ж і з адекватними нормами — проблеми. І не тільки, — продовжує Юрій Подорожний. — Наприклад, ввівши покарання за ті чи інші порушення карантину, влада зайняла позицію його демонстративного незастосування. Так, під час новорічних свят в натовпах у міських ялинок кількість людей в масках була незначною. А поліція не застосовувала жодних санкцій... Очевидно, що МВС не захотіло бути цапом-відбувайлом, а тому в тому ж Києві ялинку з катком (місце скупчення людей) встановили біля Офісу президента. І це на тлі тотальної заборони проведення розважальних заходів для артистів і розважальних закладах — від приватних ресторанів до будинків культури в сільській глибинці".

На думку політтехнолога, січневий напівлокдаун став самим дивним явищем серед усіх карантинних заходів, які були у нас раніше.

"Відкриті великі супермаркети, що працює громадський транспорт ... А це — найбільш небезпечні зони можливого зараження людей. І — тотальна заборона працювати сфері обслуговування, частини торгівлі. Створюється враження, що Офіс президента, який почав війну з малим і середнім бізнесом з початком каденції президента Зеленського, вирішив добити цю сферу бізнесу під шумок проведення карантину", — розмірковує експерт.

Постраждалими від подібних карантинних заходів Юрій Подорожний вважає і дітей.

Він пояснює: "Держава цілеспрямовано відбирає у дітей освіту. Історія з дистанційним навчанням вдарила по якості освіти, по нервах батьків ... Але, здається, влада так сподобалася економія на комуналці, зарплатах вчителям і інших витратах, що нас все голосніше переконують у перевагах безконтактного навчання. Тим більше, що наша влада як метелик одноденка — не бажає аналізувати проблеми не тільки дітей, батьків, викладачів, а й наслідки для держави від такого стану освіти".

Юрій Подорожний підкреслює, що цей дивний карантин поглибив розкол між владою і суспільством.

"Влада вводить якісь заходи та норми, міністр охорони здоров'я Степанов розповідає як багато влада робить (треба ж пояснювати куди пішли 2 млрд доларів антикоронавірусного фонду). А суспільство, розуміючи, що порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих, саме по собі встановлює норми та межі карантину. Для влади карантин міг би стати шансом на зшивання країни, на об'єднання суспільства. На жаль, займатися цим нікому, тому що при владі перебувають люди, які не розуміють найважливіших процесів", — резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", в понеділок, 25 січня, в Україні перестане діяти посилений карантин, який Кабінет міністрів ввів на території країни з 8 січня. З цього моменту відновиться робота закладів громадського харчування, непродовольчих магазинів, торгових центрів, але з певними обмеженнями.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини