Головна Новини Суспільство події Перші заяви української та російської влади у 2023 році: про що вони говорять
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші заяви української та російської влади у 2023 році: про що вони говорять

Головний акцент Зеленського у перші дні нового року – Україна рухається до перемоги і не відмовиться від своєї мети, Путін же у своїй заяві дав зрозуміти, що він має намір у 2023 році підвищувати ставки

2 січня 2023, 15:02 comments6092
Поділіться публікацією:

У першому в цьому році зверненні, ввечері 1 січня, президент України Володимир Зеленський наголосив, що російські терористи з їхніми дроновими атаками як були жалюгідними, такими і зайшли в цей рік, а наші захисники показали себе дуже добре. Він також звернув увагу на тому, що в ці дні було дуже видно, як українці ментально відійшли від того, в чому "вариться" Росія. У свою чергу, російський диктатор путін у новорічному зверненні, зробленому на фоні військових, продовжував марити про правильність війни та її важливість для РФ. А напередодні Нового року Путін підписав відразу десять нових законів, які ще більше закручують гайки. Про що говорять новорічні, а також зроблені на початку 2023 року заяви української та російської сторони? Що слід зрозуміти українцям та росіянам? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Перші заяви української та російської влади у 2023 році: про що вони говорять

Володимир Зеленський та Володимир Путін. Фото: із відкритих джерел

Український опір показав, що слова Путіна – не закон

Політтехнолог Петро Охотін наголошує, що новорічні звернення Путіна та Зеленського – різні за цивілізаційним посилом.

"Статичний Путін, змонтований на фоні військових, програє Зеленському в динаміці та достовірності, – пояснює він. – Путін говорить канцелярськими фразами, що нагадують спічі Андропова. Мова ж Зеленського сповнена слів, які для кожного українця – відгукуються".

Будь-які меседжі Путіна, вважає Петро Охотін, слід розглядати як потенційно дискредитоване джерело інформації.

"Росія та її диктатор грають у "туман війни". І громадські звернення – не виняток. Отже, і трактувати новорічне привітання потрібно з огляду на контекст, – зазначає експерт. – Ймовірно, Путін намагатиметься й надалі залякувати західних партнерів та підвищувати ставки. Він закручуватиме гайки в Росії, щоб не втратити свій образ жорсткого правителя".

Український опір показав, що слова Путіна – не закон. Контрнаступ ЗСУ – це також удар по легітимності Путіна в рамках Росії, упевнений політтехнолог. За його словами, ситуація на фронті показує: бажання кремлівського диктатора та сувора реальність – дві різні речі.

"Отже, цар не всесильний. Але російський режим намагається зацементувати свій статус-кво війною та "полюванням на відьом" усередині РФ. Українське суспільство з відкритими виборами, зі свободою думки – для кремлівської кліки є екзистенційним ворогом", – констатує Петро Охотін.

Мета української сторони – зміцнити внутрішній стан українців та усунути їх від відчуття безнадійності

По обидва боки на Новий рік звучала риторика війни, яка залежала від того, хто є в ній агресором, пояснює експерт Українського інституту політики Єва Антоненко.

"Мета російської сторони зараз – сконцентрувати та консолідувати навколо військової теми все своє населення, яке здебільшого звикло дивитися на війну по телевізору, але меншало стало її підтримувати, коли почалася перша хвиля мобілізації. Звідси й звернення Путіна до Нового року на фоні військових – навіть не на фоні Кремля. Тобто сама тема свята за фактом відсунута на другий план, – наголошує експерт. – Російське населення безпосередньо готують до того, що 2023 рік у РФ не буде мирним, і, ймовірно, може початися нова хвиля мобілізації – з огляду на те, що війна затягується, а на навчання військових потрібен час".

Проте, продовжує Єва Антоненко, вкрай показовою є громадська реакція самих росіян, які там, де під відеозверненням Путіна не закрили коментарі, не лише дуже холодно поставилися до його виступу, а й наголошували на чіткому посиланні про можливе погіршення ситуації для Росії в цілому через війну. Що, на думку експерта, може вказувати на властиві для воєнного часу підтасовування соціологічних опитувань у РФ, які нібито показують масовість підтримки війни.

"На фоні цього підписані напередодні Нового року Путіним закони про посилення відповідальності за осквернення георгіївської стрічки (без уточнень, що під оскверненням мається на увазі – можливо, і її використання на протестах), диверсійну та підривну діяльність тощо, вказують на намір російських влади законодавчо стримувати опозиційні до настрою, що відбувається, – впевнена Єва Антоненко. – Адже під поняття "диверсійної діяльності" може, за потреби, підпасти широке коло осіб, включаючи тих, хто критикує те, що відбувається, лідерів думок. А це вже за фактом кроки щодо обмеження прав населення, які застосовуються в умовах воєнного часу".

Мета української сторони – зміцнити внутрішній стан українців і усунути їх від відчуття безнадійності, безвиході, що може дуже негативно вплинути на країну в цілому в умовах бойових дій, що затягуються, коментує експерт звернення Зеленського.

"Зараз, в умовах рекордного безробіття та падіння доходів, це досить складно робити. При цьому в РФ не усвідомлюють реальної внутрішньоукраїнської повістки, за якої українці, які втрачають житло, доходи, роботу, сидять без світла і води в холоді – стають лише злішими. На думку російської сторони, прості українці мають спрямовувати агресію саме на українську владу, яка нібито не хоче домовлятися та закінчувати війну. Але зараз українці агресію виявляють саме у бік реального джерела їхніх проблем – російської влади та організованого нею вторгнення", – констатує Єва Антоненко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні внутрішні зміни в Україні у 2022 році – яких очікувати у 2023-му.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини