Головна Новини Суспільство події Перехід на зимовий час: чи варто Україні переводити стрілки годинника
commentss НОВИНИ Всі новини

Перехід на зимовий час: чи варто Україні переводити стрілки годинника

На думку експертів, відмова від зимового часу може по-різному вплинути на життя українців

12 жовтня 2020, 14:15 comments1085
Поділіться публікацією:

Сезонне переведення стрілок в Україні намагаються скасувати в черговий раз. Відповідний законопроект вніс до парламенту перший заступник спікера Верховної Ради Руслан Стефанчук. Він пропонує відмовитися від переходу на літній і зимовий час і закріпити на території України єдине київський час. В цьому році це навряд чи встигнуть (стрілки переводимо в ніч на 25 жовтня), але в майбутньому — можливо. "Коментарі" дізналися в експертів, потрібно чи ні фіксований час і які вигоди Україна від цього отримає.

Перехід на зимовий час: чи варто Україні переводити стрілки годинника

"Є емоційне бажання відрізнятися від Росії"

Соціолог Павло Кутуєв нагадує: "Зміна часу (переведення стрілок) стала масовою під час Першої світової війни. Причина зрозуміла — економія ресурсів. Війна тоді стала тотальною. А потім переведення стрілок стало звичкою, повсюдною практикою — як закриття пабів у Великобританії о 23.00 (практика світової війни, яка живе і понині) ".

Ситуація сьогоднішнього дня — переводити або не переводити стрілки — пов'язана з комплексом питань, впевнений експерт.

"Перший — економічний (ряд економічних експертів говорять про економію ресурсів). Другий — громадське здоров'я (медичні експерти кажуть, що для певного сегмента населення це несе деякі загрози). І — політико-економічний. Причому мотивація останнього базується не на раціональному аналізі наших внутрішніх потреб, а на емоційному бажанні відрізнятися від Російської Федерації (у Києва з Москвою в разі "заморозки" переведення стрілок "по-зимовому" буде година різниці) ", — пояснює Павло Кутуєв.

На думку соціолога, в цій ситуації, як у краплі води, відбиваються основні проблеми формування державної політики в Україні.

"Замість того, щоб виходити з реальних потреб українського суспільства, вітчизняної економіки, влади більше стурбовані — як персонаж Достоєвського з" Записок з підпілля "- як ми будемо виглядати в очах оточуючих, — говорить експерт. — Резюмуючи: можемо тільки порекомендувати можновладцям не говорити про формування політики на підставі аналізу правдивих даних, а займатися подібними речами на практиці ".

"Майже кожен нардеп хоче написати умовний законопроект "імені себе"

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов звертає увагу, що в законопроекті не вказано, який час хочуть зафіксувати — літній або зимовий. Абсурдним він вважає і заяву Стефанчук, ніби це допоможе протидіяти агресивній політиці РФ.

"Це пов'язано, як мені здається, зовсім з іншим фактором, а не з агресією, медициною або енергетикою, — говорить експерт. — Майже кожен нардеп хоче написати умовний законопроект "імені себе". Щоб потім з ним носитися та увійти (або вляпатися) в історію. В цьому випадку, схоже, саме на це і розраховано. Щоб якщо законопроект приймуть, то скасування переходу на зимовий або літній час асоціювалася зі Стефанчуком. Умовно кажучи, українці будуть жити "по стефанчуковскому часу" ".

На думку Кирила Молчанова, все це виглядає як якесь банальне марнославство конкретного народного депутата, а не бажання розібратися в біоритмах, перетоках енергії, пікових навантаженнях на енергомережу і так далі.

"Нам давно пора відмовитися від переведення годинників"

Україні слід скасувати обов'язкове переведення годинників на літній і зимовий час. У цьому впевнений кандидат економічних наук Олександр Вовченко.

"Це буде однозначно правильне рішення, оскільки переведення годинників шкідливий для здоров'я людей — збиваються біоритми. Що, своєю чергою, негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи людини, — зазначає експерт. — До того ж, за інформацією вчених, в перші дні переведення годинників більшість людей відчувають втому, знижується концентрація уваги. У цей період кількість ДТП зростає на 22% ".

Крім того, підкреслює Олександр Вовченко, переведення годинників може підвищити ризик інфарктів у людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями. Ну і не секрет, що переведення годинників має несуттєве значення для зменшення споживання електроенергії.

"У Європі відбулися публічні слухання з цього приводу за участю 4,6 мільйона осіб. Більшість людей висловилася за скасування процедури переведення годинників. Віце-спікер Руслан Стефанчук не дарма підкреслює і те, що законопроект його авторства сприятиме євроінтеграційним прагненням України. Адже 84% жителів країн ЄС проголосували за скасування переходу на літній і зимовий час, що підтримав Європейський парламент. Нагадаю також, що така передова країна як Японія відмовилася від переведення годинників в 50-х роках минулого століття. Давно пора це зробити й нам ", — резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" розповідали, як правильно переводити час, щоб не заплутатися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини