Головна Новини Суспільство події Підписано договір про розміщення ядерної зброї у Білорусі: про що говорить цей крок
commentss НОВИНИ Всі новини

Підписано договір про розміщення ядерної зброї у Білорусі: про що говорить цей крок

Кремль все робить для того, щоб Білорусь увійшла до переліку потенційних цілей для удару з боку НАТО, у тому числі й удару превентивного

25 травня 2023, 14:14
Поділіться публікацією:

Республіка Білорусь (РБ) та Росія підписали документ, згідно з яким на білоруській території буде розміщено російську ядерну зброю. Ту саму, яку Кремль погрожував частково перетягнути до РБ з кінця березня. Що означає цей крок і якими можуть бути наслідки? Чи наважиться РФ розпочати поширення ядерної зброї – чи ми бачимо черговий блеф у виконанні Кремля? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підписано договір про розміщення ядерної зброї у Білорусі: про що говорить цей крок

Сергій Шойгу та Віктор Хренін. Фото: з відкритих джерел

Швидше за все, все обмежиться гучними порожніми заявами, і жодної ядерної зброї до Білорусі недоімперія не перевезе

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков міркує так:

"Самопроголошений президент Лукашенко неодноразово намагався лякати світ, що, мовляв, Білорусь отримає від РФ ядерну зброю (ЯЗ), і тоді всі здригнуться. Він явно плутає ЯЗ з картоплею, яку завантажили у льох – і хто її звідти дістав, той й користується. Колгоспник чомусь вирішив, що разом із тактичною ЯЗ йому з Москви доставлять і "червону кнопку" для керування нею. Розмріявся! Цього не буде".

Хоча б тому, пояснює експерт, що у Кремлі резонно підозрюють – як тільки Лукашенко отримає ЯЗ, то негайно розпочне таємний торг про визнання себе легітимним президентом в обмін на здачу Заходу російської ядерної зброї.

"Знову ж таки, Китай категорично проти поширення ЯЗ по світу – у будь-якому вигляді. Відповідно, швидше за все, все обмежиться гучними порожніми заявами, і жодної ЯЗ до Білорусі недоімперія не перевезе. Проте цих безглуздих провокаційних заяв Лукашенку вже вистачає, щоб Білорусь увійшла до переліку потенційних цілей для удару з боку НАТО, у тому числі й удару превентивного", – констатує Олександр Кочетков.

Це нічого особливо не змінює, навіть якщо росіяни підтягнуть до Білорусі свою ядерку

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький звертає увагу, що міністр оборони РФ (Шойгу) вже уточнив, що не йдеться про передачу ядерної зброї РБ. І виключно про розміщення її – російськоїї – на білоруській території. І всі рішення ухвалюватиме виключно РФ.

"У Кремлі це подають як відповідь на розширення НАТО. По суті, це нічого особливо не змінює, навіть якщо росіяни підтягнуть до Білорусі свою ядерку, – вважає експерт. – Ну, буде там якесь сховище та оснащені для можливості нести ядерні боєзаряди літаки. Ну, стануть вони на кілька сотень км ближче до Європи. У глобальному сенсі це ні про що. Але для пропаганди – гарна картинка".

За словами експерта, арсенал російських відповідей Заходу вкрай убогий. Ядерка залишається чи не останнім "аргументом". Мовляв, ми готові так підвищувати ставки.

"Але чого досягнуть? Лише того, що ядерна зброя наблизиться до кордонів РФ – з боку тієї ж Фінляндії, яка стала у квітні новим членом НАТО. А санкції стануть жорсткішими, можливо, поширившись, наприклад, на російську ядерку", – зазначає Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РДК знову з'явився в Росії: де цього разу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

25 травня 2023, 14:33

Путін на крок попереду корумпованих розкрадачів власної країни і старих маразмів Байденів. А поведінка не здатних до власної країни корумпованих укромуністів нагадує лисицю і виноград з басні Крилова. Спіймати облизня і стверджувати: "та все одно він кислий, але ми ж світ захищаємо". Лукашенко не Путін вагатись не буде. Вибори президента у США покажуть чи лишиться війна на другий термін.


Новини