Головна Новини Суспільство події Перемога проросійської партії на виборах у Словаччині: що це означає для України – які ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Перемога проросійської партії на виборах у Словаччині: що це означає для України – які ризики

Перспективи членства нашої країни до ЄС та НАТО тепер можуть віддалитися

1 жовтня 2023, 16:35 comments3275
Поділіться публікацією:

У Словаччині на парламентських виборах перемогла популістська партія "Курс – соціальна демократія" (SMER), лідер якої Роберт Фіцо активно підтримує Кремль і виступає проти допомоги для України. Як події у Словаччині можуть розвиватись далі? Про що говорить загальне ослаблення прихильників України – як у ЄС, так і США? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Перемога проросійської партії на виборах у Словаччині: що це означає для України – які ризики

Парламентські вибори у Словаччині. Фото: із відкритих джерел

Результати словацьких виборів навряд чи призведуть до кардинального перелому

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник зазначає, що перемога Фіцо стала із ймовірністю – реальністю. Адже останні екзит-поли, нагадує він, показували, що SMER міг стати другим.

"Втім, ця перемога є досить крихкою. SMER не вдалося набрати абсолютну більшість голосів. І їй доведеться шукати партнерів для коаліції. А якщо не вдасться, вона може опинитися і в опозиції. А навіть, якщо Фіцо вдасться сформувати більшість, вона буде крихкою, коаліційною. І той радикалізм (антиукраїнський, антиєвропейський), який звучав від Фіцо під час виборчої кампанії, значною мірою буде погашено. Або партнерами по коаліції, або власне перебуванням при владі, що найчастіше змінює погляди партії на помірніші, ніж під час виборчого процесу", – пояснює політолог.

За його словами, також треба розуміти, що Словаччина є членом ЄС та НАТО. І це накладає свій відбиток. Якщо вона захоче продовжувати отримувати фінанси із загального бюджету ЄС, мати парасольку безпеки з боку НАТО, доведеться йти на певні компроміси. Що означатиме проходження в курсі загальної політики.

"Навіть, якщо ми говоримо про Словаччину як про своєрідну Угорщину (у сенсі ставлення останньої до російсько-української війни), нагадаю, що остання підтримує ключові програми ЄС та НАТО щодо України. Отже, результати словацьких виборів навряд чи призведуть до кардинального перелому чи саботажу всередині ЄС та НАТО спільної політики щодо нашої країни", – прогнозує Руслан Бортник.

При цьому, попереджає він, перспективи членства нашої країни до ЄС та НАТО можуть віддалитися. Уряд Фіцо, як і уряд Орбана, тут ставитиме бар'єри. Не стільки заради своїх інтересів, скільки заради інтересів консервативних еліт Заходу.

"Трагедії з того, що відбувається, робити не треба, – закликає експерт. – Але певні складнощі у нас з'являться. Не призводячи при цьому до розриву українсько-європейських чи українсько-натовських відносин".

У Словаччині вирішили поексплуатувати методи Будапешта Брюсселем

Політолог Володимир Цибулько розмірковує так:

"Словаччина – країна парадоксів! Вона надто довго жувала соціалістичну жуйку, і найпізніша з країн "постсовка" економічно розвинулася. Країна, в якій російська агентура впливу почувається безкарно! Навіть просто агентура".

На думку експерта, відчуває близькість австрійського Відня, де також нерівно дихають до РФ.

"Перемога Фіцо є свідченням не так його антиукраїнського курсу, як бажання частини політикуму Словаччини поексплуатувати методи Будапешта Брюсселем. Швидше за все, Фіцо почне конфліктувати з європейськими чиновниками, що може призвести до санкцій на кшталт тих, що вже запроваджені проти Угорщини. Що кремлівцям і потрібне, – вважає Володимир Цибулько. – Важливо зараз те, як цією перемогою Фіцо скористається нова опозиція. Адже SMER не отримує абсолютної влади за угорською моделлю, де Орбан просто забетонувався у владі, маючи повний контроль над найважливішими медіа".

Для України підвищуються ризики війни з Росією, розтягнутою у часі

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно нагадує, що перемога ультралівої SMER прогнозувалася. Про це свідчили різні передвиборчі соцопитування. Що вже викликало побоювання.

"Лідер партії – Фіцо – відомий тим, що виступає проти військової допомоги Україні. Він взагалі такий, із орбанівською риторикою. П'ять років тому Фіцо, який тоді був на чолі коаліційного уряду, усунули від влади через скандал у зв'язку з вбивством журналіста Яна Куцяка та його нареченої (той займався розслідуванням податкових махінацій та зв'язків італійського злочинного угруповання Ндрангета зі словацьким політичним істеблішментом). Але за останній рік рейтинги SMER знову зросли. І партія Фіцо може повернутися до влади", – зазначає аналітик.

На її думку, для України, для Заходу загалом це підвищує ризики війни з Росією, розтягнутою в часі. Війни у довгу, ставку на яку зробив Кремль після провалу бліцкригу.

"На жаль, повсюдно в різних країнах, за останній рік маргінальні чи ультраправі, чи ультраліві сили набирають вагу. Якщо на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вони, нерідко спонсоровані Кремлем, принишкли, то зараз посилили свій вплив. І це стосується не лише Словаччини, – наголошує Олеся Яхно. – Йдеться про Німеччину, про посилення ізоляціоністської риторики у тій же Республіканській партії США, яка домоглася, щоби допомогу Україні не включили до тимчасового проекту бюджету".

Війна в довгу, пояснює експерт, провокує втому і дозволяє активізувати риторику а-ля орбанівська, а-ля трампівська про те, що, якщо допомогу Україні давати, то давати обережно, переглядати політику санкцій проти РФ (мовляв, немає від них потрібного ефекту, ми самі більше страждаємо). Що не обіцяє нічого хорошого ні для України, ні для Заходу.

"На зміну нинішній владі різних країн, яка згуртована євроатлантичною солідарністю і розумінням важливості підтримки України та покарання РФ за її агресію, можуть приходити зовсім інші сили. Згубні коаліції ультраправих та ультралівих. Або ж ними розмиватиметься нинішня реальна демократична влада, що теж – не в плюс", – наголошує Олеся Яхно.

Вже дві країни Вишеградської четвірки – Угорщина та Словаччина – мають проросійськішу, ніж проукраїнську риторику, зазначає вона. А в Польщі на тлі намічених на середину жовтня виборів теж виникає певна напруга щодо України. І фактично лише з Чехією з усієї Вишеградської четвірки Україна не має проблем.

"Знову проглядаються небезпечні тенденції, які спостерігалися кілька років тому, незадовго до початку відкритої російської агресії. Тоді на рівні Європарламенту було створено групу з представників 20 партій різних країн ультралівої та ультраправої спрямованості. Вони проповідували позиції євроскептицизму, – нагадує аналітик. – Захід має усвідомити можливі ризики, у тому числі політичні та економічні, війни у довгу. Ризики не лише для України, а й для себе".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стоїть за підніжкою від республіканців — чи може Україна втратити підтримку ключового союзника.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Леонид

1 жовтня 2023, 18:27

Может Роберту Фицо захотелось организовать СВО в Чехию для воссоединения(с поддержкой Рос федерации)?


Новини